Review – Hephaestus P1 RGB de la Gamdias

Înainte a porni cu recenzia acestui produs, avem următorul disclaimer: Gamdias este un partener eSportsMedia, în cadrul diverselor competiții pe care le organizăm. Chiar și așa, dorim să vă oferim o recenzie obiectivă, bazată pe experiența și testingul nostru cu acest produs. Vă mulțumim pentru încredere!

Astăzi vă vom prezenta căștile Hephaestus P1 RGB de la Gamdias. După ce au ajuns, pe rând, în redacția noastră mouse-ul Zeus P1, tastatura Hermes P3 și scaunul de gaming Achilles M1, a sosit timpul să punem mâna și pe o pereche de căști.

Gamdias headsets

Așa cum ne-am obișnuit, toate perifericele de la producătorul taiwanez poartă nume derivate din mitologia greacă, iar acest produs nu face excepție. Denumită după zeul metalelor, Hefaistos, perechea de căști scoate,  încă de la început,  în evidență construcția metalică – de altfel foarte impresionantă. Codul „P1” se referă la categoria de produse dedicată gamerilor profesioniști. De altfel, modelul curent este și vârful lor de gamă. Ca preț, Hephaestus P1 se clasează în categoria de periferice mid-to-high-end, prețul recomandat fiind de 90$ (sau ~350 RON).

Unboxing Hephaestus P1 RGB

Despre cutia în care vine perechea de căști nu sunt foarte multe de spus. Aceasta este simplă, relativ fragilă și nu conține absolut nimic în afara căștilor. Comparativ cu ambalajul în care vin produsele altor companii, aflate în concurență directă, consider că producătorul taiwanez mai poate aduce îmbunătățiri pe viitor. Chiar dacă pentru mulți ambalajul nu are nici o relevanță, nouă ne place să păstrăm fiecare cutie și să o expunem dacă aceasta nu a suferit daune. Cum perechea aceasta de căști a venit direct din Taiwan, cutia are urme ușor vizibile, lăsate de companiile de curierat.

Precum și la celelalte produse Gamdias, de pe cutie aflăm caracteristicile de bază:

 • microfon flexibil și omnidirecțional (lucru foarte important despre care vom discuta în detaliu mai jos)
 • telecomandă pe fir
 • 7.1 Virtual Surround Sound
 • iluminare RGB personalizată
 • structură de metal
 • bass și vibrații la impact

Cablul este suficient de lung (1.8 metri) și, de altfel, foarte gros, lucru care pe mine m-a bucurat. De asemenea, denotă faptul că Gamdias a luat în considerare fiecare aspect în proiectarea căștilor.

Spre deosebire de produsele altor firme, căștile aflate astăzi pe masa de testare vin fără manualul fizic de utilizare; el este disponibil doar în mod digital, pe site-ul producătorului. Pe principiul susținut de cineva, #SalveazaUnCopac.

Prima impresie

De cele mai multe ori, prima impresie este influențată de produsele cu care suntem, fiecare dintre noi, obișnuiți — ce firme și modele am folosit în trecut, cu ce tip de bureți am avut de-a face sau presiunea exercitată de căști. Eu, personal, am folosit în ultimii ani de zile un singur model de căști pentru gaming. Le-am găsit după o foarte lungă perioadă de explorare și n-am fost dispus să renunț la ele, până acum; aveau toate caracteristicile importante pentru mine. Cu toate acestea, în momentul în care vreau să testez un produs, încerc să las deoparte toate aspectele cu care m-am obișnuit și să tratez noua jucărie ca și când ar fi prima de acest gen.

În momentul în care am scos căștile din ambalaj, banda de susținere a acestora a fost primul aspect pe care l-am observat și care, de altfel, m-a impresionat. Realizată dintr-un cadru metalic și cu un design foarte modern, aceasta dă impresia unei construcții robuste, care nu ne va lăsa baltă după câteva sute de meciuri. Partea internă este, desigur, din material textil foarte moale și confortabil.

Problema pe care am întâmpinat-o eu, însă, referitor la banda de susținere a căștilor este legată de lungimea acesteia. Chiar dacă este ajustabilă, astfel încât să se potrivească cu orice persoană, sensibilitatea cu care se modifică mărimea ei mi se pare deosebit de mare. La o simplă mișcare a telecomenzii de pe fir, căștile s-au extins și mi-au căzut de pe cap. Dacă, însă, firul nu este lăsat să atârne în neștire, atunci totul funcționează așa cum ar trebui.

Cel de-al doilea aspect care mi-a atras atenția este legat de cupe, care nu se pot roti sau rabata față de banda de care sunt prinse. Pentru cei care vor să călătorească sau preferă astfel de cupe din alte motive, acest lucru poate reprezenta un impediment.

Nu în ultimul rând, odată puse, căștile s-au dovedit a fi confortabile și plăcute. Cu toate acestea, presiunea pusă de ele, pe termen lung, comparativ cu perechea mea actuală de căști este mult mai mare. Astfel, după o sesiune de gaming de câteva ore, înlăturarea căștilor a fost întâmpinată de un imens sentiment de ușurare.. precum înlăturarea unui rucsac plin cu bolovani după ce-a fost transportat o zi întreagă în spate.

Caracteristici

Așa cum putem citi fie pe site-ul producătorului, fie pe cutia lor, căștile vin cu următoarele specificații:

 • Sensitivity – 119 ± 3dB
 • Impedance – 32 Ohm + / – 15%
 • Driver diameter – 50 mm
 • Driver Magnet – NdFeB
 • Microphone size- Φ6*5 mm
 • Microphone Sensitivity – -58db ± 5db
 • Microphone Pick up Pattern – Omnidirectional
 • Vibration Unit Size – 30 mm
 • Cable Length – 1.8 m
 • Plug type – Gold-plated USB plug
 • Dimension (LxWxH) – 232 × 100 × 216 mm
 • Application UI – HERA Software

Câteva dintre aceste aspecte doresc sa le detaliez, pe rând, în cele ce urmează.

Cupele over-ear

Așa cum se poate vedea și în poza de mai jos, cupele de tipul „over-ear” sunt rotunde, realizate din material textil și suficient de mari, încât să acopere complet orice tip de ureche. Acestea se așează pe cap într-un mod plăcut și, în perioada testelor, nu s-a pus problema de transpirație. În plus, datorită dimensiunilor, cupele reușesc să izoleze foarte bine sunetele din exterior. De aceea, ne putem lua adio de la a fi deranjați în timpul unui meci de PUBG atât de important (da, mă refer la voi, dragi vecini cu bormașina!).

De menționat este și faptul că niciuna dintre cupe nu beneficează de butoane media care să permită ușor accesul la volum sau posibilitatea de a dezactiva microfonul. Totuși, acest lucru nu reprezintă o problemă critică, întrucât aceste funcții ne sunt accesibile prin intermediul telecomenzii de pe fir despre care vom discuta curând.

Sistemul de vibrații și ventilație

Cele două aspecte inovative la această pereche de căști sunt, pe de o parte, sistemul de vibrații, denumit de producător „bass impact” și sistemul de ventilație, pe de altă parte.

Bass impact este un sistem care preia sunetele joase (basul) și le convertește în impulsuri, ale căror vibrații le putem resimți în căști. Concret,  într-un joc care include, în efectele sale, mult bas, căștile vor produce un efect mișto, care ne vor ajuta să identificăm, mai ușor, direcția în care se petrece acțiunea. În timpul testelor mele, cel mai plăcut sentiment l-am avut în timpul unui meci de PlayerUnknown’s Battlegrounds, când mă aflam în centrul zonei roșii. Astfel, odată cu producerea exploziilor, căștile au început să vibreze la intensitate maximă pentru o perioadă relativ lungă de timp. Fantastic feeling!

Sistemul de ventilație este un lucru de care pot să vă vorbesc doar în teorie. Astfel, cele două cupe dispun de două canale de răcire, fabricate din aluminiu menite să evite supraîncălzirea caștilor sau a urechilor noastre.

Microfonul

Căștile de gaming, comparativ cu cele dedicate audiofililor, nu excelează la calitatea sunetului, însa vin cu alte beneficii pentru a compensa. Unul dintre aceste beneficii este microfonul. Nelipsit oricărui gamer pasionat de jocurile multiplayer, microfonul reprezintă unul dintre aspectele pe care trebuie să le luam în considerare atunci când cautam o pereche de căști.

Hephaestus P1 RGB GamdiasFuncția de bază a oricărui microfon este de-a transmite mai departe vocea noastră, într-un mod cât mai clar și lipsit de interferențe. La acest capitol, însă, Hephaestus P1 dezamăgește. Persoanele cu care obișnuiesc să mă joc în echipă au observat, de-a lungul sesiunilor de gaming, un sunet static, prezent în mod constant. Un exemplu înregistrat cu această pereche de căști puteți asculta aici:

Un alt aspect, demn de a fi luat în considerare de la microfonul unei perechi de căști de gaming, este funcția de „noise canceling”. Pentru a evita să îmi traumatizez coechipierii cu tastatura mea mecanică și switch-uri albastre sau cu un mouse foarte clicky, ar fi bine ca microfonul să nu capteze toate sunetele din cameră, ci doar vocea mea. La acest capitol produsul Gamdias excelează, mulțumită microfonului omnidirecțional care permite captarea sunetelor externe și înlăturarea lor înainte de-a fi transmise mai departe.

De asemenea, trebuie să menționez și faptul că microfonul este amplasat pe un braț flexibil. Acest aspect permite modificarea poziției sale, în funcție de preferințele și tonul vocii. Un mare plus, din punctul meu de vedere.

Telecomanda

Poziționată la vreo 30 de cm de căști, telecomanda permite accesul la funcțiile de bază ale produsului: dezactivarea microfonului, controlul volumului și al vibrațiilor.

Personal, pentru mărimea și greutatea pe care o are telecomanda, mi-aș fi dorit să îmi ofere control și asupra efectului de iluminare, printr-un buton. Bineînțeles, nu este o funcție esențială, dar se încadrează în „nice to have”.

Gamdias headsets

Iluminare

Unul dintre aspectele cu care se laudă producătorul taiwanez este iluminarea produselor în mod RGB, funcție de care beneficează și căștile Hephaestus P1 RGB. Încă de la conectarea lor, modul de iluminare este impresionant, în special pentru cineva ca mine, care nu a mai fost înconjurat de periferice iluminate.

Gamdias Romania

Prin intermediul aplicației dedicate, căștile pot reda orice culoare, din cele 16 milioane de culori, formată din roșu, verde și albastru, în unul dintre următoarele moduri:

 • Static
 • Breathing
 • Rainbow
 • Flash

Software

În alte recenzii ale produselor Gamdias am lăudat Hera, pentru multitudinea de opțiuni și personalizări puse la dispoziția utilizatorilor. În cazul căștilor Hephaestus P1, însă, lucrurile stau puțin mai diferit.

Software

În primul rând, modul de personalizare al sistemului virtual de 7.1 arată rudimentar, comparativ cu alte produse care oferă aceeași funcție. În teorie, utilizatorul are posibilitatea să-și modifice modul de redare al sunetului — atât de important în jocurile FPS! În practică, eu nu am reușit decât să îl comut între „on” și „off”.

În al doilea rând, deși sistemul de iluminare se pliază unui model de top, partea software este mai limitată comparativ cu posibilitățile oferite pentru iluminarea unei tastaturi. În plus, Hera nu permite „previzualizarea” unui mod de iluminare fără a-l salva înainte.

Software

Cu toate că există loc de îmbunătățiri, pe care știu sigur că le vom vedea în perioada următoare, noi am reușit să testăm cu succes fiecare funcționalitate, chiar dacă nu în cel mai simplu și direct mod. Așadar, pentru cineva care nu este interesat să devină un „power-user”, acest aspect nu ar trebui să influențeze decizia de a cumpăra sau nu căștile.

EVALUARE
Look and feel
Construcție
Iluminare
Audio
Microfon

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.