După lupte seculare de a reuși să trec prin cel mai nasol raid, „Bacalaureat”, revin cu forțe proaspete și, fără summoning sickness, să redezbatem lore-ul Warcraft* care pare să fie nesfârșit.
*textul conține spoilere.

Dacă data trecută am vorbit despre începuturile lumii create de Blizzard Entertainment, de data aceasta vom invoca a doua carte din saga în speță, anume World of Warcraft: Chronicle, volumul II.

coperta World of Warcraft: Chronicle, Volumul II

După marele succes pe care l-a avut (și încă îl are) primul volum, cel de-al doilea apare ca o satisfacere a clientelei înfocate pe data de 14 martie 2017 (ISBN: 978-1-61655-846-8). Aceiași „alchimiști ai cuvintelor” (Oh Doamne, Tudor Arghezi… a lil bit of bac sickness) au contribuit la acest volum World of Warcraft: Chronicle: Chris Metzen, Matt Burns și Robert Brooks, cu adnotări din partea celebrei autoare Christie Golden și din partea altor colaboratori Blizzard Entertainment.

Lansată de editura Dark Horse Books, la prețul de 176 de ron, cartea din seria fantasy cuprinde istoria Draenorului, presărată de artwork-urile lui Peter C. Lee și Joseph Lacroix, într-un număr total de 201 de pagini redactate în limba engleză. Este împărțită în două părți principale (The doom of Draenor și Horde and Alliance), a câte trei capitole fiecare (Primordial Draenor, Children of Stone, Rise of the Horde, respectiv The First War, The Second War, Beyond the Dark Portal). Această cronică se încheie cu distrugerea Draenorului.

În comparație cu World of Warcraft: Chronicle volumul I, volumul II concentrează o parte cu puternic dinamism al lore-ului, integrată parțial și în filmul Warcraft: The Beginning.

cartea World of Warcraft: Chronicle, Volumul II

Blizzard Entertainment and Dark Horse Books are thrilled to present the next installment of the wildly popular World of Warcraft Chronicle series. Volume 2 will reveal more sought-after details about the game universe’s history and mythology. Showcasing lush, all-new artwork from fan favorites such as Peter Lee, Joseph Lacroix, and Alex Horley, this tome is sure to please all fans — casual and collector alike.

După o asemenea descriere notată de Blizzard, să ne mișcăm unitatea gânditoare și să analizăm conținutul acestei cărți care a subliniat nelămuriri esențiale pentru fanii Warcraft. Este un subiect vast, astfel că ambele părți menționate mai sus îl surprind într-un mod deosebit.

Prefața este înlocuită de o imagine simbolică pentru înțelegerea Universului Warcraft.

Sunt puse în paralel Lumina (Light) și Întunericul (Shadow), care generează, la rândul lor, mai multe paralelisme: Life-Death, Order-Disorder.

World of Warcraft: Chronicle, Volumul II

Partea I, The Doom of Draenor, este alcătuită din cele trei capitole: Primordial Draenor, Children of Stone, Rise of the Horde.

Din punctul în care Sargeras a început să creadă că soarta Universului putea fi salvată numai prin eradicarea existenței (sau a jumătății din Univers… hm, sună cunoscut *cough cough*), lucrurile devin serioase. Pe de altă parte, prin călătoria titanului Aggramar poate fi analizat Anticul Draenor. Este reflectat faptul că puterea Evergrowth-ului (fauna și flora) putea să aducă dezordine la nivelul Draenorului. Pentru a restabili ordinea, trebuia să fie nimicită inima puterii Evergrowth-ului, Sporemounds. În acest sens, Aggramar își folosește puterile și, astfel, este creat Grond. Este interesantă detalierea acestui eveniment, dar și a originilor și istoriei celorlalte entități antice, precum: Breakers, Primals și Apexis.

Al doilea capitol surprinde o parte deosebită a lore-ului, setată începând cu 1200 ani înainte de The Dark Portal, până la 13 ani înainte de evenimentul în speță. Surprinde povestea rasei Ogre, modul în care aceștia au scăpat de sclavie prin implicarea vrăjitorilor arakkoa. Însă, poate cele mai importante detalii sunt desemnate de migrațiile orcilor. Având în vedere că rasa orcilor a suprapopulat teritoriul, au avut loc migrații. S-au întemeiat clanurile pe care le iubim (sau nu prea), dintre care sigur sunt recunoscute: Frostwolf Clan; Warsong Clan; Blackrock Clan; Dragonmaw Clan.

Acum, vorba vine, cu cât sunt mai mulți, cu atât sunt mai mari șansele să nu se înțeleagă. Aceasta este o altă intrigă a lore-ului Warcraft.

World of Warcraft: Chronicle, Volumul II

Mai apar și niște Draenei, un Velen care reușește să fie singurul profet Naaru care se opune puterii lui Sargeras (nici până acum nu am reușit să craftez cartea asta). Oh, da, să nu uităm de tinerețea unora dintre reprezentanții lore-ului Warcraft, Ogrim și Durotar.

Al treilea capitol încadrează evenimente simbolice pentru fanii Warcraft. Curpinzând perioada a câteva secole dinainte de The Dark Portal, sunt marcate momentele cheie. Burning Legion descoperă Draenor (sintagma în sine nu sună foarte ok și, ca să înțelegeți  de ce… așa e „FEL”ul lor (s-a prins cineva, oricine?). În cazul în care nu, o să vă dați seama citind cartea. Se naște Hoarda Veche (Old Horde) și este surprinsă, de asemenea, cucerirea Draenor.

Partea a II-a, Horde and Alliance, este constituită, de asemenea, din trei capitole. The First War, The Second War și Beyond the Dark Portal alcătuiesc momente istorice.

World of Warcraft: chronicle, volumul II

Al patrulea capitol surprinde un personaj iconic, Medivh sau Ultimul Gardian. Sunt notate detalii despre copilăria sa cu Printul Llane Wrynn și Anduin Lothar pe străzile capitalei Stormwind. De asemenea, este descris Războiul Gurubashi și prezentat, succint, Primul Mare Război. Aici există diferențe între prezentarea din volumul II a cronicii Warcraft, față de prezentarea cinematică Warcraft: The Beginning; mai ales dacă privim nivelul rolului lui Medivh în desfășurarea acțiunii. Supraviețuitorii atacurilor asupra Stormwindului s-au refugiat în Lordaeron, unde s-a instituit Consiliul celor Șapte Națiuni (pst, pst! La mulți ani, Thrall!).

World of Warcraft: Chronicle, Volumul II harta

Al cincilea capitol este, indubitabil, cel mai consistent și cel mai important pentru fanii seriei Warcraft. Este vorba despre cel de-al Doilea Mare Război dintre Hoardă și Alianță. Aici sunt invocate personajele cu impact puternic atât asupra lore-ului, cât și asupra înfocaților. Paladinii lui Uther, armata de Deathkinght a lui Gul’Dan, trupele amiralului Proudmoore, alianța lui Doomhammer cu Zul’Jin, trollii Amani și mișcările pentru distrugerea Dark Portal. La distrugerea acestuia contribuie și Khadgar, ucenicul lui Medivh și Turalyon. Apropo, dacă vă plăcea de Alleria, too bad guys. O ia Turalyon.

World of Warcraft: chronicle, volumul II

Ultimul capitol reliefează diverse momente de după distrugerea Dark Portal. Oamenii, Gorefiend, Deathknights, încearcă să reconstruiască portalul. Garona reactivează în lore împreună cu Khadgar. Deathwing intră, din nou, în contact cu Hoarda și se ia la „trântă” cu Gruul. Diverși lideri ai hoardei aveau varii impresii privind soarta Draenorului transformat în Outland. Rexxar este singurul care consideră că lupta dintre orci și oameni este inutilă. În aceste condiții, Rexxar goes to hunt alone (hai că v-ați prins). Capitolul se încheie cu o scurtă descriere a Valley of Heroes, presărată de statui ridicate în cinstea eroilor căzuți în război.

Perspectivă de ansamblu — World of Warcraft: Chronicle, volumul II

Se poate observa că această carte, World of Warcraft: Chronicle, volumul II, este mult mai consistentă în detalii, fiind și mai numeroasă în pagini.

Narațiunea rămâne obiectivă, la fel ca în volumul I, fără să fie realizată din perspectiva unui personaj. Lectura nu mai este la fel de greoaie, cel puțin din punctul meu de vedere, deoarece te obișnuiești cu vocabularul arhaic. Din fericire, atmosfera este păstrată veridic prin lexicul deosebit. Mi s-a părut fantastic faptul că fie la început de capitol, fie la final de capitol/subcapitol sunt inserate citate cu o tensiune epică, menită să trezească emoții.

Trebuie menționat că, în comparație cu filmul Warcraft sau cărțile lui Christie Golden, sunt câteva rectificări. De exemplu, inițial se spunea că Thrall a fost născut în anul 0. Conform cronicii, însă, acesta s-ar fi născut în anul 1. După cum se vede, sunt rectificări la nivel de detaliu, cum ar mai fi și rolul Garonei în lore (ain’t gonna spoil this, sorry).

Chiar Matt Burns susține că volumul II al World of Warcraft: Chronicle cuprinde lore-ul general, de bază, al celor Două Mari Războaie, în comparație cu jocurile originale. Astfel, bătăliile sau evenimentele care nu sunt menționate, e posibil să se fi întâmplat. Așadar, sunt încheiate discuțiile contradictorii cu privire la aspectele schimbate în carte.

World of Warcraft: chronicle, volumul II

Nici World of Warcraft: Chronicle, volumul II nu dezamăgește din punctul de vedere al aspectului, al imaginilor.

Blizzard Enterntainment a ascultat feedback-ul fanilor și a adăugat mai multe artwork-uri. (copilul din mine e boostat acum). Acestea joacă un rol deosebit în înțelegerea lore-ului, mai ales pentru că surprind schimbările geografice (migrațiile orcilor, de exemplu) și ale momentelor iconice.

Finally, este o lectură fantastică pentru oricine este interesat în lore-ul din spatele Universului Warcraft. Este scrisă, poate, chiar mai bine decât primul volum, într-un mod captivant, care te face să-l citești pe nerăsuflate; iar minunații artiști integrează cuvintele în artwork-urile atât de lăudate de mine. Cartea, în general, își merită prețul pentru calitatea coperții și a paginilor și îmi pot închipui că va sta pe raft pentru mulți ani.

Sunt și eu o amatoare de WoW și-mi dau puțin cu părerea. Cartea e de nota 10. Este un MUST HAVE pentru cei care au citit volumul I și o alegere fantastică pentru cei care nu l-au citit. Te va face, inevitabil, să cumperi și volumul I.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.