HUB USB vs docking station

Bine v-am regăsit la o noua recenzie a produselor de la ORICO dedicate gamerilor comozi. Daca data trecuta am discutat despre un încărcător pentru telefoanele mobile, astăzi vom discuta despre un HUB USB cu 7 porturi si un „docking station” (sau „rack”, cum i se mai spune) tot pe USB.

Toate produsele Orico despre care discutam sunt importate in Romania de Soliton si sunt disponibile la diferiți comercianți locali, precum eMAG sau PcGarage. Asadar, haideți sa vedem cum arata aceste doua produse si sa le supunem unor teste pentru a verifica fiabilitatea lor la o utilizare normala.

Unboxing & prima impresie

Cele doua produse despre care discutam astăzi au ajuns într-un mod foarte eficient si sigur la noi in redacție. Ambele produse au ambalajele similare: o cutie de carton simpla, îmbrăcată într-o coala subțire si care, pe exterior, conține detaliile tehnice ale produselor.

Reviews

Despre ambalaje nu sunt foarte multe de spus. Fiecare pachet este compact, împachetat astfel încât sa reziste la transport si ambele includ o carte de vizita, prin intermediul căreia producătorul ne incurajează sa-l contactam pentru orice fel de probleme sau feedback (acesta promițând un răspuns in cel mult 24 de ore).

USB HUB Orico H7928-U3

In cutie regăsim următoarele:

 • Un HUB cu 7 porturi USB 3.0
 • Un cablu de alimentare de 12V2.5A (1.2m)
 • Un cablu de date de 1 metru
 • Manual de utilizare + carte de vizita

HUB-ul este, in primul rand, mare, având o dimensiune de
174 x 72 x 26.5 mm. Acesta este realizat dint-un plastic lucios care scoate in evidenta orice urma de praf sau amprente. Astfel, acest produs nu da impresia unui dispozitiv subtil pe care vrei sa-l pui sub monitor ca sa treacă neobservat.

Fiecare port are propriul LED, de culoare albastra, care se aprinde de-ndata ce un dispozitiv USB este conectat. Pe spate avem avem cele doua mufe pentru cablul de date si pentru cablul de alimentare.

Rack HDD Orico 6218US3

Prima impresie a rack-ului nu este cu mult mai diferita fata de cea a HUB-ului menționat anterior. Acesta este, de asemenea, mare, din plastic si are o parte lucioasa similara cu cea discutata mai sus.

Conținut pachet:

 • O statie de andocare
 • Un cablu de alimentare de 12V2A (1.2m)
 • Un cablu de date de 1 metru
 • Manual de utilizare + carte de vizita

Cablul alimentare este si el foarte scurt, lucru care, pe lângă faptul ca nu ne permite sa amplasam dispozitivul chiar unde ne dorim, mai are si dezavantajul ca atunci când rack-ul este gol (deci, este ușor) cablul va trage de el alterându-i poziția.

Docking station-ul are, de asemenea, doua intrări in spate pentru curent si pentru cablul de date si un buton de pornire/oprire. In plus, acesta are un singur LED (tot albastru) care se aprinde atunci când un HDD/SDD este conectat la stație.

Specificații tehnice

Chiar dacă designul nu ne-a impresionat foarte tare, motivul pentru care cumpăram, testam sau utilizam astfel de produse tine de funcționalitatea lor. Astfel, haideți sa vedem care sunt aspectele tehnice pro si contra ale celor doua produse Orico.

Orico H7928-U3

Porturi

HUB-ul USB vine cu 7 porturi 3.0, fiecare având propriul LED de iluminare care marchează conectarea unui dispozitiv. Producătorul garantează ca HUB-ul va funcționa in condiții optime chiar si atunci când toate cele 7 porturi sunt ocupate concomitent. Este, totuși, important sa menționam ca acest lucru este valabil doar dacă toți cei 7 consumatori consuma, in medie, cam 300 mA. Având in vedere ca nivelul de consum al unui SSD poate ajunge pana la ~1.1 A, atunci trebuie sa ținem cont de faptul ca nu vom putea folosi 7 SSD-uri conectate prin USB la acest HUB.

Ca si referința, un mouse consuma, in medie, intre 100 si 300mA, in timp ce o tastatura cu iluminare RGB ajunge pe la 500mA, iar stick-urile USB consuma sub 100mA. Asadar, putem conecta, fără probleme, un mouse, o tastatura, câteva stick-uri si un card reader sau alte dispozitive similare.

„Hot-swap”

Un alt beneficiu al HUB-ului este funcția de „hot swap”. Acest lucru se referă la faptul ca putem conecta si deconecta dispozitive USB fără sa fim nevoiți sa oprim calculatorul sau sa scoatem din priza HUB-ul.

Protecții

Acest produs vine cu multiple tipuri de protecție, precum:

 • protecție la scurt-circuitare
 • protecție la supratensiuni
 • protecție la depășirea curentului

De multe ori si pentru multe persoane, faptul ca dispozitivul vine cu o
alimentare separata reprezinta un inconvenient. Totuși, transformatorul de 12V2.5A protejează HDD-urile, stick-urile si orice altceva vom conecta la HUB.

Rack HDD Orico 6218US3

Compatibilitate

Rack-ul Orico este compatibil cu orice HDD sau SSD de pana la 8 TB prin intermediul interfeței SATA (atenție: HDD-urile externe pe USB nu vor putea fi conectate la rack). Acesta, este de asemenea compatibil cu cele mai populare sistem de operare: Windows/Mac OS/Linux/Android(OTG)/PS4.

Viteza

Singurul lucru care limitează viteza de scriere si de citire este interfața USB 3.0, care suporta viteze de pana la 640MBps. Ca sa vedem cum stau, însa, lucrurile in realitate, ne-am propus sa testam acest lucru cu un SSD „banal”. Rezultatele pot fi văzute mai jos, la secțiunea de testare

Protecție

Asa cum probabil ne-am obișnuit deja, produsele Orico pun protecția dispozitivelor la primul loc.

Nu in ultimul rand, tin sa precizez un aspect ce tine de alimentatorul ambelor produse. Cablul de alimentare are o lungime de doar 1.2 metri, astfel incat, de multe ori, acesta nu este suficient pentru a tine dispozitivul pe masa in locul preferat si conectat la priza.
Scopul ambelor produse este de a îmbunătăți conectivitatea, însa nu este chiar ideal dacă suntem nevoiți sa mai tragem si un prelungitor in plus.

Testare

Pentru a testa cele doua dispozitive am apelat la „ATTO Disk Benchmark”, un tool relativ popular si folosit sau recomandat atât de specialiștii in domeniu, cat si de producători (e.g. Corsair).

Toate testele sunt rulate in mod secvential, pentru citirea si scrierea unui fisier de 2GB, folosind blocuri de memorie intre 0.5MB si 64 MB.

Ca si referința, am luat un SSD, „Samsung EVO” de 256 GB conectat printr-un port M2 la un laptop. Vitezele de citire si scriere sunt redate in imaginea următoare:

Același test rulat, din nou, însa de data aceasta SSD-ul este conectat prin intermediul rack-ului la un port USB 3.0. Dupa cum se poate vedea, viteza de scriere si de citire este aproape dubla.

In continuare, am păstrat SSD-ul in rack, însa de data aceasta rack-ul este conectat la HUB-ul USB (tot 3.0).

Diferențele sunt insesizabile, dovedind astfel ca HUB-ul USB nu va funcționa in detrimentul utilizatorului indiferent dacă e vorba de copiat fișiere de pe un flash drive, de pe un hard disk sau de conectarea mouseului si a tastaturii pentru o sesiune de gaming

Concluzii

Rack-ul si HUB-ul USB sunt doua dispozitive care pot contribui semnificativ la confortul nostru de zi cu zi. HUB-ul este deosebit fie atunci când avem un laptop care nu are suficiente porturi USB pentru a ne putea conecta toate dispozitivele, fie atunci când nu avem cabluri suficient de lungi sau posibilitatea de a le trage pe toate pana in calculator.

Stația de andocare, pe de alta parte, are un caz de utilizare mai nisat, aceasta fiind deosebit de utila atunci când copiem sau utilizam des fișiere si informații de pe alte SSD/HDD-uri.

Ambele produse de la Orico sunt realizate dintr-un plastic lucios care este predispus la urme si praf si vin cu cate un cablu de alimentare foarte scurt – fapt care poate reprezenta un impediment in anumite scenarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.