SteelSeries a lansat, recent, două produse noi, dedicate gamerilor casual, dar care să facă față și celor mai pretențioși jucători profesioniști. Intitulate „mouse-urile viitorului”, cele două modele extind gamele Rival 600 și Rival 700 prin tehnologia wireless sau prin încorporarea unui display OLED.

Rival 710 review

Primul model, Rival 650, vine cu toate caracteristicile (și problemele) cu care ne-am familiarizat de la predecesorul său, dar fără fir. Mulțumita tehnologiei fast charging, acest model oferă, pentru o încărcare de 5 minute, aproximativ 3 ore de utilizare.

Cel de-al doilea model, succesorul seriei 700 este mouse-ul despre care vom vorbi astăzi. Rival 710 aduce și el toate funcțiile specifice seriei, însă încorporează noul senzor TrueMove3 (specific seriei 300 și 600), dar și switch-uri mecanice.

Unboxing

Rival 710 este livrat doar cu elementele de bază necesare utilizării mouse-ului:

  • Un cablu îmbrăcat în material textil, cu o lungime de 2 metri pentru a-l conecta la PC;
  • Un cablu cauciucat de 1 metru pentru a-l conecta la laptop;
  • Un manual de utilizare.

Conectivitatea la Rival 710 se realizează printr-un cablu special conceput care suportă sistemul de vibrații, astfel încât acesta nu se deteriorează în timp prin folosirea funcțiilor de vibrație ale engine-ului încorporat. Astfel, spre deosebire de alte modele care vin cu cablu USB -> microUSB (ușor de înlocuit), cablul pentru 710 poate fi achiziționat doar de la SteelSeries.

Manualul de utilizare este generic și lipsit de informațiile importante care fac ca acest model de mouse să fie unul special și interesant. Singura informație interesantă pe care am putut-o găsi a fost modul prin care putem accesa setările mouse-ului în lipsa software-ului dedicat. Acest lucru se face prin utilizarea butonului dedicat funcției de CPI și folosind meniul „in-mouse” ce este afișat pe display-ul OLED lateral.

Fiind promovat ca un mouse modular, cu părți interschimbabile, mi-ar fi plăcut ca în pachet să găsesc alternative la părțile de „bază”. Astfel de „module” ar fi o carcasă de altă culoare, partea inferioară de cauciuc, acel „Nameplate”, de diferite culori/mesaje sau chiar și alternative „de bază” pentru afișajul OLED în repaus (în locul siglei SteelSeries). Poate, într-o ediție limitată, vom avea aceste părți personalizate cu numele jocului, numele sau culorile noastre preferate.

Design

Atunci când vine vorba de un mouse „de gaming”, cel mai important lucru este confortul. Un mouse ergonomic, proiectat pentru sesiuni lungi de gaming va triumfa în fața unuia care are hardware mai nou sau diferite funcții, însă devine incomod la o utilizare îndelungată.

Formă

Noul model de la SteelSeries nu aduce nicio schimbare în designul mouse-ului față de Rival 700. Acesta beneficiază tot de 7 butoane, însă, de data aceasta, switch-urile folosite de producători, denumite „SteelSeries switches”, sunt mecanice și promit să reziste la o utilizare foarte îndelungată (~60 de milioane de click-uri).

Rival 710 review

Ce mi-ar fi plăcut ca SteelSeries să modifice la acest model este aplasarea celui de-al treilea buton de pe partea stângă. Acesta este tot configurabil prin intermediul software-ului propriu (nu are o identitate proprie, încă, trebuie mapat), însă modul în care este amplasat îl face foarte greu de accesat. Acest lucru este cu atât mai important în timpul unei sesiuni de gaming când cea mai mică întârziere poate face diferența.

Rival 710 review

„Pernițele” de prindere de pe cele două părți ale mouse-ului sunt de cauciuc și au o textură specifică, non netedă și plăcută la atingere. Spre deosebire de pernițele de silicon de pe Rival 600, acestea nu par să fie predispuse la probleme odată cu o utilizare îndelungată. Riscul de dezlipire este minim.

Confort

Rival 710 este un mouse destinat dreptacilor (spre deosebire de Rival 310 care este ambidextru) și îi poate acomoda atât pe cei care preferă o prindere cu toată palma, cât și pe cei care preferă tipul ghiară („claw grip”).

Mouse gaming

Pentru mine, mouse-ul este aproape la fel de confortabil precum Rival 600 (la o utilizare de peste 8 ore pe zi), materialul este foarte plăcut la atingere, iar mâna nu transpiră pe el.

Rival 710 review

De asemenea, este important să menționăm că mouse-ul nu vine cu greutăți adiționale. Acesta cântărește 135 de grame și este cel mai greu mouse disponibil în oferta SteelSeries.

Caracteristici

Seria 700 se evidențiază pe piața mouse-urilor de gaming datorită caracteristicilor specifice încorporate în acest model. Fiind vorba despre un mouse modular, anumite componente se pot schimba sau modifica. Acestea sunt:

Recenzie Rival 710
Nameplate de cauciuc interschimbabil
  • Senzorul/senzorii;
  • Cablul;
  • Carcasa;
  • Nameplate – partea cauciucată din spate.

Display OLED

Modelul Rival 710 încorporează în partea stângă a mouse-ului un mic display OLED al cărui afișaj poate fi complet personalizat. Acesta poate fi folosit pentru a afișa o imagine statică, un GIF, setările mouse-ului sau informații (statistici) live din timpul jocului. Deși acest lucru mi s-a părut foarte interesant la început, adevărul este că nu am reușit să îi găsesc utilitatea la o utilizare „normală”. Și asta numai din cauza faptului că display-ul este foarte greu de vizualizat de utilizator.

Rival 710 review
Design „de mana” afisat pe display-ul OLED

În plus, o mare parte dintre informațiile care pot fi afișate acolo sunt deja disponibile în interfața jocului. Detalii precum KDA (Kill/Death/Assists) în Dota 2 sau acuratețea headshoturilor în CS:GO pot fi utile, însă nu și dacă acest lucru presupune întoarcerea mouse-ului sau schimbarea atenției de pe joc pe mouse. Din punctul meu de vedere, mouse-ul ar trebui să fie „invizibil” în timpul unei sesiuni de gaming, acesta urmând să se comporte ca o extensie a noastră, care nu necesită un efort suplimentar.

Utilitatea acestui ecran o pot vedea la jucătorii profesioniști. Nu pentru ei, ci pentru spectatori. Întrucât display-ul poate fi personalizat, jucătorii pot afișa sigla echipei, un GIF simpatic în timpul unui moment special sau alte lucruri similare.

Vibrații

Un alt aspect interesant cu care vine acest mouse este sistemul de vibrații integrat în SteelSeries Engine 3. Acesta merge „mână în mână” cu afișajul OLED și poate fi configurat să vibreze în funcție de un anumit eveniment petrecut în joc. Există 13 tipuri de vibrații pentru care utilizatorul poate opta și chiar mai multe „evenimente” in-game de care acestea pot fi legate.

Rival 710

Unul dintre aspectele negative este că atât ecranul OLED, cât și sistemul de vibrații pot fi legate doar de „evenimente” care au loc în CS:GO, Dota 2 sau Minecraft.

Senzori

Rival 710 încorporează cei doi senzori TrueMove3 cu care ne-am obișnuit de la seria 600. Un senzor principal, optic, și unul secundar care detectează ridicarea mouse-ului de pe mousepad.

Recenzie Rival 710
Senzorul TrueMove3, interschimbabil

TrueMove3 este cel mai nou și precis senzor de la SteelSeries și despre el am vorbit în detaliu aici. Însă cei care doresc, pot să îl schimbe cu modelul „Laser 9800” disponibil, de altfel, pe predecesorul acestuia.

Verdict

SteelSeries Rival 710 este dedicat celor care apreciază funcțiile unice și deosebite, menite să ofere o experiență unică în timpul jocurilor. Mouse-ul este realizat din materialele premium, este confortabil la folosirea îndelungată, iar palma nu transpiră.

Recenzie Rival 710

Funcțiile speciale sunt cel mult interesante, însă aplicabilitatea limitată și prețul ridicat fac din acest model unul mai puțin viabil pentru utilizarea zilnică, obișnuită.

Hardware reviews

EVALUARE
Design
10
Ergonomie
9
Caracteristici
9
Inovație
9
Utilitate
6
Software
7
Preț
8
VIASteelSeries

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.