TI8 își trăiește ultimele zile glorioase până la marea finală. Pe 26 august seara vom știi cu toții care echipă este campioana acestei ediții. Ceva ce, poate, pare mai puțin important sau „de umplutură” îl reprezintă meciurile dintre echipele profesioniste și OpenAI din ultimele 3 zile. Ce rost are să ne uităm la ceea ce este, practic, un meci împotriva unor boți? Dota 2 îți permite să joci contra lor de ani buni; de ce se entuziasmează lumea așa de mult când se uită la meciurile cu aceștia la TI?

OpenAI la TI8 — de ce vedem meciuri între oameni vs. boți?Pentru a putea explica asta, trebuie să înțelegem diferența majoră dintre boții de antrenament din Dota 2 și OpenAI.

Generația veche vs. generația nouă

Diferența majoră dintre cele două tipuri de boți constă în modul de joc și cum răspund la acesta. Boții disponibili momentan funcționează cu ajutorul unor algoritme complexe (pentru că și Dota 2 e complex), care determină următoarea mișcare. Totuși, aceste algoritme, fiind scrise de oameni, sunt limitate, iar cel mai des se ajunge la momente în care toți boții din echipa adversă se adună pe o singură linie și încep să pună presiune pe ea. Spre deosebire de ei, OpenAI, așa cum îi spune și numele, este o inteligență artificială care predă jocul ei însăși. Astfel, în fiecare zi, pe 128,000 de CPU-uri și 256 de GPU-uri, OpenAI Five (cel care învață să joace meciuri de 5v5), joacă 180 de ani. Pe zi. Este un număr uimitor de mare, care doar dovedește nivelul de evoluție tehnologică la care am ajuns.

Sursa

Rulând milioane de jocuri în același timp contra sa, OpenAI învață, practic, din propriile greșeli. Își formează strategii, le testează și apoi încearcă să le îmbunătățească. Prima strategie care a fost mai cunoscută a avut loc pe la începutul firmei. Boții, realizând că moartea eroului din joc duce la înfrângere, au decis că cea mai bună strategie pentru a nu pierde meciul este ca toți să își petreacă timpul în fântână. Astfel, nimeni nu murea, deci era garantată victoria, nu? De atunci, OpenAI a înaintat mult și putem observa asta prin modul în care joacă la TI8.

Primul meci

Aseară am putut urmări victoria celor din paiN (echipa formată din „hFn”, „w33”, „tavo”, „Kingrd” și „Duster”) în fața OpenAI. Cu puțin timp înainte, în meciurile contra boților OpenAI, fiecare erou avea câte un curier separat, dar, pentru a menține jocul cât mai aproape de original, aceștia au fost nevoiți să se obișnuiască și cu un singur curier. Aceștia de sâmbătă au început să se antreneze, iar zilele acestea joacă doar cu un curier fără probleme. Meciul poate fi văzut în totalitate aici:

Stadiul de dezvoltare

După cât am lăudat OpenAI până acum ai putea spune că deja este gata să acapareze atât Dota 2, cât și să amenințe supremația populației umane. Totuși, mai durează până suntem nevoiți să începem să ne punem întrebări existențiale. OpenAI încă se află într-un stadiu de început. Nu cunoaște mulți eroi, iar unele dintre mecanicile jocului încă nu le înțelege pe deplin. Astfel, în meciurile contra OpenAI, alegerea se poate face doar dintre 18 eroi, iar Divine Rapier și Bottle-ul sunt interzise.

Sursa

Așadar, nu este nevoie, momentan, să scoatem pălăriile de staniol, dar nu este cazul nici să ignorăm avansul inteligenței artificiale. O dovadă atât a evoluției tehnologiei, cât și a evoluției oamenilor, OpenAI pare să promită viitorul. În spusele lui Elon Musk:

„what is the best thing we can do to ensure the future is good? We could sit on the sidelines or we can encourage regulatory oversight, or we could participate with the right structure with people who care deeply about developing AI in a way that is safe and is beneficial to humanity.”

— Elon Musk, Fondator OpenAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.