Review – Gamdias Hermes P2

Tastatură mecanică cu comutatoare optice certificate

Seria „Hermes” cu care Gamdias și-a propus să cucerească iubitorii de tastaturi mecanice pentru gaming conține trei modele. În trecut am povestit despre modelul P1 – tastatura entry-level și modelul P3, care este caracterizat de switch-urile low-profile. Așadar, ne-a mai rămas să trecem în revistă și modelul mid-level (Hermes P2), despre care vom discuta în review-ul de azi; această tastatură se clasează între modelele menționate anterior atât din punctul de vedere al prețului, cât și al feature-urilor.

Aspecte pozitive
Aspecte negative
♥ Construcție solidă și rezistentă ♠ Suportul pentru încheieturi nu este detașabil.
♥ Comutatoare (switch-uri) optice cu latență foarte mică ♠ Iluminare calitativ inferioară comparativ cu alte modele din seria Hermes
♥ Procesor cu memorie internă pentru stocarea profilelor ♠ „Key cap puller” de metal, care poate zgâria tastele

Unboxing Hermes P2

Hermes P2

Pentru Gamdias, totul se rezumă la produsele livrate și la calitatea acestora. Din acest motiv, pachetul în care este livrată tastatura este cât se poate de … simplu. O cutie, nu foarte solidă, care conține doar tastatura si un key cap puller. Așa cum am explicat și în recenziile anterioare, perifericele sunt livrate de producătorul taiwanez fără instrucțiuni tipărite, fără discuri de instalare sau alte stickere.  Totul se rezumă la un cod QR care redirecționează spre manualul de instalare și utilizare în format digital.

Tastatura mecanica Gamdias Hermes P2

Prima impresie

Odată scoasă din pachet, tastatura impresionează prin forma impunătoare care lasă impresia unui produs făcut să reziste în timp și la o folosire intensă. Designul nu iese în evidență cu nimic special. Aceasta nu include butoane special concepute pentru macro-uri, ci doar o rotiță pentru controlul volumului. Spectacolul de lumini începe de îndată ce tastatura este conectată la calculator, iar eu simt deja simt nevoia să ating tastele și să probez switch-urile.

Tastatura mecanica

Caracteristici

Construcție

Construcția impunătoare de care aminteam mai devreme se datorează suprafeței robuste și solide, din metal, din care este făcută tastatura. Cântărind peste 1 kilogram (comparativ cu jumătate de kilogram, cât cântărește modelul portabil M3), Hermes P2 ne garantează că va funcționa chiar și după eventualele șocuri pe care le-am putea cauza deliberat, în cele mai intense momente ale jocurilor competitive.

Unul dintre cele mai controversate aspecte ale acestui modelul îl constituie suportul metalic și nedetașabil pentru încheieturi. Deși înțeleg rolul și importanța acestui armrest, decizia de a-l încorpora direct în structura metalică a tastaturii poate fi un motiv suficient de întemeiat de a nu lua acest model în considerare când căutăm tastatura perfectă pentru noi. Să nu uităm, totuși, că această schimbare vine după ce modelul anterior, P1, beneficia de un suport detașabil, dar cu o construcție slabă care lăsa de dorit.Tastatura mecanica

Nu în ultimul rând, putem să amintim și cablul de alimentare fix, care are o lungime de 1.8 metri și vine cu o mufă USB aurită. În teorie, aceasta facilitează o conexiune superioară care să treacă proba timpului. Aș fi apreciat mult ca producătorul să fi folosit un mecanism similar cu cel încorporat în Hermes M3, care vine cu un cablu detașabil. Dar se pare că acest lucru se practică doar la tastaturile care sunt special concepute pentru a fi portabile.

Cablu Hermes P2

Switch-uri optice (maro)

Spre deosebire de producătorii deja consacrați pe piața de gaming, Gamdias dă dovadă de curaj și creativitate, experimentând diverse combinații și soluții pentru produsele lansate, astfel încât să-i poată acomoda și pe cei mai pretențioși dintre noi. Acest lucru se vede, în special, în cazul comutatoarelor folosite.

HERMES P2 RGB 2

Deși au demonstrat că pot urma un trend existent prin folosirea switch-urilor clasice în modelul P1, inginerii companiei taiwaneze au, de asemenea, switch-urile lor de tipul low-profile, din modelul M3 si P3. Acum, iată că ne surprind, din nou, prin intermediul switch-urilor optice.

Tastatura mecanica

Între switch-urile mecanice și cele optice există câteva diferențe semnificative. Cea mai importantă diferență este că cele optice folosesc lumina infra-roșie pentru a determina momentul în care o tastă a fost acționată și nu o conexiune mecanică.

În plus, ambele tipuri de switch își păstrează acel sentiment tactil care are loc în momentul apăsării butoanelor. Acesta diferă doar în funcție de culoarea comutatorului.

Iluminare RGB

Nu în ultimul rând, trebuie să menționez că, deși comutatoarele sunt maro (deci relativ silențioase), pentru acționarea lor este nevoie de puțin mai multă forță decât în cazul altor modele de la alți producători precum HyperX sau SteelSeries.

Key cap puller

Majoritatea tastaturilor mecanice noi vin însoțite de un „clește”, o mică unealtă folosită pentru înlăturarea butoanelor de pe comutator. Nici produsele de la Gamdias nu fac excepție, însă, spre deosebire de cleștii celorlalte modele, cel pentru P2 este de metal. Drept urmare, există o foarte mare șansă de a „însemna” întâmplător și ireversibil tastele, în momentul în care scoatem butoanele.

Multimedia

Hermes P2 vine cu un singur buton dedicat acțiunilor „multimedia”. Este vorba de rotița subtil integrată în designul produsului, prin intermediul căreia putem regla volumul. În teorie, această funcție ne-ar putea face viața mai ușoară. Însă, pentru noi – gamerii – este destul de dificil să folosim rotița cu mâna dreaptă; poate chiar și mai improbabil să ridicăm mâna de pe mouse în timpul meciului. Eu am preferat să folosesc o pereche de căști care are controlul volumului pe casca stângă.

Function keys

Restul funcțiilor multimedia nu au taste dedicate, însă pot fi accesate prin intermediul tastei Fn și a tastelor F. Fn + F5 este „play”, Fn + F6 este „mute” etc.

Gamdias P2 Review

Un aspect foarte important care mi-a atras atenția repede și pe care îl consider un mare minus este inter-schimbarea tastei Wn cu Fn. Desi acestă rocadă am regăsit-o și la modelele P3 si M3, cel putin Hera – software-ul oficial – ne permitea sa le schimbăm înapoi. În cazul modelului P2 acest lucru nu este posibil. Dacă folosiți această tastă în mod constant, vă recomand să cântăriți bine acest aspect.

Iluminare

Iluminarea RGB este unul dintre punctele cheie în campania de promovare a produselor Gamdias. La majoritatea perifericelor testate de mine am fost încantât de modul în care acest feature a fost implementat și modul în care putem controla iluminarea prin intermediului aplicației proprii. Cu toate astea, în cazul scaunelor și în cazul acestui model producătorul taiwanez dezamăgește.

Deși modurile de iluminare sunt aproape aceleași la toate produsele, ceea ce diferă sunt LED-urile. Consider ca acestea nu redau cu acuratețe culorile setate în Hera, iluminarea fiind fadă, neimpresionată.

Tastatura mecanica

Singurul mod pe care l-am considerat util la utilizarea zilnică a fost „Responsive”.

Tipurile de iluminare

  • Breathing
  • Neon
  • Wave
  • Slin in
  • Ripple
  • Responsive Fade out
  • Rotation
  • Marquee

Concluzii

Hermes P2 de la Gamdias este o tastatură masivă, care iese în evidență prin designul și dimensiunea impunătoare. Aceasta beneficiază de toate caracteristicile unei tastaturi mecanice moderne, dar se distinge, în același timp, prin curajul de a implementa switch-uri optice. Acest aspect este demn de lăudat și suficient pentru a ne determina să luăm acest model în considerare.

Tastatura mecanica

Cu toate că decizia de a integra toate elementele menționate mai sus este lăudabilă, acestui model îi lipsește o execuție pe măsură pentru a-i permite să se bată, de la egal la egal, cu ceilalți producători.

EVALUARE
Aspect
Construcție
Feeling
Iluminare
Specificații

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.