Redefinește confortul și precizia cu SteelSeries Rival 600

Cel mai important accesoriu pentru iubitorii de First-Person Shooter este, fără îndoială, mouse-ul. Astăzi discutăm despre Rival 600, cel mai nou mouse din gama de produse SteelSeries, lansat în luna februarie, la CES18. Acest produs își propune să cucerească gamerii prin precizie mulțumită sistemul inovativ compus din 2 senzori. În acest review vom povesti despre importanța „Lift-off distance” (LoD), care este diferența între un mouse optic și unul laser și care sunt avantajele și dezavantajele cu care vine Rival 600.

SteelSeries Rival 600 Introducere

Atunci când căutăm un mouse potrivit pentru jocurile noastre favorite, fie ele FPS-uri, MMO-uri sau altele, trebuie să luăm în considerare câteva aspecte de bază: designul, confortul, senzorul și accesoriile cu care vine acesta.

Rival 600, flagship-ul de anul acesta al companiei SteelSeries, se dorește a fi un înlocuitor pentru modelul 310. Cu un design futuristic și ergonomic, mouse-ul vine cu același senzor precum predecesorul său, „TrueMove3”, la care se mai adaugă un senzor, secundar, pentru măsurarea Lift-off distance-ului (denumit Depth Sensing Linear Optical Detection).

SteelSeries Rival 600 Mouse-ul este destinat dreptacilor (spre deosebire de Rival 310 care este ambidextru) și îi poate acomoda atât pe cei care preferă o prindere cu toată palma, cât și pe cei care preferă tipul ghiara („claw grip”). Nu în ultimul rând, prețul recomandat de producător este cu ~23% mai scump față de modelul amintit anterior.

Design

Primul mouse „serios”, pe care l-am folosit vreme de aproape 5 ani și de care am fost foarte mândru, a fost ales după design. Am căutat mult un mouse suficient de mare încât să-l pot prinde cu toată palma, fără a atinge mousepad-ul. Nevoia de confort a fost, atunci, mai importantă decât orice aspect tehnic. Astfel, când am văzut pentru prima oară Rival 600, primul lucru care mi-a atras atenția a fost aspectul.

Forma

Mouse-ul beneficiază de un design modern, atractiv, este ergonomic și decorat cu LED-uri RGB. La atingere, acesta oferă o primă impresie plăcută. Materialele folosite sunt de calitate și nu lasă senzația de plastic „ieftin”. Cele două părți laterale, care urmează forma LED-urilor, sunt prinse cu magneți și adăpostesc câte 4 sloturi pentru greutățile din dotare.

Pe partea exterioară a celor două bucăți detașabile regăsim pernițele de prindere făcute dintr-un compus siliconat, foarte fin și plăcut la atingere. Spre deosebire de pernițele de cauciuc, cele aflate pe Rival 600 sunt mult mai confortabile. În teorie, jucătorii care tind să ridice mouse-ul în mod constant de pe suprafața pe care acesta este așezat, ar putea să întâmpine probleme datorită posibilității ca mouse-ul să alunece din mână. Mie, personal, nu mi s-a întâmplat până acum.

SteelSeries Rival 600

În partea stângă regăsim 3 butoane care pot fi apăsate cu degetul mare, toate personalizabile. Primele două sunt poziționate excelent, astfel încât acestea să nu fie atinse din greșeală în timpul unui meci intens. De asemenea, pot spune că nu este nevoie de efort suplimentar pentru a le apăsa. Cel de-al treilea buton se află la capătul degetului, pentru mine fiind nevoie de putin efort pentru a-l acționa. Totuși, în opinia mea, acest lucru reprezintă un plus, în condițiile în care pe el am setat funcția de „push to talk”.

În mod clasic, cum ne-am obișnuit, între cele două butoane principale, la bază, regăsim butonul care ne permite să schimbăm CPI-ul. Acesta este puțin mai greu de accesat, lucru care poate fi important pentru cei care obișnuiesc să alterneze profilele în timpul unui meci. Este important să menționăm faptul prin acest buton putem schimba doar intre cele 2 nivele de CPI setate pentru profilul curent in SteelSeries Engine 3.

Nu în ultimul rând, la baza mouse-ului regăsim logo-ul SteelSeries care beneficiază de iluminare RGB.

Confort

Atunci când ne petrecem timpul liber afundați în jocul nostru favorit cu orele este foarte important să o facem în condiții excelente. Un mouse care este prea mare, prea mic sau are o formă care nu se potrivește cu tipul nostru de prindere poate crea un disconfort. În timp, disconfortul se va transforma în frustrare și nervi, lucru pe care nimeni nu și-l dorește.

SteelSeries Rival 600

Rotița are un profil îmbunătățit față de predecesorul său. Acest aspect ne permite să fim preciși când facem scroll (pentru zoom-in, de exemplu). Click-ul scoate un sunet foarte subtil și plăcut, fiind totodată ușor de acționat. Ar mai fi de adăugat și faptul că rotița vine cu iluminare proprie, iar capitonarea ei este cu un material textil plăcut și fin la atingere.

Nu în ultimul rând, cablul din dotare cu care vine Rival 600 este detașabil. Acest aspect este deosebit de important pentru cei care călătoresc mult și doresc să transporte mouse-ul lor favorit peste tot.

SteelSeries Rival 600 Caracteristici

Senzorul

În teorie, mouse-ul transformă mișcarea obiectului pe o suprafață dreaptă în mișcarea cursorului pe ecran. Acest lucru se poate realiza fie prin intermediul unui senzor optic, fie prin intermediul unuia laser. Care este diferența între cele două? Pentru cei mai mulți dintre noi, probabil nici una. Însă pentru cei interesați de performantă, senzorul poate juca un rol foarte important.

Pe scurt, un senzor laser este mult mai sensibil la suprafața pe care are loc mișcarea. La o deplasare lentă, acesta este înclinat să preia mai multă informație decât este necesar (jitter), fapt care poate fi în detrimentul nostru când jucăm un joc rapid, la care trebuie să fim foarte preciși. De asemenea, un mouse laser poate fi folosit pe orice fel de suprafață (mousepad, față de masă, lemn etc).

Pe de altă parte, un mouse optic este mult mai precis. Astfel, deviația la transformarea mișcării pe ecran nu va depăși 1%, chiar și atunci când schimbăm CPI-ul on-the-fly. Mai mult decât atât, indiferent de CPI, un senzor optic nu va recurge la accelerare virtuală pentru a urmări mișcarea mâinii pe mousepad.

Senzorul principal: TrueMove 3

Revenind la Rival 600, SteelSeries a decis să meargă mai departe pe un senzor optic. Acest lucru, așa cum am exemplificat mai sus, este, de cele mai multe ori, în avantajul gamerilor, în special al celor care joacă mult FPS. Astfel, TrueMove 3 este dotat cu suport de până la 12000 de CPI, 350+ IPS și accelerare de 50G. Ce înseamnă toate acestea? Pe scurt, senzorul este capabil să digitalizeze mișcarea mouse-ului, păstrând, totodată, un raport proporțional cu distanta deplasării cursorului pe ecran. Adică, până la 3500 de CPI, deplasarea fizică a mouse-ului cu 1 inch este tradusă cu deplasarea cursorului pe o distanță de 800 de pixeli. Peste 3500 de CPI, intervine software-ul pentru a păstra acuratețea mișcării. SteelSeries, ne asigură însă, ca Rival 600 este capabil de a menține raportul de 1 la 1, indiferent de CPI-ul folosit. Impresionant!

SteelSeries Rival 600

Senzorul secundar: Depth Sensing Linear Optical Detection

Dacă senzorul principal permite măsurarea cu exactitate a deplasării mouse-ului pe mousepad, de îndată ce acesta este ridicat, intervine fenomenul de jitter. Întrucât FPS-urile sunt jucate, în general, la CPI mic, gamerii tind să îl ridice ușor în aer atunci când este nevoie de o schimbare majoră de direcție. Astfel, cel de-al doilea senzor ne permite să ajustam distanța până la care senzorul principal transmite informații. Aceasta poate fi personalizată în intervalul 0.5 și 2 milimetri.

Rival 600 by SteelSeries
(c) SteelSeries

Ai încercat de multe ori un 360 no scope fără prea mult succes? Posibilitatea de-a configura LoD poate fi răspunsul de care ai nevoie!

Procesorul

Rival 600 vine echipat și cu un procesor ARM pe 32 de bits. Acesta oferă o performanță cu un minim de latență. Totodată, pe procesor putem salva personalizările aduse la CPI, modificările pentru senzorul de LoD, setările de iluminare și, nu în ultimul rând, macro-urile.

Greutățile

Construit să cântărească doar 92 de grame (spre deosebire de Rival 310 care are 88.3), mouse-ul vine însoțit de o cutiuță dintr-un compus siliconat care ascunde 8 greutăți de câțe 4 grame fiecare. Acestea pot fi prinse. câte 4, pe lateralele mouse-ului, oferindu-ne astfel posibilitatea să personalizăm balansul. Cu toate greutățile atașate, mouse-ul ajunge la 128 de grame.

Pe durata perioadei de testare eu am folosit mouse-ul fără nici o greutate în jocurile care nu necesită acuratețe sporită, precum Dota 2. Astfel, am beneficiat de viteza de reacție și deplasarea cursorului pe întregul ecran cu ușurință. Pe de altă parte, cele 8 greutăți atașate mouse-ului mi-au oferit o precizie ridicată în momentul în care foloseam un scope x8 în PUBG. Pentru browsing, combinația ideală pentru mine a constat în 2 greutăți pe fiecare parte, amplasate în extremități.

Software

Este cunoscut faptul că nouă, gamerilor, ne place să ne personalizăm perifericele, astfel încât să ne putem identifica cu ele. Din acest motiv, software-ul reprezintă un aspect important în clipa în care ne gândim să ne cumpăram un nou produs.

Din acest motiv, SteelSeries n-a ignorat acest aspect, punând accent pe toate elementele cheie de care are nevoie un gamer. Vorbim aici despre: controlul senzivității și al CPI-ului; personalizarea Lift-off Distance-ului și a butoanelor; si, nu în ultimul rând, iluminarea RGB.

Rival 600 by SteelSeries

Acțiunea celor 7 butoane configurabile și a rotiței de scroll poate fi adaptată în funcție de nevoile noastre. Eu, spre exemplu, am experimentat cu funcția Push-To-Talk pe cel de-al treilea buton din partea stânga.

Pentru controlul CPI-ului, fiecare profil beneficiază de 2 valori configurabile între 100 și 12000. LoD, asa cum am menționat mai sus, poate fi setat între 0.5 și 2mm. Pentru cei pasionați de setări detaliate, SteelSeries ne lasă chiar să controlăm accelerarea, decelerarea sau polling rate, funcție care ne permite să setăm cât de des comunică mouse-ul cu calculatorul nostru.

RGB

De asemenea, sistemul de iluminare al mouse-ului este complet personalizabil. Rival 600 vine cu 8 zone care pot fi configurate în mod independent folosind unul dintre cele 4 tipuri de iluminare.

Nu în ultimul rând, putem preciza faptul că SteelSeries Engine 3 ne permite să creăm un număr nelimitat de profile. Mai mult decât atât, fiecare profil poate fi legat de o aplicație. Astfel, când aceasta rulează în prim-plan, profilul adiacent s-ar selecta automat.

Verdict Rival 600

Mouse-ul reprezintă topul de gamă cu care vine, anul acesta, SteelSeries la categoria mouse-uri de gaming. Proiectat cu un design splendid în minte, acesta este primul mouse de pe piața care vine echipat cu 2 senzori pentru a oferi performanța necesară în cele mai antrenante jocuri ale momentului.

Mouse-ul vine cu un preț de bază puțin mai piperat decât alte soluții disponibile, astăzi, pe piața de gaming. Cu toate astea, SteelSeries justifică elegant costul prin multitudinea de funcționalități și personalizări oferite utilizatorilor.

Rival 600 by SteelSeriesDespre SteelSeries

Lansată în 2001, în Danemarca, sub numele de Soft Trading, compania a preluat numele de „SteelSeries” abia 6 ani mai târziu. Producătorul european s-a făcut cunoscut pe piața de gaming atât datorită soluțiilor inovative, cât și prin intermediul designului original propus produselor dedicate gamerilor. Astăzi, SteelSeries este unul dintre brandurile pe care le vedem constant la evenimentele de top din lume. Totodată, continuă și trendul de-a propune și de a implementa soluții care să redefinească experiența de gaming.

EVALUARE
Design
10
Ergonomie
8
Caracteristici
10
Software
10
Preț
10
VIASteelSeries

4 COMENTARII

  1. Foarte bun articolul. Lăsați proștii să moară de ciuda. Daca nu au argumente se pare ca pretind ca sunt altcineva și lasă comentarii fără sens – asta este bine, inseamna ca articolul este foarte bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.