Review – FILCO Majestouch Convertible 2

Plăcere și performanță fără... fir

Salutări și bine v-am regăsit cu o nouă recenzie hardware! Astăzi vom vorbi despre o tastatură mecanică realizată și optimizată pentru utilizarea de zi cu zi, dar care poate fi folosită și la gaming. Chiar dacă nu este promovată ca atare și nici nu include brizbrizurile aflate acum în trend (precum iluminarea RGB), FILCO  Majestouch Convertible 2 este o tastatură mecanică de o calitate superioară, care poate fi conectată și prin Bluetooth.

Modelul acesta ne-a fost pus la dispoziție de „The Keyboard Company”, o companie din Marea Britanie care se ocupă cu distribuirea unei game variate de periferice de la unii dintre cei mai mari producători din lume. Am observat că tastatura produsă de FILCO este foarte importantă pentru ei, întrucât au ales să facă un efort suplimentar pentru a se asigura că va ajunge la noi în mai putin de 24 de ore.

Unboxing Majestouch Convertible 2

The Keyboard Company livrează produsele folosind doar servicii de încredere. Drept dovadă, pachetul a ajuns la noi în redacție fără nici o urmă sau alte probleme.

Pe lângă tastatură, evident, pachetul mai include următoarele:

  • Cablu USB – microUSB;
  • 2 baterii AA;
  • Filco key cap puller;
  • Manualul de utilizare;
  • 3 taste de rezervă (CapsLock, Wn și Ctrl);
  • materiale promoționale, care provin direct de la distribuitor.

Keyboard Company

Construcție și feeling

Majestouch Convertible vine atât în format normal (full size layout), cât și în format „Tenkeyless” (TKL), căruia îi lipsește partea de Numpad.

Diatec

Astfel, modelul TKL este foarte solid și cântărește doar 1.03kg (cu baterii cu tot). Tastatura nu se impune prin mărime, ci prin forma sa compactă. În plus, spațiul de pe suprafața ei bine utilizat m-a încântat de îndată ce am scos-o din cutie.

Pe spatele tastaturii găsim 2 piciorușe de plastic, în partea de sus, și 4 suporturi de cauciuc în colțuri, care împiedică alunecarea sa pe masă.

KeyboardCo

Așa cum am menționat încă de la început, Filco nu este un brand dedicat doar produselor de gaming, ci mai degrabă produselor care pun accent pe plăcerea de-a le folosi zi de zi, indiferent de domeniul de activitate. Acesta a fost și motivul principal pentru care am dorit să testez acest produs.

Pentru a-mi forma o părere cât mai precisă și corectă despre cum se simte tastatura la o utilizare de lungă durată, am ales să renunț la modelul pe care îl folosesc de ani de zile și am folosit Convertible 2, în mod exclusiv, la:

  • programare;
  • gaming;
  • redactare text.

Astfel, după mai bine de 4 săptămâni de folosire intensă, pot afirma, fără ezitare, că acest model a devenit preferatul meu. Este extrem de confortabil să tastez ore întregi, întrucât, unghiul la care sunt așezate tastele, facilitează apăsarea lor cu o viteză mai mare decât la alte tastaturi de gaming. Pentru a măsura viteza de tastare, am recurs la aplicația Keybr.

De la o viteză medie de aproximativ 34 – 35 de cuvinte tastate pe minut, cu tastaturile precedente, am reușit să ajung la peste 50, în mai puțin de-o lună, folosind Majestouch Convertible 2. Schimbarea este… semnificativă. Și productivă!

Filco keyboard

Caracteristici

Așa cum am spus încă de la început, Majestouch Convertible 2 este optimizată pentru utilizarea de zi cu zi. Cu toate acestea, Filco nu a sacrificat niciun beneficiu real al unei tastaturi mecanice de gaming. Ba dimpotrivă, chiar a adus niște îmbunătățiri de care putem beneficia atunci când suntem la calculator.

Conectivitate

Unul dintre avantajele semnificative ale acestei tastaturi, comparativ cu alte modele disponibile pe piață, îl constituie modul prin care o putem conecta la dispozitivele cu care lucrăm. Astfel, acest model poate fi conectat atât prin cablul USB din dotare (detașabil), dar și în mod wireless, mulțumită tehnologiei Bluetooth.

De ce este acest lucru important? Datorită faptului că o putem conecta și la telefonul mobil, la TV sau chiar la consolă. Majestouch Convertible 2 vine cu 4 „sloturi” wireless, care pot fi conectate deodată. Însă, dacă adăugăm și cablul USB, avem 5 dispozitive care se pot conecta la tastatură. Cu toate acestea, indiferent de numărul de dispozitive conectate, doar legătura cu una dintre acestea poate fi activă la un moment dat. Schimbarea între dispozitive se face foarte ușor, prin acționarea combinației de taste Ctrl+Alt+Fn+[1/2/3/4]. Ce poate fi mai ușor de atât?

Wireless Keyboard

La categoria „motive personale”, pot afirma că prefer cât mai puține cabluri pe birou, motiv pentru care am trecut la căști și tastatură wireless. Păcat că nu există și un Rival 600 wireless…

Despre zvonurile conform cărora nu ne putem juca online, folosind periferice wireless, vom discuta puțin mai jos. Hint: Filco se descurcă minunat la asta. 🙂

Conform producătorului, cu 2 baterii AA, timpul de utilizare doar pe wireless este de 6 luni, la o utilizare medie de 5 ore pe zi. Trebuie să recunosc, au reușit să obțină o durată de viață excelentă pentru acest model!

Este important de menționat, totuși, faptul că un foarte mare minus al acestei tastaturi îl reprezintă lipsa unui adaptor Bluetooth inclus în pachet.

Switch-uri

(c) KeyboardCo

Tastaturile Filco vin cu switch-uri produse de MX Cherry, cele mai clasice și cunoscute comutatoare pentru tastaturi mecanice. Acestea vin într-o multitudine de culori, cele mai cunoscute fiind cele albastre, maro și roșii. Chiar dacă pentru gaming, în general, cele mai recomandate sunt cele roșii, eu am preferat varianta maro, datorită acelui „tacticle bump” la apăsarea butoanelor.

N-key rollover

Convertible 2 este o tastatură care vine cu specificații precum „N-key rollover” și „100% anti-ghosting”. Așa cum am menționat și în cazul altor tastaturi de gaming moderne, pe de o parte, „ghosting” este fenomenul prin care apăsarea anumitor taste nu este înregistrată dacă sunt apăsate simultan. Pe de altă parte, „N-key rollover” se referă la faptul putem apăsa oricâte taste simultan, în orice fel de combinație și fiecare acțiune va fi înregistrată. Atât cu fir, cât și fără!

Key cap puller

Majoritatea tastaturilor mecanice noi vin însoțite de un „clește”, o mică unealtă folosită pentru înlăturarea butoanelor de pe comutator. Nici produsele de la Filco nu fac excepție. Totuși, spre deosebire de celelalte modele cu care am lucrat în trecut, cleștele acestuia este deosebit de ușor de folosit și nu lasă urme după înlăturarea butoanelor.

Controlul media

Tastatura nu vine cu butoane dedicate pentru aplicațiile multimedia. Cu toate acestea, Filco a luat în considerare faptul că unii utilizatori (considerați „power users”) vor prefera să controleze cât mai multe lucruri din tastatură; în special, fără a fi nevoiți să ridice mâna de pe aceasta. Astfel, folosind tasta „Fn” (Function), putem ajusta volumul, putem controla muzica (play, pause, next), dar putem și să punem calculatorul în sleep mode (Fn + F12).

În plus, Filco a implementat un sistem prin care rolul anumitor taste poate fi modificat sau chiar oprit. Astfel, prin intermediul unor comutatoare foarte mici aflate pe spatele tastaturii putem controla ce se întâmplă când acționăm tastele Wn, App, CapsLock, Esc, ~ sau Fn.

Software

Modelul acesta nu vine cu o aplicație dedicată. Pentru conectarea prin Bluetooth este suficient să urmărim pașii din manualul de utilizare.

Iluminare

Nefiind o tastatură dedicată exclusiv gamerilor, aceasta nu include niciun fel de iluminare. Deși înțeleg de ce, pentru anumiți utilizatori, această caracteristică poate fi atractivă, eu nu consider că o tastatură trebuie să fie iluminată. Din acest motiv am ales, ca la final, să nu depunctez iluminarea, întrucât nu are nicio influență asupra felului în care se simte sau funcționează tastatura.

Wireless gaming / Bluetooth

Am văzut, în repetate rânduri, păreri neavizate conform cărora gamerii nu se pot juca pe o tastatură wireless. Acest lucru ar fi fost, poate, adevărat acum câțiva ani; însă, odată cu introducerea versiunii 3, respectiv 4 de Bluetooth, nu avem de ce să ne mai facem griji.

Pentru a verifica această informație, am ales să folosesc tastatura exclusiv în mod wireless pe durata perioadei de testare. Întrucât folosesc un sistem desktop pentru gaming, am achiziționat și un adaptor Bluetooth 4.1.

Pe durata testării, m-am jucat Dota 2, PUBG și Quake Champions. Având în vedere că toate cele trei jocuri sunt online, iar viteza este esențială, pot spune că nu am întâmpinat nicio dificultate. Deși orice dispozitiv wireless are latență, în cazul tastaturilor mecanice este vorba despre un ordin de mărime atât de mic, încât, pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu este remarcabil.

Wireless Keyboard

Dacă, însă, participați la o competiție, vă recomand să conectați tastatura pe fir, pentru a evita orice surpriză neplăcută. Prin USB, tastatura de la Filco este la fel de rapidă precum orice altă tastatură modernă de gaming.

Subliniez faptul că, inițial, folosind un adaptor Bluetooth 2.0, am avut parte de mici probleme: delay la tastare; imposibilitatea de-a sincroniza tastatura cu calculatorul în anumite condiții etc. Însă, odată cu un upgrade la un adaptor Bluetooth 4.0, nu am mai avut alte dificultăți.

Concluzii

Majestouch Convertible 2 este una dintre cele mai impresionante tastaturi mecanice pe care am avut ocazia să o probez. Tastatura domină modelele din recenziile anterioare prin confortul și plăcerea de-a tasta zi de zi și prin feelingul deosebit de plăcut la atingerea tastelor, mulțumită switch-urilor mecanice de culoare maro. De asemenea, aspectul acesteia scoate în evidență un stil clasic și rafinat.

Review FIlco

Tastaturile FILCO nu sunt destinate exclusiv gamerilor, precum multe alte modele în trend. Astăzi, însă, am văzut, împreună, că face față chiar și la cele mai solicitante jocuri, datorită posibilității de a o conecta atât prin Bluetooth, cât și prin cablu. În plus, conectivitatea Bluetooth oferă varietate de situații în care putem folosi tastatura, fără un sacrificiu notabil.

Keyboard PlayStation

Într-o comparație directă cu 4C Ultimate de la Das Keyboard (modelul pe care l-am considerat, până acum, ca fiind cel mai bun pentru nevoile mele), tastatura din recenzia de astăzi se „bate”, de la egal la egal, în materie de feeling, confort și preț, ieșind învingătoare datorită suportului Bluetooth.

Despre The Keyboard Company

Înființată în anul 1989, compania a luat naștere datorită lui Geoff Thomas. Un tânăr care tocmai își cumpărase primul calculator pentru afacerea lui, dar era profund dezamăgit de tastatura din dotare.

Keyboard Company

Astăzi, compania distribuie periferice de cea mai înaltă calitate, care satisfac chiar și cele mai pretențioase persoane. În plus, echipa din spatele companiei oferă sfaturi și sugestii bine documentate direct prin telefon.

Profesionalismul de care au dat dovadă în multiplele conversații avute cu noi, nu pot decât să ne facă să îi recomandăm cu toată încrederea. A fost o adevărată plăcere să discutăm și să beneficiem de experiența lor pentru a alege modelul pe care vi l-am prezentat astăzi.

EVALUARE
Aspect
Construcție
Feeling
Specificații
Features
VIAThe Keyboard Company

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.