Redragon Kumara – recenzie

Tastatură mecanică premium la preț entry-level

Bine v-am regăsit la o nouă discuție despre perifericele dedicate gamerilor. Săptămâna aceasta sub lupă avem o tastatură mecanică produsă de Redragon – un brand deținut de Eastern Times Technology Co.

Kumara (K552 RGB) este unul dintre cele mai cunoscute modele dezvoltate de producătorul chinez și comercializate în România. Acest lucru se datorează raportului calitate – preț care surclasează multe alte opțiuni entry-level. Astfel, această tastatură este destinată în primul rând celor care doresc să facă trecerea de la o tastatură “clasică”, pe membrană, la una mecanică dar și celor interesați să experimenteze o tastatură cu switch-uri albastre fără a investi însă o sumă considerabilă.

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă.

Unboxing

Ca și gamer, dar și ca o persoană care face recenzii în timpul liber, deschiderea cutiilor cu produse noi oferă un sentiment similar cu cel al copiilor în ziua de Crăciun. Pachetul, modul de ambalare și felul în care este prezentat produsul are un specific aparte pe care – deși în cele mai multe cazuri este total irelevant – unii dintre noi îl apreciază.

Astfel, pentru a păstra un raport calitate-preț excelent, Redragon a fost nevoit să sacrifice anumite beneficii, iar acesta – ambalajul – este unul dintre ele. Deși acest lucru este întâlnit la majoritatea produselor entry-level, speram ca Redragon să fi acordat puțină atenție și pachetului. Dacă sunteți genul de persoane care “rup cu dinții” un pachet pentru a ajunge cât mai repede la ceea ce se află în interior, nu vă faceți griji. Nu pierdeți nimic din sentimentul tipic de unboxing.

Redragon Kumara

Redragon Kumara sosește într-o cutie absolut banală. Aceasta cântărește puțin peste un kilogram, dar este de menționat că tastatura vine, totuși, învelită într-o folie cu bule pentru protecție la transport. De pe ambalaj nu aflăm multe informații, motiv pentru care vă recomandăm să nu judecați “o carte după coperta sa” dacă o vedeți expusă într-un magazin sau showroom.

În pachet găsim doar strictul necesar:

 • O tastatură cu cablu USB nedetașabil de 1.5m
 • Un clește (key cap puller) banal, de plastic, fără protecție pentru taste
 • Un manual de utilizare

Constructie

Redragon Kumara este o tastatură scurtă, de tipul TKL (Tenkeyless) căreia îi “lipsește” partea de Numpad. Aceasta are o construcție foarte solidă, pe un cadru din metal menit să confere produsului duritate ridicată. Acest aspect este întâlnit cel mai des la tastaturile premium. În plus, cadrul de aluminiu și greutatea tastaturii maschează foarte bine plasticul folosit de producător.

Redragon Kumara

Spre deosebire de cadrul metalic, suprafața pe care sunt așezate butoanele este din plastic. Acestea sunt „îngropate” în placă, lucru ce nu facilitează accesul la curățarea tastaturii.

Unul dintre aspectele negative pe care doresc să-l scot în evidență este faptul că înălțimea cadrului metalic este mai mare decât la tastaturile obișnuite. Acest lucru se resimte asupra încheieturilor mâinilor, întrucât poziția “normală” atunci când tastam este puțin forțată. Cu toate că butoanele sunt îngropate în placă, pentru o utilizare de durată eu am ales să folosesc un “palm rest”. Mi-ar fi plăcut ca acesta să fie inclus în pachetul tastaturii întrucât aduce confort sporit și o îmbunătățire semnificativă a utilizării produsului.

Redragon Kumara

Pe spatele tastaturii găsim două suporturi de cauciuc în partea inferioară a tastaturii, în timp ce în partea superioară avem cele două piciorușe menite să modifice înclinația tastaturii pentru a ne acomoda mai bine încheietura mâinii. Aceste două piciorușe au baza din plastic, însa partea care face contactul cu masa este complet din cauciuc. Acest lucru împiedică alunecarea accidentală a tastaturii pe masă.

În final, fiind un model entry-level, cablul USB care alimentează tastatura nu este detașabil. Acest lucru poate reprezenta o problemă atunci când vine vorba fie de înlocuirea lui din diverse motive (grijă unde vă lăsați pisica!) fie de transportul tastaturii. Și dacă tot am menționat transportul, haideți să discutam despre portabilitate…

Caracteristici

Portabilitate

Multă lume consideră că, dacă o tastatură este „scurtă” (TKL) atunci este automat și portabilă. Deși este, întradevăr, mai ușor de transportat decât o tastatură normală, eu n-aș putea spune că Redragon Kumara este o tastatură portabilă. Motivul este că, din punctul meu de vedere, o tastatură portabilă trebuie să fie compactă și ușoară. 

Redragon Kumara

Modelul TKL este, general vorbind „compact”, însa faptul că nu putem detașa cablul USB reprezintă un inconvenient atunci când suntem des pe drumuri. În plus, așa cum am menționat mai sus, acest model este unul masiv. Cântărind puțin sub un kilogram (fără ambalaj), Kumara este semnificativ mai grea față de un alt model pe care am avut ocazia să îl testez și pe care eu îl consider cu adevarat portabil.

Key cap puller

Unul dintre beneficiile tastaturilor mecanice premium este că acestea vin însoțite de un „clește” – o mică unealtă folosită pentru înlăturarea butoanelor de pe comutator.

Chiar dacă modelul Kumara se încadrează în categoria “entry level”, aceasta nu face excepție. Cleștele inclus în pachet este de plastic și relativ micuț comparativ cu alte modele testate în trecut. Acesta își face treaba, tastele fiind înlăturate de pe comutator relativ ușor. Este totuși important de menționat că, atunci când scoatem tasta, aceasta este înlăturată cu o relativă dificultate din clește, iar de cele mai multe ori acest proces va lasa urme pe butoane.

Switch-urile mecanice

Unul dintre cele mai importante aspecte cheie la tastaturile mecanice îl reprezintă switch-urile (comutatoarele) . Acestea pot fi de multiple feluri și influențează direct atât experiența utilizatorului în folosirea unei tastaturi cât și zgomotul pe care îl produce apăsarea fiecărui buton.

Modelul din redacția noastră vine cu switch-uri de culoare albastră, cunoscute pentru feeling-ul aparte și pentru sunetul tipic generat. Acestea nu sunt de tip „Cherry MX„, ci „Outemu” – un tip de switch-uri bazat pe cele menționate anterior, dar dezvoltate și utilizate doar de Redragon.

Outemu Blue sunt compatibile cu Cherry MX, deci butoanele se pot găsi și înlocui cu relativă ușurință, iar – spre surprinderea mea – sentimentul produs de aceste comutatoare la apăsare este similar cu cel al tastaturilor cu Cherry MX.

Este totuși important să menționez că zgomotul produs de Kumara este mai mare și mai intens decât al tastaturilor obișnuite cu comutatoare albastre (da, este posibil). Dacă intenționați să folosiți tastatura într-un spațiu împărțit cu alți oameni, asigurați-vă că este în regulă pentru toată lumea.

Controlul media

Fiind vorba despre o tastatura TKL, compactă, aceasta nu vine cu butoane dedicate pentru aplicațiile multimedia. Cu toate acestea, utilizatorii pot controla o parte din aplicațiile implicite (precum email, browser sau calculator), sau funcții pentru muzica (ajustarea volumului, play, pause, next) folosind o combinație între tastele F1-F12 + tasta “Fn” (Function). Pentru cei obișnuiți cu alte prescurtări, am o veste proastă, din păcate. Controlul media nu poate fi schimbat pe alte taste.

Software

Aplicațiile software care însoțesc, de obicei, tastaturile mecanice permit personalizarea perifericelor pentru o utilizare sporită a funcțiilor acestora. În cazul modelului Kumara, acesta este de tipul „plug & play”, tastatura neavând o aplicație dedicata.

Iluminare

Iluminarea RGB a devenit unul din punctele cheie în campaniile de marketing pentru perifericele destinate gamingului. Redragon nu face excepție; iluminarea cu ledurile RGB fiind unul dintre punctele cheie pe care le aflăm chiar de pe ambalajul produsului.

Redragon Kumara

În lipsa unei aplicații dedicate, iluminarea butoanelor nu poate fi personalizată după gustul fiecărui utilizator (precum alte modele high-end). Kumara vine cu 18 tipuri de iluminare prestabilite ce pot fi modificate prin combinația de taste „Fn” + una dintre tastele de navigare. Pentru fiecare tastă de navigare, (șase la număr) putem selecta unul din cele 3 moduri de iluminare disponibile. 

Fn + Insert comută între:

 1. Calea luminii (The trial of light)
 2. Respirație (Breathing)
 3. Normal (Normally on)

Fn + Home comută între:

 1. Grafic ondulat (Ripple Graff)
 2. Trecere fără de urmă (Pass without Trace)
 3. Coastal (Coastal)

Fn + Page up comută între:

 1. Uragan (Hurricane)
 2. Acumulare (Accumulate)
 3. Timpuri digitale (Digital Times)

Fn + Delete comută între:

 1. Purtat de val (Go with the stream)
 2. Zbor printre nori (Clouds fly)
 3. Cai întortocheate (Winding paths)

Fn + End comută între:

 1. Inflorit  (Flowers blooming)
 2. Iasomie (Snow winter Jasmine)
 3. Acțiune rapida (Swift action)

Fn + Page down comută între:

 1. Ambele sensuri (Both ways)
 2. Victorie (Surmount)
 3. Rapid și furios (Fast and furious)
Redragon Kumara

Un lucru putin ieșit din comun, atunci când vine vorba de iluminarea RGB, este faptul ca la luminozitate maxim, tastatura produce un mic zgomot, foarte fin (un „bzzz”-it) care se poate auzi constant pe fundal. Acesta este foarte subtil și este observabil doar dacă „știi ce sa cauți”.

Verdict

Redragon Kumara este o tastatura mecanica ce înglobează caracteristici alte tastaturilor mecanice premium, dar la un preț optim.

Construcție solida pe cadru de metal, anti-ghosting pentru fiecare tasta și comutatoare albastre similare cu cele de la MX Cherry vor garanta o experiență de gaming plăcută.

Redragon Kumara

Dacă, însă, ești în căutarea unei tastaturi complet personalizabilă, portabilă și (mai) silențioasă atunci ar trebui luate în calcul alte alternative mediu – și high-end.

EVALUARE
Aspect
9
Construcție
6
Feeling
8
Specificații
9
Iluminare
7

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.