GAMDIAS este unul dintre noii jucători pe piața internațională de periferice. Compania s-a făcut remarcată prin multitudinea de periferice RGB lansate recent. Printre ele se numără mouse-ul Zeus P1 și scaunul de gaming din seria Achiles. Am avut ocazia să testăm aceste produse, înainte să ajungă ca premii la concursurile organizate de noi online.

Astăzi, în redacția noastră a sosit o nouă tastatură, ce reprezintă, de altfel, vârful de gamă din seria Hermes. Este vorba despre Gamdias Hermes P3 (seria „P” este catalogată drept cea dedicată jucătorilor profesioniști), o tastatură mecanică RGB, de tipul full-size, „low profile” și cu switch-uri albastre (clicky!). Precum majoritatea produselor Gamdias, P3 folosește, de asemenea, aplicația proprie, „Hera”. Softul joacă un rol foarte important în succesul pe care îl au perifericele Gamdias și oferă posibiltatea de a personaliza produsele, de a controla LED-urile și de a crea macro-uri.

Ce înseamnă acest „low profile”, la ce folosește un procesor ARM într-o tastatură și care este diferența între o tastatură RGB și o tastatură iluminată non-RGB sunt câteva dintre subiectele pe care le vom aborda astăzi.

Unboxing

Cutia „tipică” Gamdias este relativ solidă, lucru important în momentul în care pachetul trebuie transportat între continente. În caz concret, acesta a sosit direct din Taiwan, iar urmele lăsate de serviciile poștale, pe pachet, sunt minore. Inscripționat cu textul „The ultimate low profile”, pachetul scoate în evidență cel mai important aspect al acestei tastaturi. Desigur, de pe spatele cutiei aflăm conținutul pachetului și caracteristicile produsului.

Pe lângă tastatură (care vine cu un cablu nedetașabil), pachetul mai conține și un „key cap puller”, pe care îl vom putea folosi pentru înlăturarea tastelor. Acest dispozitiv este deosebit de util, în cazul tastelor mecanice „normale”, pentru înlocuirea sau schimbarea butoanelor, datorită multitudinii de modele disponibile pe piață. Totuși, acest lucru se dovește a fi mult mai complicat în cazul tastelor „low profile”, ele fiind foarte rare. Mai mult decât atât, dispozitivul poate fi folosit când dorim să curățăm tastatura. Nice and shiny!

Suprafața pe care sunt așezate butoanele este din metal, ele nefiind „îngropate” în placă. Acest lucru facilitează, astfel, accesul foarte ușor atât la curățarea, cât și la personalizarea ei.

Pe spatele tastaturii găsim 2 piciorușe de plastic, în partea de sus, care ne permit să ajustăm unghiul tastaturii. În cele două colțuri de jos, Hermes P3 vine cu 2 suporturi de cauciuc pentru a împiedica alunecarea tastaturii pe masă.

Cablul cu care conectăm tastatura la USB este nedetașabil, are o lungime de 1,5 metri și o singură mufă USB, aurită.

Spre deosebire de produsele altor firme, Gamdias a decis să renunțe la manualul fizic de utilizare; el este dispoibil doar în mod digital, pe site-ul producătorului. Pe principiul susținut de cineva, #SalveazaUnCopac.

Prima impresie

La prima vedere, tastatura nu iese în evidență cu nimic. Fiind de tipul „standard layout”, la prima impresie, aceasta pare mare și rigidă; totodată, „low-profilul” menționat pe cutie nu se aplică și la dimensiunea tastaturii, ci doar la taste. Cu toate acestea, prima senzație este aceea de lucru bine-făcut și rezistent în timp.

Tastele low profile sunt foarte impresionante. Pentru cineva obișnuit doar cu cele „standard”, cu siguranță această tastatură aduce ceva nou. Odată conectată la PC, spectacolul de lumini va capta toată atenția din încăpere.

Caracteristici

Headline-ul cu care această tastatură este promovată, în comunitatea de gaming, este „Fast Beyond Imagination”. Acest lucru se datorează faptului că, în timpului unui click, switch-ul este nevoit să parcurgă o distanță de doar 3 mm, comparativ cu cei 5 pe care îi parcurge un switch standard. Mai mult decât atât, înălțimea totală a butoanelor „low profile” este de doar 5 mm, spre deosebire de butoanele standard care au aproximativ 11,5 mm.

Varianta din redacția noastră vine cu switch-uri albastre, de tipul Kailh. Acestea nu sunt compatibile cu switch-urile standard (MX-Cherry) atât din cauza switch-urilor, cât și a butoanelor. Dacă ținem cont de faptul că tastele sunt garantate să reziste până la 60 de milione de apăsări, atunci nu are trebui să ne facem griji în legătură cu înlocuirea lor, din alte motive decât de personalizare.

Tot la capitolul „blue Kailh switches”, sunetul generat de click-uri este ușor diferit față de sunetul cu care suntem obișnuiți; în plus, presiunea necesară apăsării butoanelor este și ea redusă. Din aceste motive, utilizatorii obișnuiți cu tastaturile mecanice standard vor fi nevoiți să se adapteze unei tastaturi mai „light”, cu ocazia trecerii la Gamdias P3.

Producătorul ne spune despre tastatură că ar fi disponibilă cu switch-uri maro, roșii sau negre; însă disponibilitatea lor depinde de țara de achiziție. Aviz amatorilor care caută o tastatură pentru birou sau spații deschise. 🙂

Printre caracteristicile tastaturii observăm și faptul că, Gamdias P3, este echipată cu un procesor ARM Cortex, de 32 de biți. Acesta asigură faptul că nu există absolut nici un pic de lag (un aspect deosebit de important pentru un gamer); un plus este și faptul că poate stoca până la 6 profile diferite.

Nu în ultimul rând, producătorul ne asigură că tastatura beneficiază de „N-key rollover” și „100% anti-ghosting”. Altfel spus, „ghosting” este fenomenul prin care apăsarea anumitor taste nu este înregistrată dacă apăsăm pe mai multe taste simultan. Cu Hermes P3 nu este cazul, acțiunea fiecărei taste se înregistrează chiar și atunci când apăsăm pe mai multe taste simultan.

„X-key rollover” se referă la numărul și combinația de taste pe care le putem apăsa, astfel încât efectul de „ghosting” să fie evitat. Astfel, „N-key rollover” se referă la faptul putem apăsa oricâte taste simultan, în orice fel de combinație și totul va fi înregistrat.

Iluminare

Printre caracteristicile cu care GAMDIAS a intrat pe piața de gaming este sistemul de iluminare. Astfel, fiecare tastă este iluminată cu câte un LED propriu, care poate fi configurat independent și în diferite combinații. Acestea pot fi ulterior salvate ca unul dintre cele 6 profile disponibile. Pentru a schimba profilul curent este nevoie doar să folosim tasta Fn (Function) și unul număr cuprins între 1 și 6. Astfel putem defini câte un mod de iluminare, personalizat, pentru fiecare joc pe care îl jucăm sau pentru aplicațiile cu care lucrăm. Eu, de exemplu, am optat pentru un mod personalizat pentru Dota 2 și PUBG; de asemenea, am încercat și iluminarea tastelor „cheie” în aplicația cu care lucrez zi de zi. Un mod ideal de-a ilumina camera în nopțile lungi de iarnă.

La capitolul iluminare putem vorbi și despre acest „RGB” pe care îl regăsim în toate produsele Gamdias. Acest lucru înseamnă că tastatura poate fi iluminată în orice culoare realizată prin compunerea culorilor Roșu, Verde și Albastru. Majoritatea producătorilor de periferice iluminate oferă un număr predefinit și limitat de culori pentru care utilizatorii pot opta (de exemplu: ROGVAIV). Însă, cu Hermes P3 puteți să folosiți orice cod de culori doriți voi (cel puțin în teorie). Concret, aproximativ 16,8 milioane de culori pot fi reprezentate.

Noi am vrut să punem sub semnul întrebării acest „RGB” și să încercăm să reprezentăm culoarea folosită de site-ul nostru. Aceasta este un derivat din roșu, mai exact #ee4142 în hexa. Transpus în RGB, această culoare poate fi redată prin combinația 238 / 65 / 66.

RGB P3

Prin aplicația Hera am reușit foarte repede și fără probleme să reprezentăm această culoare pe Hermes P3, dovedindu-ne, astfel, că RGB-ul cu care vine tastatura este cât se poate de real.

Mai avem de adăugat faptul că tastele sunt inscripționate cu laser, iar dimensiunea scrisului nu este așa de mare încât iluminarea să devină deranjantă nici măcar în întuneric total, indiferent de stilul de iluminare ales. Bonus pentru Gamdias 🙂 Cu toate astea, logo-ul de pe tastatură rămâne static, neiluminat. Un minus pe care cred că producătorul l-ar fi putut evita cu ușurință, însă rămâne de văzut cum vor fi următoarele modele.

Software

Cum spuneam și la început, software-ul HERA, al producătorului taiwanez, este unul dintre cele mai bogate în caracteristici, de pe piață. Prin el, utilizatorii pot controla modul de iluminare, funcțiile butoanelor, viteza sau macro-urile unei tastaturi, ale unui mouse sau chiar și cele ale unui scaun de gaming, realizate de Gamdias.

Aplicația este puțin mai detaliată, la prima vedere (comparativ cu alte modele de soft de la competitori, care sunt mai limitate în opțiunile disponibile), însă, cu puțină răbdare, cu ajutorul manualului online de utilizare, oricine se poate descurca într-un interval scurt de timp.

Odată ce tastatura a fost conectată, Hera a reacționat imediat, oferindu-ne posiblitatea de-a actualiza firmware-ul la versiune disponibilă. Procesul a fost foarte clar și ușor de realizat și, de îndată ce tot sistemul a fost up to date, am putut să testăm funcțiile. De setatul unei culori predefinite de iluminare am vorbit deja, însă putem discuta despre modurile de iluminare disponibile. Acestea sunt:

 • Breathing
 • Wave
 • Responsive fade out
 • Marquee
 • Ripple
 • Responsive fade in
 • Neon
 • Colorful marquees
 • Rainbow drops
 • Circular marquees
 • Slide in
 • Rotation

De asemenea, tastatura vine cu câteva macro-uri predefinite. Astfel, „Fn” (Function) în combinație cu tastele F oferă acces la controlul media (sunet up/down/mute, luminozitate etc). Acestea pot fi scoase sau înlocuite direct din program.

Tot la capitolul macro putem vorbi despre tasta „Fn” a cărei rol/poziție poate fi înlocuită cu tasta Wn (Windows), direct din Hera. Ea mai poate fi și combinată, împreună cu tasta Space, pentru generarea unui nou macro. Spre exemplu, eu am testat macro-ul în PUBG; prin Fn + Space, caracterul se va pune pe burtă și va începe imediat procesul de healing cu un First Aid.

EVALUARE
Aspect
Construcție
Feeling
Iluminare
Specificații

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.