Tastatura reprezintă un factor esențial din setup-ul oricărui gamer. Fie că vorbim despre un jucător casual, hardcore sau profesionist, atunci când schimbăm perifericele, avem nevoie de o perioadă de adaptare până le vom putea folosi într-un mod confortabil, optim și performant. Astfel, datorită multitudinii de opțiuni disponibile pe piață, alegerea tastaturii ideale se poate dovedi un lucru dificil și copleșitor. Astăzi, vom vorbi despre Gamdias Hermes M3, o posibilă alternativă pentru tastaturile noastre vechi.

Gamdias Hermes M3

Despre importanța unei tastaturi mecanice s-a tot vorbit, însă două dintre cele mai importante avantaje le reprezintă timpul de răspuns mult mai mic față de o tastatură pe membrană și multitudinea de switch-uri disponibile. Acestea pot fi liniare sau tactile, iar tipul de sunet produs prin apăsarea tastelor ne oferă posibilitatea să ne personalizăm experiența.

Gamdias Hermes M3

Astfel, avem ocazia să vă prezentăm un nou model de tastatură mecanică din seria HERMES. Acesta este dedicat, în principiu, celor care sunt în căutarea unei tastaturi ușoare, portabile, dar, totodată, foarte performante.

M3 este cel mai recent produs de gaming lansat pe piață de producătorul taiwanez Gamdias. Fiind considerat fratele mai mic al modelului full size, Hermes P3, acesta vine cu aceleași tipuri de switch-uri slim and ultra fast”, însă într-un format mai compact de tipul Tenkeyless (TKL).

Construcție

Gamdias HERMES M3 este o tastatură care cântărește doar o jumătate de kilogram. Aceasta vine într-un format TKL, care se traduce prin lipsa tastelor numerice din partea dreaptă. Datorită acestui aspect, tastatura are doar ~75% din suprafața unei tastaturi „normale” (full size); în plus, înălțimea totală este și ea semnificativ mai mică datorită tastelor subțiri.

Gamdias Hermes M3 By Esports Media

Mulțumită acestor aspecte, tastatura este foarte ușor de transportat (la LAN-uri, de exemplu) sau de folosit în spații înguste (precum în avion sau tren). Mai mult decât atât, Gamdias a pus în evidență caracterul portabil al tastaturii și prin cablul micro USB detașabil cu care vine tastatura.

În plus, claviatura vine cu un cadru metalic care pare foarte durabil în timp, cu un design modern și impresionant, aspect ce oferă un look & feel foarte plăcut.

Specificații

Switch-uri

Tastatura din imagini, care a ajuns în redacția noastră, vine cu switch-uri albastre, de tipul Kailh. Acestea nu sunt compatibile cu switch-urile standard (MX-Cherry), motiv pentru care înlocuirea tastelor este puțin mai dificilă, cel puțin momentan.

Gamdias Hermes M3

De asemena, tastatura necesită un timp mediu de adaptare și opun mai puțină rezistență decât cele obișnuite; eu am făcut trecerea de la tastele de dimensiune normală. Per total, impresia lăsată este una foarte plăcută, iar sunetul produs este ușor diferit (vezi comparație mai jos).

Cu toate că acest exemplar a venit cu switch-uri albastre, producătorul ne asigură că și celalalte tipuri sunt disponibile (negre, maro sau roșii). Totuși, disponibilitatea lor diferă în funcție de regiune.

Gamdias Hermes M3

Performanță

Precum în cazul fratelui mai mare (P3), amintit mai sus și M3 vine cu taste foarte subțiri. Acompaniat de motto-ul Fast Beyond Imagination”, producătorul taiwanez se laudă cu prima tastatură TKL, care încorporează un profil ultra subțire. Acesta oferă un timp de răspuns considerabil mai mic decât tastele normale.

Gamdias Hermes M3 By Esports Media

Dacă pentru utilizatorii casual acest lucru nu este prea impresionant, pentru gamerii profesioniști acest detaliu ar putea face diferența. În special când și cea mai importantă fracțiune de secundă contează.

Tastatura beneficiază, de asemenea, de „N-key rollover” și „100% anti-ghosting”. Acest aspect ne permite să apăsăm pe oricâte taste simultan, fiecare acțiune fiind înregistrată. Deși pe hârtie acest lucru pare impresionant, în realitate, majoritatea tastaturilor mecanice dedicate gamerilor se bucură de acest feature.

Procesorul

Tastatura Gamdias Hermes M3 vine echipată cu un procesor ARM Cortex, de 32 de biți. Acesta ne garantează faptul ca nu există niciun delay (oricât de mic) între acționarea unei taste și interpretarea ei de către calculator. Deși acesta este un aspect deosebit de important pentru un gamer, la ce ar fi bun un profil ultra slim și rapid dacă intervine lag-ul în urma procesării.

Un plus este și faptul că acest procesor poate stoca până la 6 profile diferite. Totodată, le putem schimba foarte ușor între ele, fără să mai fie nevoie de aplicația software. Pe durata perioadei de testare am folosit, cu succes, câte un profil diferit pentru fiecare tip de joc jucat (FPS, MOBA și RPG).

Iluminare

Despre iluminarea produselor Gamdias am vorbit în repetate rânduri, fie că a fost vorba despre tastaturi, căști sau scaune de gaming. Nici modelul de top din acest review nu se lasă mai prejos, fiecare tastă fiind iluminată RGB.

Gamdias Hermes M3 By Esports Media

Culoarea folosită pentru iluminare poate fi configurată pentru fiecare tastă, independent. De asemenea, configurația finală poate fi salvată într-unul dintre cele 6 profile disponibile. Astfel, pentru a schimba între ele, este suficient să folosim combinația de game plus o cifră între 1 și 6.

Gamdias propune 3 moduri de iluminare:

  • unul static, în care toată tastatura este iluminată uniform, într-o culoare la alegere;
  • ‎unul de tip șablon în care se pot preseta una din cele 5 tipuri diferite;
  • ‎unul personalizabil unde, practic, putem să configurăm iluminarea așa cum ne dorim.

Chiar dacă este posibil să alegem orice culoare dorim și să reglăm intensitatea iluminării, majoritatea modurilor predefinite sunt puțin prea extravagante pentru a le folosi în fiecare zi.

Gamdias Hermes M3 By Esports Media

Cu toate astea, pentru job am găsit o combinație prin care să iluminez doar anumite taste cheie folosind un cod al culorilor propriu. Lucru, de altfel, foarte util în momentul în care lucrăm într-un mediu foarte întunecat.

Software

Hera, aplicația dezvoltată de Gamdias este una dintre cele mai controversate, părerile fiind împărțite de ambele tabere. Din punctul meu de vedere, aplicația, deși are un design rudimentar, însumează o serie de funcționalități care ne oferă posibilitatea unei experiențe unice, personalizate.

Gamdias Hermes M3 By Esports Media

Ceea ce m-a deranjat a fost faptul că nu am putut configura un produs Gamdias fără a actualiza, în primă fază, firmware-ul. Și, culmea, acest lucru nu era posibil cu versiunea oficială. Am reușit, în cele din urmă, să fac actualizarea folosind un firmware instalat separat. Totuși, pentru M3 am făcut update-ul direct din Hera și totul a decurs fără probleme.

Verdict

Tastatura Gamdias Hermes M3 se distinge de tastaturile alternative disponibile pe piața din România atât prin construcția metalică și compactă, cât și prin cea a tastelor foarte subțiri, amplasate pe switch-uri albastre.

Gamdias Hermes M3 By Esports Media

În calitate de utilizator al unei tastaturi Tenkeyless, consider că acest model este excelent; mai ales dacă obișnuim să călătorim mult cu tastatura după noi. Cu toate acestea, trecerea de la o tastatură normală la acest model ultra subțire necesită o perioadă de adaptare, în special la jocuri unde obișnuința joacă un rol foarte important.

EVALUARE
Aspect
Construcție
Feeling
Iluminare
Specificații
VIAGAMDIAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.