Orice support trebuie să cunoască conceptele de warding elementar. Un support bun, însă, se va asigura că nu plasează aceste iteme în locurile tipice. Acestea sunt primele locuri în care support-ul advers le va căuta pentru a le distruge.

În ghidul de astăzi vă vom prezenta câteva locuri de warding pe partea echipei Radiant. Cealaltă jumătate a hărții o vom discuta în partea a doua a tutorialului.

Vă vom arăta câteva dintre locurile mai puțin frecventate. Scopul nostru este să maximizăm durata de viața a ward-ului. Astfel, vom primi informațiile necesare pentru a ataca sau pentru a ne apăra de un gank.

În ceea ce privește wardingul, Radiant se bucură de câteva spații avantajoase pentru safelane și offlane. În cazul offlane-ului, e nevoie de mai multă atenție, deoarece trebuie să nu fii văzut în momentul în care amplasezi ward-ul.
Pe midlane, Radiant are cel mai mare avantaj în ceea ce privește posibilitatea amplasării unui Observer din Fog of War.

Inevitabil, unele locuri vor fi de folos ambelor tabere. Vom preciza atunci când este cazul.

Privind mărețe rune

Primul Observer pentru safelane-ul Radiant este acesta, amplasat la doi pași de scările care duc spre power rune-ul de jos. Astfel, putem controla cu ușurință runa de deasupra, rampa din dreapta și runa Bounty. Adăugăm și avantajul defensiv, deoarece putem vedea constant orice rotație care vine dinspre midlane.

De acest loc poate beneficia și offlaner-ul de la Dire, atenționându-l despre un posibil gank În puls, wardul poate expune un moment de vulnerabilitate al carry-ul Radiant. Avantajul ofensiv este accentuat cu atât mai mult dacă supportul este plecat după rune.

Unul dintre marile dezavantaje ale acestui Observer reprezintă faptul că se află în vecinătatea unei pietre marcate pentru warding. Fără un Observer pe această piatră, însă, ward-ul nu va fi reperat de adversarii care caută în locul marcat, dar în eventualitatea unui gank, ward-ul se află la câțiva centrimetri de un posibil Sentry.

Nu știi niciodată când te atacă 3 Axe..

Al doilea ward se pliază mai mult pe nevoile unui safelane Radiant agresiv, care dorește să doboare turnul cât mai repede cu putință. Acesta va veghea asupra celor trei căi de acces ale Dire-ului spre turnul lor. Un contraatac dinspre jungla Dire sau Secret Shop va fi reperat de către acest ward. În plus, Observer-ul reușește să vadă puțin în spatele turnului, loc în care se pot afla eroi care așteaptă întăriri sau eventuale teleportări.

Cel mai mare dezavantaj în această situație este că nu primim nicio informație despre rotațiile care vin de pe rău. În cazul în care locul de pe stâncă este vegheat de către supporții inamici, acest ward este o alternativă decentă. Din fericire, micuțul bastonaș nu se află în raza vreunui Sentry comun, îngreunând eforturile inamicilor de a-l găsi. Este un ward care va avea efectul dorit doar în anumite situații, dar este o amplasare atât de neobișnuită încât poate servi drept un as în mânecă oricărui support.

Cu toți ochii pe mid.

Pe midlane, cel mai bun Observer este acela amplasat în mijlocul dealului opus. Acest lucru este, însă, previzibil și va duce la un deward prematur. Deoarece pe midlane, atâta timp cât nu stai în râu, poți observa cu ușurință acțiunile adversarului, trebuie să încercăm să wardăm de după copaci sau din Fog of War.

Primul ward de acest fel este cel din nord. Acesta oferă o vizibilitate clară asupra unei bune părți din dealul de la Dire, în timp ce veghează și powerul rune-ul din nord.
Cel mai mare avantaj este că poate fi amplasat de după copacii din stânga, mascând support-ul.

Pentru a fi nu văzuți de către Dire, este nevoie să vă poziționați după cel mai înalt copac și să-l puneți la range-ul maxim permis de utilizare a ward-ului.

Ward-ul oferă câteva informații despre o posibilă rotație de pe top, deoarece veghează drumul nordic de la Radiant și oferă câteva frânturi din cel de la Dire.

Pentru a-l distruge, este nevoie ca un support să intre în raza acestuia și să amplaseze un ward fie pe râu fie pe dealul de la Radiant. Această acțiune îl va expune câtorva lovituri sau chiar unui gank de pe mid.

Planul B, mai din pădure.

Al doilea ward pentru Radiant midlane este acesta. Asemănător celui din nord, acest ward poate fi amplasat de sub umbra copacilor de lângă turn. Deoarece teleportarea nu mai distruge copacii din jur, un support se poate teleporta mid, umplând sticla eroului de pe lane și amplasând acest ward.

Ward-ul vede mult mai mult din dealul de la Dire (comparativ cu cel precedent), dar nu oferă informații despre niciuna dintre cele două power runes. Astfel, sacrificăm utilitatea în schimbul unui stil de joc mai defensiv sau agresiv, în funcție de eroul jucat.

Doar tu și wardul tău, pe offlane.

Pentru offlane-ul Radiant avem această poziționare care veghează atât rotațiile ce vin dinspre parte superioară a râului, cât și asupra runei de Bounty de la Dire și poate zări și un eventual pull pe safelane-ul Dire.

Unul dintre dezavantajele acestui ward îl reprezintă faptul că este nevoie să te apropii destul de mult de runa de Bounty, care de cele mai multe ori este înconjurată de eroi, la începutul meciului. Având în vedere că runa și locul de warding sunt cam la aceeași înălțime, ward-ul poate fi reperat în momentul în care acesta este pus sau offlaner-ul poate fi văzut amplasându-l.

Totuși, acest Observer oferă foarte multe informații și poate face diferența dintre viață și moarte în momentul unui gank pe Radiant offlane. Dacă nu este reperat în momentul în care este folosit, sunt mari șanse ca acesta să râmănă în acel loc pe întreaga sa durată.

Warding în mid și late game

În mid-late game, sunt mari șanse ca turnurile T1 sau chiar T2 să fie doborâte. Astfel, wardingul mid-late game se va axa pe două principii: câștigi sau pierzi în momentul de față.


Dacă Dire joacă la turtle, atunci acest ward oferă posibilitatea de a vedea două tabere de neutrali. În plus, wardul râmăne nedetectat de un posibil deward amplasat pe stânca de lângă T2 de pe Dire safelane. Tabara de jos nu va fi vizibilă decât în momentul în care cineva vine să farmeze.

Observerul are, într-o anumită măsură, aplicații defensive pentru Dire din exact aceleași motive. Singurul dezavantaj este acela că nu oferă nicio informație despre o posibilă rotație dinspre Dire Ancients.

De veghe în lane-ul pe unde se cară

În cazul în care pare că pierdeți, va fi nevoie de o serie de ward-uri defensive. Cu cât cad mai multe turnuri, cu atât spațiile de warding ale Radiant devin din ce în ce mai limitate.

Vom evita în acest segment Observerele amplasate pe zonele marcate, din luminișul din jungla Radiant și cel dintre Radiant Ancients de Bounty rune-ul de pe top.

Primul ward pentru Radiant este cel de lângă Ancienții de jos. Acesta veghează asupra unei zone intens circulate de ambele părți. Pe lângă vizibilitatea oferită jumătății Radiant, Observer-ul zărește puțin din poteca celor de Dire, care leagă midlane de power rune. La toate acestea se mai adaugă și o fântă subțire de vizibilitate. Aceasta se extinde în jungla Radiant, prin intrarea aflată la sud de Shrine.

Cel mai avantajos lucru este să-i surprindeți pe inamici într-o ambuscadă lângă propia fântână. Wardul este la fel de avantajos și când inamicii se retrag după o înfrângere.

Aflându-se în afara detecției de pe stâncă, Observer-ul nici nu blochează Ancients, dar nici nu zărește power rune-ul din sud sau runa din junglă. Totuși, controlul camp-ului de Ancients este de neprețuit în mid-late game.

Amplasat un pic mai la stânga, ward-ul va bloca și veghea Ancienții de la Radiant. Astfel, va servi un scop ofensiv pentru cei de la Dire.

La răscruce de drumuri

Observer-ul acesta veghează asupra unui posibil gank înspre turnul T2 de pe Radiant safelane sau midlane. Cu inițiatori durabili, este posibil ca Dire să încerce să inițieze din spatele turnului sau dintr-un unghi lateral.

După cum se vede Sentry-ul de pe stâncă ratează acest ward cu doar câțiva centrimetrii. Vizibilitatea oferită este mulțumitoare, deoarece se pot vedea clar rotațiile inamice. Totodată, poate fi vegheată și cea mai apropiată tabără de neutrali medii.

Această ultimă mențiune poate servi și în avantajul celor de la Dire. Tabăra are o vizibilitate redusă și o singură rută de ieșire, constituind o adevărată capcană pentru cei de la Radiant.

Data viitoare vom discuta despre cateva locații de warding pentru echipa Dire. Ce părere aveți de locurile găsite de noi? Cunoașteți și alte locuri? Ar trebui ca LC Jungle să fie interzis prin lege? Așteptăm opiniile voastre în secțiunea de comentarii de sub acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.