Utilitatea unui PC este dată de performanțele sale, iar performanța unui PC se conturează în jurul componentelor sale.

Printre cele mai importante componente din configurația unui desktop sau laptop sunt fără îndoială procesoarele. Zic la plural deoarece mă refer la ambele procesoare, respectiv CPU și GPU. Acest articol are ca scop informarea entuziaștilor de device-uri despre procesoarele grafice. În timp ce CPU reprezintă creierul unui calculator, procesorul grafic reprezintă inima sa. Poetic, nu? Dacă întrebi un gamer ce este mai important și care este prima componentă pe care preferă să o upgradeze mereu; ei bine, răspunsul va fi placa video.

Când ne referim la placa video, două nume mari ne vin în minte, respectiv AMD Radeon și nVidia. În rândurile ce urmează voi încerca să îți ofer informații generale, dintr-un punct de vedere cât mai obiectiv, despre cele două branduri de plăci video, avantaje și dezavantaje pentru fiecare și un oarecare ghid pentru alegerea unei plăci video noi.

Voi încerca să evit eternul flame-war nVidia vs Radeon, cu toate că ar fi amuzant. Lăsăm asta pe altă dată.

Cine este AMD?

AMD este o companie producătoare de procesoare, numele acesteia fiind o abreviere de la Advanced Micro Devices. AMD a cumpărat compania producătoare de plăci video ATI în 2006, iar până în 2010 toate produsele ATI și-au schimbat oficial brand-ul în AMD. Aceasta oferă o gamă variată de produse, astfel încât să satisfacă orice utilizator, produse de buget, dar și foarte performante. Deși, în general, această firmă ocupă locul 2, atât în materie de CPU cât și de GPU, AMD a reușit să revină în forță în ultima perioadă prin două mari lansări în categoria IT; vorbim aici despre Ryzen și Vega, fiind considerate competitori direcți contra celei mai performante componente marca Intel sau nVidia. Ne place, place, place! Competiție!

La categoria de plăci video, AMD se poate lăuda cu un best buy când vine vorba de buget cu plăcile Radeon seria RX. Ca tehnologii speciale AMD oferă freesync-ul, respectiv calibrarea imaginii într-un mod cât mai corect, reducând screen tearing și Steam Processors ce oferă o performanță adăugată procesorului grafic. Ca și jocuri optimizate special pentru AMD putem enumera Hitman, Battlefield 1 și DOOM.

Bonus: Consolele PlayStation și Xbox vin doar cu procesor grafic de la AMD. Softul de configurare și optimizare al plăcilor grafice AMD se numește AMD Crimson Software, fosta denumire fiind Catalyst Control Center, soft prin care se pot configura detaliile grafice pentru aplicațiile 3D, clock-ul și permite monitorizarea temperaturii și a consumului de energie.

placa video
Placa video AMD

Cine este nVidia?

nVidia este genul de firmă care nu are nevoie de nicio introducere, întrucât numele ei spune totul pentru gameri. Cel mai cunoscut producător de procesoare grafice, actualmente deținând monopolul pe tot ceea ce înseamnă plăci video, asigurând cele mai performante și puternice GPU din IT. Cei de la nVidia asigură performanțe maxime la un preț mai mare decât media pieței, dar oferă tehnologii superioare celor de la ATI/AMD; printre acestea se numără nVidia PhysX (care asigură respectarea în mod corespunzător a legilor fizicii în jocuri), nVidia G-Sync (același rol ca freesync-ul menționat mai devreme), dar și CUDA Cores asemănător cu Stream Processors de la AMD (atenție! un CUDA Core nu este echivalentul unui Stream Processor).

nVidia lucrează destul de bine cu Intel, asigurând compatibilitate și comunicare excelentă între cele două companii. Majoritatea jocurilor din ziua de astăzi prezintă optimizări speciale pentru GPU marca nVidia, respectiv Assassin’s Creed Black Flag, Batman Arkham Origins, Call Of Duty Ghosts sau Watch Dogs.

Din gama de top a plăcilor video nVidia amintim „preamăritul” Titan X, alături de ultima generație GTX 1080/1070/1060, care vine cu arhitectură Pascal. O veste bună este că plăcile grafice din seria 10xx vor primi upgrade de TI (titan). Softul de configurare pentru plăcile video nVidia poartă denumirea de nVidia Experience, având același rol ca AMD Crimson Software.

placa video
Placa video nVidia

Bun, acestea fiind spuse, voi trece la subiect. Am vorbit despre ce este o placă video, despre cele mai importante branduri. Întrebarea următoare este ce să aleg? nVidia sau AMD?

După cum spuneam, o placă video înseamnă inima unui device. Desigur, un calculator poate funcționa și fără o placă video (a se citi „dedicată”) pentru foarte multe procese de bază, de la internet, youtube, muzică, filme, programe de office până chiar și la unele jocuri. Cu toate acestea, gamerul din fiecare dintre noi vrea să joace ultimul titlu cu cele mai înalte setări posibile. De asemenea, o placă video dedicată se recomandă și programelor grafice cu un consum foarte mare de resurse precum AutoCAD, Adobe Premiere, etc.
Ce ne interesează la o placă video și ce înseamnă numerele din descrierea ei?

BUS-ul

Numărul de biți – îl vrem cât mai mare. Noțiunea de BUS se referă la traseul dintre procesor și memorie. Lățimea acestui BUS ne spune câți biți pot circula într-un sens în același timp sau câte trasee fizice de date sunt între memorie și procesor.
Astfel, la un BUS de 64de biți circulă simultan câte 64 de biți, la 128 trec 128, and so on. Din punctul de vedere al construcției, este normal ca o placă cu BUS-ul de 256 de biți să fie mai scumpă decât una cu BUS de 64 de biți, pentru că are mai multe trasee fizice între memorie și procesor. Astfel, o placă video 2GB 128bit este mai lentă decât același model, dar cu memorie 1GB și 256bit.

Frecvența procesorului sau numărul de impulsuri de tact

Cu cât este mai mare, cu atât este mai bine. La un impuls de tact trec o singură dată biții dintr-o parte în alta (64 de biți pe un bus de 64, 128 de biți pe un bus de 128, etc). Acest impuls de tact se măsoară în MHz (milioane de cicluri de tact pe secundă). Plăcile video performante din zilele noastre au o frecvență de cel puțin 1000 MHz, sau 1 GHz.

Memoria Video

Și aici, cu cât avem mai multă memorie video, cu atât este mai bine, dar trebuie să evităm marketingul din toată treaba asta. Memoria RAM a plăcii video este cu adevărat folositoare atunci când avem mai multe monitoare sau avem rezoluții foarte mari. Magazinele se bazează pe faptul că lumea se uită la câtă memorie are placa video, dar nu se uită și la ce BUS sau ce frecvență are aceasta. O placă video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapidă decât o placă video cu BUS 256 și 4 GB VRAM. Desigur, memoria video variază, ea poate fi DDR, DDR2, DDR3, DDR5 – cu cât este mai nouă, cu atât mai bine! DDR5 (Graphics Double Data Rate, version 5) este cea mai nouă versiune.

Tehnologia de fabricație

Tehnologia de fabricație pe 28 nm este cea mai nouă, cea mai mică până în prezent și cu cel mai mic consum de energie. Cu cât are tehnologia de fabricație mai mică, cu atât consumă mai puțin curent pentru a reda o performanță mai puternică. Pe scurt, nm puțin, înseamnă eficiență mare.

Răcirea

Fără o răcire adecvată îți puteți „prăji” componentele. Răcirea este de două tipuri: activă sau pasivă. Cea pasivă este construită dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activă are un radiator mai mic; pe lângă acesta, avem și un ventilator care ne asigură răcirea. S-a demonstrat faptul că plăcile cu răcire activă au temperaturile mult mai mici, dar, de cele mai multe ori, sunt mult mai zgomotoase. Contează foarte mult cum a realizat producătorul asamblarea. Răcirea sau, mai bine spus, modul în care sunt utilizate ventilatoarele din construcția plăcii video este dată de producător. (Gigabyte, ASUS, XFX, etc). Cele mai recomandate „firme” de răcire ar fi Sapphire pentru Radeon si EVGA pentru nVidia.

OC sau Overcloking

Clock-ul este puterea maximă a procesorul grafic ce poate fi atinsă. În funcție de producător, procesorul poate fi setat din fabrică să aibă o frecvență maximă mai mare decât în mod normal. Overclockingul este capacitatea de a depăși clock-ul de bază pentru a reda o performanță excesivă în funcție de necesități; în același timp, consumând mai multă energie și, implicit, încălzindu-se mai mult. Acest lucru se poate face ori prin programele specifice AMD sau nVidia sau prin programe speciale precum MSI Afterburner. Motiv pentru care, dacă vă gândiți la OC , atunci trebuie să asigurați și un sistem de răcire cât mai eficient.

Configurația în serie

Pentru cei care consideră că o singură placă video nu este de ajuns, pot configura în serie mai multe plăci video pentru o performanță extremă. Funcția de folosire a plăcilor video în serie variază după producător; astfel, AMD are funcția de Crossfire, în timp ce nVidia folosește funcția de SLI. La fel ca și overclockingul, această caracteristică este recomandată doar utilizatorilor avansați în IT sau artiștilor ce doresc rendare grafică în 4k.

Acestea fiind spuse, ce placi se recomandă pentru gaming ?
Desigur că ultima generație a fiecărui producător, respectiv RX pentru AMD, cu preț estimativ între 600-1300 RON, Radeon-ul fiind best buy de buget, pentru oricine dorește gaming la preț redus sau GTX seria 10xx cu prețuri 1200-3000 pentru cei ce doresc performanțe extreme, indiferent de cost.

Știați că…

  1. Majoritatea plăcilor video ofera la achiziția lor un joc optimizat de firma respectiva gratuit?
  2. Odată cu evoluția IT-ului, orice placă video poate fi folosită cu orice procesor, fără să mai respecte vechea tradiție de AMD-Radeon și Intel-nVidia?
  3. Unele plăci video oferă funcția RBG, care reprezintă o iluminare în culorile roșu-verde-albastru strict pentru design, dar deseori căutată de gameri?
  4. AMD va lansa în curând o placă video foarte performantă -VEGA- ce se estimează a fi în concurență directă cu cea mai bună placă de la nVidia?
  5.  Cele mai performante console de astăzi folosesc doar plăci video AMD?

Articol scris de George, în colaborare cu techvibe.ro.
Pentru mai multe articole despre electronice, IT și gaming vă invităm să le faceți o vizită. 🙂

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here