E o dezbatere cruntă la momentul actual în comunitatea de Hearthstone despre ce oferă jocul raportat la prețul plătit pentru acel conținut. După cum am observat de-a lungul timpului, tot mai mult conținut este introdus în joc. Astfel, sunt tot mai dificil de obținut nu toate cărțile, ci doar cărțile necesare pentru meta decks. Și asta  mai ales pentru jucătorii care nu joacă jocul constant (zi de zi) sau pentru cei care au luat o pauză de 1-2 expansiuni de la joc.

Blizzard a abordat o schemă de marketing pentru joc asemănătoare cu cele ale jocurilor de pe telefon: poți să te joci și ai acces la tot conținutul, dar trebuie să petreci zeci, sute de ore ca să obții echivalentul a 50-100 lei investiți în joc. E cea mai bună schemă de marketing la ora actuală pentru a obține sume incredibile de bani și funcționează asupra vastei majorități de jucători casual.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește caracterul „F2P” al jocului. Unii spun că e suficient doar să dai pre-order la fiecare expansion pentru a fi la curent cu jocul, alții spun că trebuie să bagi sute de lei. Unii afirmă că poate fi jucat 100% gratis și având o colecție decentă de cărți. Deci, cine are dreptate?

În cele ce urmează vom încerca să dezbatem cât de scump este jocul, care este experiența, primele impresii ca jucător nou și cum ar putea fi îmbunătățit jocul la nivel de rewards astfel încât să nu simțim că trebuie să investim sute de ore sau sute de lei în joc pentru a experimenta plăcerea jocului.

Hearthstone free to play? Cât de scump este jocul, de fapt?

Hearthstone nu e genul de joc precum Call of Duty, Resident Evil sau Need for Speed în care odată ce ai cumpărat jocul la un preț stabilit deții controlul absolut. Aici trebuie să cumperi pachete, pachetele îți oferă cărți, iar acele cărți determină ce procent din joc deții (la un nivel abstract).

Plecând de la ideea că jocul costă sute, mii de lei, ea este parțial corectă, dar doar pentru cei care doresc o colecție completă, dar nu toți urmăresc asta. Pentru a te bucura de joc ai nevoie de majoritatea cărților cammon și rare care sunt ușor de obținut și cele mai bune epice/legendare care uneori pot fi o investiție costisitoare dacă nu-ți pică în pachete.

BrodeGadÎn teorie, poți ține pasul cu fiecare expansion fără a investi în joc. Ai posibilitatea de a obține 100g din grinding (10g pentru fiecare 3 wins), la care se adaugă în medie 50g din questuri, ajungem la un total de 150g pe zi. Cu o diferență în medie de 120 de zile între expansionuri, poți strânge 18000, echivalentul a 180 de pachete, care ar fi mai mult decât suficient pentru a obține majoritatea cărților necesare și cele nefelositoare, poate și o porție bună de dust.

Că să ajungi să obții numărul acesta de pachete trebuie să petreci zilnic o porție bună din timp (3-6h) pentru a obține 30 de victorii, chiar și pentru jucătorii profesioniști cu un deck agresiv. Putem spune că 70g pe zi ar fi un număr mai realist pentru un jucător semi-competitiv, poate chiar și mai puțin pentru cei care joacă 3-4-5 meciuri pe zi sau chiar intră odată la 2-3 zile și mai ratează și câte un quest. Haideți să zicem că 60g pe zi s-ar aplica pentru marea majoritatea și dacă refacem calculul de la 18000 gold ajungem la 7200 gold care sunt 72 de pachete, care din nefericire nu sunt suficiente.

Ar exista o soluție de mijloc la problemă și aceea ar fi „pre-purchase”, iar asta ar însemna o investiție de circa 200 lei la fiecare 4 luni. Astfel la cele 72 de pachete s-ar adaugă cele 50 pe care le primești de la pre-purchase cu un total 122, care consider că ar fi suficiente pentru a avea o colecție decentă și cu care îți poți creea majoritatea deck-urilor.

O sursă bună de dust sunt cărțile golden. În general, nu sunt atras de cărțile golden așa că le dau disenchant când am nevoie de dust și orice poate face la fel. Având în vedere sistemul actual al expansionurilor, trebuie să investești circa 600 lei/an sau 50 de lei/luna, ceea ce pentru unii ar putea părea o sumă destul de mare. Deși pre-orderul îți poate consolida decent colecția, tot este destul de copleșitor.

Cel mai neplăcut aspect despre toată experiența deschiderii pachetelor este efectul aleatoriu. Numărul și calitatea cărților deschise în fiecare pachet poate varia ENORM. După ce deschizi 120 de pachete, o persoană poate primi 8-10 legendare care sunt cuprinse în majoritatea deckurilor din meta, iar altă persoană poate primi 4 legendare inutile. Ce s-a introdus recent și ar fi trebuit să fie introdus odată cu lansarea jocului e că nu mai poți obține legendare duplicate, ceea ce e foarte important.

Cu cele menționate, poți să te bucuri de joc dacă faci grind, poate și cu ajutorul unui pre-order? Răspunsul e: depinde. Eu pot să mă bucur de tot ce oferă jocul pentru că joc de când a apărut. Am prins fiecare expansiune, fiecare aventură, fiecare nerf și am putut să mă mențin mereu pe linia de plutire.

Am aproape toate cărțile din classic (exceptând câteva legendare nefolosite vreodată și câteva epice la fel de nefolositoare) și majoritatea cărților bune și importante din fiecare expansiune din standard dar și din wild ceea ce-mi da posibilitatea să strâng gold pentru expansiunea următoare fără să fiu obligat să deschid alte pachete. Dar cum stă treaba pentru cineva care abia s-a apucat de joc?

Experiența jucătorilor noi

Aici începe „distracția”. La început, jocul pare foarte generos, deblochezi o grămadă de cărți (basic), deschizi pachete unul după altul, primești și un tichet pentru arena gratuit, mai aruncă și cu ceva free dust. După ce ai primit atâtea le testezi pe casual, joci câteva meciuri și dai de jucători la același nivel ca tine. După un timp, vrei să încerci și ranked. Joci câteva jocuri și cum avansezi de la Rank 25 începi să observi că nivelul de dificultate crește și începi să vezi cărți noi, mai bune pe care nu le ai și ești distrus complet.

Ce faci în momentul ăsta? Începi să cauți ghiduri și deck-uri pe câteva site-uri destinate Hearthstone-ului. Și? Surpriză! Nu găsești niciun deck viabil pe care să-l poți face cu cărțile pe care le deții. Începi să cauți „renumitele” budget decks și mai ai un șoc: nici pentru ele nu ai cărțile sau dustul necesar pentru că ai cărțile basic, câteva cărți common/rare clasice și câteva de prin vreun expansion. Și astfel nu te poți bucura de joc pentru că începi să-ți iei bătaie în stânga și în dreapta și cui îi place să fie bătut (exceptând masochiștii)? Ce soluții ai? Să joci o grămadă, să spargi bani în el sau să-l abandonezi.

Dacă cineva se apucă de joc la momentul postării articolului, trebuie să aibă în vedere pe lângă setul clasic alte 6 seturi de cărți (5 actuale + cel care urmează să fie lansat în decembrie). Cel mai bine e să începi jocul la începutul resetarii Standardului că sunt rotate expansiunile vechi. Chiar și atunci e foarte dificil pentru că ai în vedere setul clasic + cele 4 seturi din noul standard. Astfel sigura soluție e să te focusezi pe setul clasic și ultima expansiunea pentru că nu ai timp să te axezi pe toate 4 deodată, echivalentul a unui an de grinding.

Așadar, jucătorii noi F2P, pentru a-și consolida o colecție, sunt forțați să se apuce la începutul Standardului, să joace cu deck-uri slabe, să le lipsească o grămadă de cărți din standard focusându-se pe ultimul set de cărți apărut. Abia la începutul unui nou standard (într-un an) vor fi la zi cu cărțile. Ceea ce e o mare prostie.

Varianta alternativă și nedorită e să investești bani și e mult mai costisitor când abia te apuci de joc pentru că setul clasic e mult mai mare decât o expansiune și trebuie să deschizi foarte multe pachete pentru a reuși să ai o colecție decentă (n-are rost să mai intrăm în calcule). Deci care ar fi soluțiile pentru ca Hearthstone-ul să devină un mediu mai prietenos cu jucătorii noi sau cei care se întorc după o pauză mai lungă?

4 COMENTARII

 1. Jocul e free 2 play pentru cei care il joaca de fun. Daca vrei sa fii un jucator foarte competitiv, ai nevoie de majoritatea cartilor cat mai repede, lucru pe care il poti face doar cu bani, sau sa fii strans gold inainte ca acesta sa apara. Ai nevoie de aproximativ 250 pachete pentru a crafta toate cartile expansionului (testat expansionul trecut) ceea ce inseamna 25k gold sau vreo 1000 lei

 2. Eu unul nu am investit nici macar un leu in joc, iar in momentul asta am 12000 gold, 29500 dust si toate cartile care se joaca in acest moment in standard, deci implicit am acces la toate deckurile din standard. Este adevărat si faptul ca nu am nici o carte din wild.
  Joc jocul din mai 2015, iar ca sa imi creez colecția de carti am jucat foarte multe arene, acolo unde am ajuns sa obțin putin peste 6 victorii in medie.
  Deci daca esti la inceput si nu dorești sa investești bani in joc, începe sa joci arene. Si nu doar sa joci, cat sa le joci bine. Asta iti va aduce dust si carti la un pret mai mic de 100 gold/pachet.

 3. @Isosunriser E greu la început să te apuci de arene mai ales când nu cunoști jocul (cărți, mecanici și multe altele). După ce le înveți cât de cât, ai nevoie de resurse (aka gold) pentru că nu cred că e cineva care să fi scos la început pe banda 6-7+ winuri la fiecare arenă.
  E o întreagă discuție când vine vorba de arene. Poate o vom avea într-un articol viitor.

 4. La cat efort depune Blizzy sa INTRETINA farmecul jocului…..mai dati-va pe mamaliga putin……ca 250 lei la 4-6 luni nu e chiar imposibil…..ma refer la cei cu o varsta agreabila…..nu puradeii de 10 ani care nu au habar de …..nimic
  Nu va convine,incercati alte firme unde ca bagi bani ca nu,isi bat joc de tine……..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.