Steelseries mousepads – Prism Cloth vs Edge vs Heavy

Îți mai aduci aminte de mouse-ul cu bilă? Sau de momentele acelea când trebuia să scoți bila pentru a curăța cilindrii rotativi din interior? Dacă da, atunci știi cât de important era și mousepad-ul, adică o suprafață cu ajutorul căreia mouse-ul să fie mult mai receptiv la comenzile noastre.

Cu toate că au trecut ceva ani de atunci și perifericele s-au modernizat, mouse-ul și tastatura au rămas, la bază, aceleași. Orice gamer care se respectă, le poartă după el atunci când dorește să arate lumii abilitățile “at our finger-tips”. Acest fenomen este cel mai vizibil pe scena competitivă de eSports, unde fiecare jucător vine cu propriul set-up; mouse, tastatura și mousepad care corespund nevoilor acestuia.

Inspirându-ne de la profesioniști, am ales trei dintre cele mai populare modele de mousepads SteelSeries: QcK EDGE – Large, QcK HEAVY XXL și QcK PRISM CLOTH XL.

Toate cutiile de la SteelSeries sunt pătrățoase, fapt ce ajută la formarea acelor valuri nedorite în părțile laterale ale mousepad-urilor.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

QcK HEAVY XXL

Are cea mai mare „suprafață de joc”, cu dimensiunea de 90cm x 40cm și o grosime de 4mm, fapt ce ajută la înlăturarea acelor valuri cauzate de cutie.

QcK EDGE – Large

Este unul dintre cele mai mici mousepad-uri ale noastre.  Dimensiunile sale fiind de 45cm x 40cm iar grosimea de doar 2 mm. Un lucru special la acesta sunt marginile cusute.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY
Edge Large – slow motion

QcK PRISM CLOTH XL

Fratele mai mic, dar mai „iluminat” al lui QcK HEAVY XXL este QcK PRISM CLOTH XL. Are aceeași grosime și lungime ca și HEAVY XXL, dar este mai îngust cu 10 cm. El vine ambalat cu ajutor a doi cilindrii, care îl ajută astfel să se protejeze împotriva formării acelor valurilor despre care vorbeam mai înainte pe părțile laterale. Interesant la acest mousepad este tubul led cusut de jur-împrejurul marginilor „suprafetei de joc”, oferind astfel două zone RGB.

Dimensiunea – importană sau nu?

Un aspect important de menționat la capitolul „dimensiuni” este faptul că dimensiunea suprafeței de joc a mouse-ului este direct proporțională cu controlul acestuia. Asta înseamnă că, dacă suprafața este prea mică și nu îți oferă spațiul necesar pentru a executa comenzile dorite, vei fi forțat să crești sensibilitatea mouse-ului – DPI/CPI-ului pentru a te încadra în suprafața respectivă. Pentru unii dintre noi acest lucru poate fi chiar deranjant deoarece ne poate schimba stilul de joc.

Am pus aceste trei modele unul peste altul pentru a vă face o idee. Astfel, QcK HEAVY XXL este jos, QcK PRISM CLOTH XL la mijloc, iar deasupra QcK EDGE Large. După cum vedeți, cele două mousepad-uri acoperă foarte mult din spațiul biroului oferind astfel loc suficient pentru amplasarea unei tastaturi destul de voluminoasă, și totodată, lasă loc și pentru manevrarea mouse-ului. Personal, prefer un mousepad lung și lat, pe care să îmi așez atât tastatura cât și mouse-ul.

Heavy XXL – edge macro

Trecând de această comparație a mărimilor, vreau să vă arăt puțin muchiile celor 3 mousepad-uri.

Prism back surface macro

Bazele tuturor sunt pe bază de cauciuc, cu un design al striațiilor pentru a împiedica mișcarea accidentală a acestuia pe birou. Oricare dintre cei trei vor sta ferm și nu se vor mișca.

Edge Large – edge macro

Suprafața textilă

„Suprafețele de joc” sau “de uzură” sunt foarte importante. Cu cât țesătura pânzei este mai densă, cu atât tracking-ul făcut de senzorii optici și de cei laser este mai bună iar lift-off distance-ul mouse-ului este afectat mai puțin. De asemenea, toate cele trei suprafețe sunt din pânză, adică sunt de tipul „soft surface”. Aceste suprafețe sunt destinate jucătorilor ce doresc acuratețe și precizie în mișcări.

Un dezavantaj al acestora este că devin în timp „Scratch” magnets. Dar, dacă le spălăm regulat și avem grijă de ele, acestea se vor păstra pentru mai mult timp. Un alt pont, este rola de scame care atrage praful sau alte impurități ce sunt foarte dificil de luat jos doar cu degetele.

QcK EDGE, respectiv QcK PRISM au muchiile cusute și se poate vedea o cusătură ce îmbracă complet marginea, oferind mousepad-ului o durată de viață mult mai lungă întrucât cusătura protejează împotriva deteriorării în timp prin dezlipirea suprafeței textile sau împotriva deteriorării suprafeței cauciucate.

QcK Heavy – back surface macro

La PRISM, având tubul led de jur-împrejurul muchiilor, țesătura muchiei este fragile și trebuie să avem grijă de ea. În condiții ideale, aceasta va rezista dar, cu toții știm că există situații când mousepad-ul se agață sau se prinde în ceva, deteriorându-se.

De menționat este și faptul că, pentru cei cu pielea mai sensibilă, în timp, contactul antebrațului cu muchiile cusute poate produce iritații la nivelul pielii.

Dimensiunea logo-ului

Important este și logo-ul atunci când alegem tipul suprafeței de joc. Prin poziționarea și dimensiunea acestuia trebuie să vedem dacă ne incomodează „priza” la joc. Există posibilitatea ca mouse-ul să nu facă diferența între culori, sau să alunece diferit pe suprafața logo-ului.

QcK Edge – Logo detail macro

SteelSeries îndepărtează dar nu elimină acest factor, prin poziționarea logo-ului in colț și diminuând-ul la maxim 2.5% din suprafața de joc. În cazul lui PRISM XL, logo-ul apare doar pe switch-ul RGB, oferind astfel suprafața de joc liberă.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY
Prism XL – slow motion

Concluzii

Dacă ar fi să aleg unul dintre cei trei mousepads, aș alege QcK PRISM XL. Personal, îmi place integrarea elemetelor vizuale în configurația set-up-ului cum ar fi notificări din Discord, sau când ascult muzică să pulseze mouse-ul, tastatura și mousepad-ul în concordanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.