Gabe Newell a susținut, ieri, o conferință de presă în care a detaliat elemente ce țin de mecanicile, economia și integrarea pe Steam a noului lor joc, Artifact.

După conferință, întreaga presă internațională a început să publice noile detalii apărute despre joc. Am citit tot ce s-a publicat până la ora actuală și am creat un compendium (ha!), cu toate informațiile pe care le-am găsit. Să le luăm pe rând:

Așchia care nu sare departe de turn

Venturebeat relatează, în detaliu, tot ceea ce ține de buildul pe care l-au jucat:

Artifact va avea trei mese de joc, asemănătoare cu lane-urile din Dota 2, pe care vom putea amplasa creepi și cărți de tip „erou”. Un alt set de cărți, „drumuri”, vor apărea automat pentru a completa spațiile goale, după fiecare rundă. Drumurile joacă rolul de a permite cărților să atace în stânga sau în dreapta lor și nu doar în față, cum este „by default”.

Pe lângă toate acestea, jucătorii se vor mai izbi, la propriu, de turnuri și chiar și de un Ancient. Fiecare planșă va avea un turn de apărat, în jurul căruia se învârte și o condiție de victorie: doboară două dintre cele trei turnuri și meciul este al tău.

esports media card game Artifact
foto: Valve

Dar, acesta nu este singura modalitatea de a câștiga; odată ce un turn este distrus, în locul lui apare Ancientul care are un HP pool, colectiv, pe toate planșele. Astfel, o planșă trebuie în continuare apărată, chiar dacă ai pierdut turnul de pe ea.

Prieteni noi și vechi

Cărțile erou se vor diferenția de celelalte prin posibilitatea de a le atribui iteme. Obiectele vor putea fi cumpărate cu „gold”, una dintre cele două resurse din joc. Beneficiile oferite pot varia de la mai multă armură, viață sau atac, până la noi abilități – silence, condemn și multe altele.

esports media card game Artifact
„Soria Khan” – Axe and Disruptor liked this. foto: PCGamesN

Mult mai interesante decât atât sunt cele câteva capturi surprinse de PCGamesN, în care apar și personaje străine universului Dota 2. Conform site-ului IGN, Gabe Newell a declarat că o bună parte din conținutul din Artifact va crea content și pentru Dota 2, inclusiv „noi eroi”.

Mana și aurul – cele două resurse

„Goldul” va juca un rol similar cu cel din Dota: între ture, îl poți cheltui ca să cumperi iteme și acesta poate fi strâns din kill-uri. Cărțile care sunt cumpărate cu aur, nu vor costa mana – cea de-a doua resursă.

Mana funcționează asemănător ca în Hearthstone și este utilizată pentru a aduce aliați pe lane, dar și pentru a juca vrăji – mai multe despre acesta, în paragraful următor.

Fronturi multicolore

Logo-ul Artifact a sugerat, mereu, prezența unor mecanici centrate pe cele patru culori. În timp ce primele trei au fost asociate cu atributele din joc (roșu – strength; verde – agility și albastru pentru intelligence), cea de a patra (negru) a rămas un mister… până acum.

esports media card game Artifact
foto: PCGamesN

După conferința de presă, am aflat că negrul are de-a face cu tot ceea ce ține de tacticile de tip „fum și oglinzi”, dar și cu vrăjile puternice, unitargetabile. În schimb, cărțile verzi se vor axa pe buff-uri, iar cărțile roșii vor fi centrate în jurul eroilor puternici, dar cu vrăji slabe (ex: Sven și Axe). Nu în ultimul rând, cărțile albastre vor fi atribuite eroilor fragili, dar cu vrăji puternice (ex: Crystal Maiden și Zeus).

Mână liberă

Artifact va avea mai puține restricții față de alte jocuri cu cărți. Acesta nu va avea o mână maximă de cărți, iar pachetul trebuie să fie de minimum 40 de cărți. Nici cărțile de pe masă nu vor fi restricționate, un tester povestind, pentru VentureB, de un joc cu 100 de unități prezențe pe masă.

În ceea ce privește „mana”, nici aceasta nu va fi limitată la un număr fix, precum cele 10 puncte din Hearthstone. Totuși, aceasta va crește cu un punct în fiecare tură.

Singurul aspect limitat, pe care l-am putut descoperi, pare să fie „item deck-ul”, care va avea un maxim de 9 obiecte:

esports media card game Artifact
foto: PCGamesN

Artifact nu va avea single-player

În afară de un tutorial, Artifact va fi exclusiv un joc de tipul player-vs-player. Jocul nu va avea evenimente de tipul Dungeon sau Adventures, specifice altor jocuri din genul său.

esports media valve card game Artifact
foto: Valve

Gabe Newell a precizat că, asemenea jocului Dota 2, Artifact se va concentra mai mult pe luptele între jucători.

Integrarea pe Steam și comunitatea

Valve plănuiește să integreze Steam Workshopul în Artifact, astfel încât comunitatea să poată crea conținut pentru joc. Steam Marketul este, de asemenea, în plan, pentru jucătorii care doresc să vândă și/sau să cumpere cărți. Newell consideră că, astfel, va constitui „(tr.) o experiență socială și competitivă”.

Artifact nu va fi free-to-play

Jocul va avea un cost inițial care nu este specificat, încă. După ce plătești pentru jocul propriu zis, următoarea sumă de bani se va duce pe pachete și cărți individuale.

O parte dintre acestea vor putea fi cumpărate, de asemenea, după cum am mai spus, prin intermediul Marketului de pe Steam.esports media artifact card game

Lansare, platforme și esports

Din punctul de vedere al scenei de esports, Artifact are deja un turneu anunțat pentru primul sfert al anului 2019. Premiul pentru acest turneu va fi de 1 milion de dolari.

Artifact va ajunge pe PC, undeva la sfârșitul anului 2018. Cât despre platformele mobile (iOS, Android și tablete) jocul va fi disponibil începând cu, aproximativ, jumătatea lui 2019.

În cele din urmă, se pare că Valve vrea să creeze un TCG care să se asemene cu Dota 2, în materie de complexitate, dar și cu jocul Magic: The Gathering, în materie de deck-building. Cu acest nou titlu, universul din Dota 2 va primi noi pagini și, poate, îl va organiza ceva mai bine decât încearcă MOBA-ul din care izvorăște. Oricum, cei care se temeau că Artifact va fi doar o copie după un alt joc cu cărți, aparent, vor fi plăcut surprinși.

Vă invităm la discuții pe marginea acestui subiect și pe Facebook, pe grupul dedicat jocului Artifact: https://www.facebook.com/groups/artifactRomania/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.