Review publicat in septembrie 2018. Revizuit si actualizat in august 2019.

Astăzi vă vom prezenta căștile Hebe M1 RGB de la Gamdias, perechea sora a variantei Hephaestus despre care am vorbit in trecut.
Așa cum ne-am obișnuit deja, toate perifericele de la producătorul taiwanez poartă nume derivate din mitologia greacă, iar acest produs nu face excepție. Hebe a fost zeița veșnicei tinereți, fiica lui Zeus și a Herei.

Unboxing Hebe M1 RGB

Despre cutia în care vine perechea de căști nu sunt foarte multe de spus. Aceasta este simplă, relativ fragilă și nu conține absolut nimic în afara căștilor. Comparativ cu ambalajul în care vin produsele altor companii, aflate în concurență directă, consider că producătorul taiwanez mai poate aduce îmbunătățiri pe viitor. Chiar dacă pentru mulți ambalajul nu are nici o relevanță, nouă ne place să păstrăm fiecare cutie și să o expunem dacă aceasta nu a suferit daune

Precum și la celelalte produse Gamdias, de pe cutie aflăm caracteristicile de bază precum:

 • 7.1 Virtual Surround Sound
 • Bass impact
 • Microfon unidirectional
 • Banda de susținere de metal
 • Iluminare RGB
 • Telecomanda integrata pe fir

Cablul caștilor are o lungime de 2 metri, lucru care ne permite sa ne desfășurăm activitatea zilnic ă fără frica de-a trage ceva jos si fără sa fim nevoiți sa stam lipiți de unitatea centrala.

Spre deosebire de produsele altor firme, căștile aflate astăzi pe masa de testare vin fără manualul fizic de utilizare; el este disponibil doar în mod digital, pe site-ul producătorului. Pe principiul susținut de cineva, #SalveazaUnCopac.

Prima impresie

Odata scoase din cutie, căștile se impun prin mărime si greutate. Acestea sunt masive, sugerând parca, faptul ca ar trebui sa încercam un joc despre război.

Acestea sunt negre, realizate dintr-un plastic dur si cu iluminare RGB pe partea exterioară a cupelor. Sinele de susținere sunt din otel si banda care se așează pe cap este moale ajutându-se perfect pe cap.

Caracteristici

Așa cum putem citi fie pe site-ul producătorului, fie pe cutia lor, căștile vin cu următoarele specificații:

 • Sensibilitate: 119 ± 3dB
 • Impedanta: 32 Ohm
 • Diametru Difuzoare: 50mm
 • Magnet Difuzoare: Neodymium (NdFeB)
 • Diametru Motoare Vibratii: 30mm
 • Marime Microfon: 6*5mm
 • Sensibilitate Microfon: -40db +/- 3db
 • Tip Microfon: Unidirectional
 • Lungime Cablu: 2m
 • Conector: USB placat cu Aur
 • Dimensiune: 188 × 104 × 230 mm
 • Greutate: 680 grame
 • Suport Software: HERA

Audio

Dupa conectarea inițiala, primul lucru pe care l-am făcut a fost sa testez calitatea sunetului folosind un playlist devenit, intre timp, popular printre testeri

Căștile redau muzica cu acuratețe. Sunetul este clar, dar volumul este putin prea mare pentru a fi confortabil (nu am reușit sa depășesc 50%). Basul este impresionant, in timp ce mediile si înaltele nu ies in evidenta, dar nici nu lasă impresia ca ar lipsi ceva. Un lucru relativ „normal” si des întâlnit la căștile de gaming.

Cupele over-ear

Așa cum se poate vedea și în poza de mai jos, cupele de tipul „over-ear” sunt rotunde, realizate din material textil și suficient de mari, încât să acopere complet urechea. Acestea se așează pe cap într-un mod plăcut și, în perioada testelor, nu s-a pus problema de transpirație.

Sistemul de vibrații

Hebe M1 aduce o funcție inovatoare pentru căștile entry-level: un sistem de vibrații denumit „bass impact”.

Bass impact este un sistem care preia sunetele joase (basul) și le convertește în impulsuri, ale căror vibrații le putem resimți în căști. Concret,  într-un joc care include, în efectele sale, mult bas, căștile vor produce un efect mișto, care ne vor ajuta să identificăm, mai ușor, direcția în care se petrece acțiunea.

In practica, acest sistem m-a impresionat plăcut doar prima oara, când am fost luat prin surprindere. Desi, acest sistem ajuta la crearea unei atmosfere imersată, in jocuri precum PUBG acest sistem poate fi un impediment. Din acest motiv, după finalizarea testelor, am ales sa folosesc acest sistem doar la jocuri de tip Single Player sau la anumite filme de acțiune.

Microfonul

Căștile de gaming, comparativ cu cele dedicate audiofililor, nu excelează la calitatea sunetului, însa vin cu alte beneficii pentru a compensa. Unul dintre aceste beneficii este microfonul. Nelipsit oricărui gamer pasionat de jocurile multiplayer, microfonul reprezintă unul dintre aspectele pe care trebuie să le luam în considerare atunci când cautam o pereche de căști.

Microfonul este unidirectional (aspect ce ajuta la evitarea  traumatizării coechipierii cu o tastatura mecanică și switch-uri albastre) si vine cu un mecanism retractabil, astfel încât atunci când acesta nu este folosit poate fi ascuns cu ușurință in casca stânga (casca cu fir).

Calitatea microfonului este mai buna ca a caștilor sora mai scumpe (P1). Sunetul este clar, deși înaltele sunt putin prea proeminente. Desi, asa cum am spus, microfonul este unidirectional, acesta captează totuși sunetele de fundal (precum click-urile unei tastaturi) atunci când vorbim direct in microfon. Cu toate astea, colegii de echipa cu care m-am jucat când am testat căștile au confirmat ca nu este un sunet deranjant.

Telecomanda pe fir

Castile vine cu o „telecomanda” aflata pe cablu, cam la 30 de centimetri de casca. Aceasta este (prea) mare, din plastic si lasă un sentiment de lucru ieftin sau slab.

Aceasta permite controlul volumului (prin ajustarea sunetului direct din windows), oprirea si pornirea microfonului precum si a funcțiilor de iluminat si de vibrații. Eticheta de „smart inline remote” este, in opinia mea, doar o mișcare de marketing aceasta fiind, defapt, o supraestimare nenecesara.

Iluminare

Unul dintre aspectele cu care se laudă producătorul taiwanez este iluminarea produselor în mod RGB, funcție de care beneficează și căștile Hebe M1.

Spre deosebire de modelul P1, modul de iluminare nu poate fi configurat sau personalizat. Acesta poate fi doar pornit sau oprit (funcție ce poate fi controlata din telecomanda de pe fit). Iluminarea este de tip „pulsing”, culoarea schimbându-se la un interval de aproximativ 3 secunde.

Software

În alte recenzii ale produselor Gamdias am lăudat Hera, pentru multitudinea de opțiuni și personalizări puse la dispoziția utilizatorilor. În cazul căștilor Hebe M1, însă, lucrurile stau puțin mai diferit.

În primul rând, modul de personalizare al sistemului virtual de 7.1 arată rudimentar, comparativ cu alte produse care oferă aceeași funcție. În teorie, utilizatorul are posibilitatea să-și modifice modul de redare al sunetului — atât de important în jocurile FPS!

În al doilea rând, prin Hera avem acces la un  un egalizator cu 10 benzi cuprinse intre 30HZ si 16KHZ. Software-ul ne da posibilitatea de a selecta câteva tipuri de egalizare predefinite, însa nu ne permite sa salvam setări personalizate si cu atât mai putin sa le facem dependente de jocurile noastre preferate.

Nu in ultimul rand, deși sistemul de iluminare se pliază unui model de top, Hera nu oferă nici o modalitate de-a personaliza atât culorile cat si tipul de iluminare

EVALUARE
Look and feel
8
Construcție
9
Audio
9
Microfon
9
Iluminare
7
SURSĂGamdias

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.