Cel mai frumos campionat mondial de Hearthstone de până acum s-a terminat, după multe serii tensionate și momente impresionante. 16 jucători din toate regiunile, foarte pregătiți, au luptat pentru titlul de campion mondial. Am avut parte de o finală spectaculoasă între Frozen și Tom60229, iar campionatul s-a terminat cu încoronarea lui Tom60229.

Top 8
Tom60229, campionul mondial al anului 2017

La această ediție a campionatului mondial au fost prezente 3 strategii de lineup:

 1. Aggro Druid, Tempo Rogue, RazaPriest și Control Warlock, cu ban pe Priest (Purple și alții)
 2. Jade Druid, Tempo Rogue, RazaPriest și Cube Warlock, cu ban pe Warlock (Shtanudachi și alții)
 3. Jade Druid, Control Mage, RazaPriest/Dragon Priest și Control Warlock, cu ban pe Warlock (strategia lui Frozen și Sintolol)

Prima strategie mi s-a părut cea mai volatilă și inconsistentă. Practic, Aggro Druid și Tempo Rogue depind în proporție de 80% de draws, oricât de bine ar fi jucate, având scenarii foarte limitate în care pot trage cărți adiționale. Și ideea în sine de a avea 2 deckuri din 3 bazate doar pe tempo draws, la campionatul mondial, este cel puțin riscantă. Luând asta în considerare, l-am votat pe Purple, îl admir mult ca jucător și am crezut că are șanse chiar și cu un lineup de genul ăsta (pachete recompensă pentru vot)

Pe a doua strategie o consider mai solidă, cu potențial de comeback prin prisma Jade Druidului. Noul Jade Druid poate ieși din raza combo-ului Priestului, însă există situații în care nici o tonă de armură nu este suficientă. Ex: SamuelTsao i-a făcut 44 damage combo, într-o tură, lui Kolento, cu 48 damage total disponibil. (video aici)
Acest lineup l-am folosit și eu la calificările pentru HCT Germany, unde m-a dus până în runda 9.

A treia și cea mai inedită strategie, s-a dovedit foarte bună, „ahead of the meta” după cum au declarat unii jucători. Am subestimat încă de la început Control Mage-ul, mi s-a părut că este foarte slab împotriva Priestului și Warlock-ului. Însă ținta lui principală au fost deck-urile aggro și Jade Druidul, într-o măsură. Frozen a ajuns în finală și aproape a câștigat turneul cu acest lineup, dar a pierdut regretabil pe mâna Jade Druidului.

Aici puteți vedea traseul jucătorilor din top 8, precum și decklist-urile lor, iar aici puteți viziona aproape toate meciurile din cadrul campionatului mondial.

Alte observații

 • Lineup-urile lui Ant, Hoej și OmegaZero mi s-au părut foarte slabe, toți aducând murloc aggro paladin, care este un deck foarte limitat și previzibil.
 • Ant a fost singurul jucător care a adus Spiteful Priest, un deck foarte limitat, care joacă doar tempo și speră la câteva highrolls cu Spiteful Summoner.
 • OmegaZero a avut un ghinion incredibil în meciul de eliminare vs. Neirea, în mirror de priest a avut Raza ultima carte din pachet.
 • Muzzy s-a prezentat cu un Cube Warlock fără Doomguards, l-a creat cu scopul de a fi eficient vs. aggro și l-a slăbit considerabil vs. priest, însă a banat priestul.
 • SamuelTsao a fost singurul care a adus Zoo Warlock, un arhetip foarte slab în meta curentă, însă a reușit să-i bată priestul lui Muzzy cu el.
 • Vorbind de pachete slabe, Orange a venit cu Face Hunter, probabil cel mai slab pachet prezent la campionatul mondial. Ce-i drept, a obținut 2 victorii destul de norocoase cu el, dar apoi hunterul a arătat ce poate, și anume când nu trage perfect, pierde fără drept de apel orice meci.
 • Listele de Control Mage ale lui Frozen și Sintolol au fost destul de diferite una față de cealaltă.
 • DocPwn, Frozen și Muzzy au preferat Raza Dragon Priest în loc de Raza Priest clasic, o versiune mai puternică în meciurile mirror. Sintolol a fost singurul jucător prezent cu Dragon Combo Priest, un deck cu potențial exploziv împotriva Raza Priestului și Jade Druidului.
 • Purple a fost eliminat de Shtanudachi înainte de top 8, după un 0-3 destul de ghinionist. În afară de el, Orange, Hoej, Kolento, Neirea și Muzzy au fost eliminați deasemenea, înainte de top 8.

Concluzie despre lineup-uri

Aggro Druidul a fost cel mai slab deck al turneului, ca winrate, având o răspândire destul de mare în rândul jucătorilor (8 l-au adus, în timp ce 6 au venit cu Jade Druid). Problema principală cu meta curentă s-a resimțit pe deplin la campionatul mondial. Și anume, există 2 deckuri super puternice (RazaPriest și ControlWarlock), apoi la o distanță relativă urmează Tempo Rogue și după cele 3, există o diferență incomparabilă de putere/consistență. Mulți jucători au ales să riște cu Aggro Druid, fiind totuși un deck exploziv și rapid, unii și-au pus încrederea în Murloc Paladin, iar alții au încercat arhetipuri foarte slabe, cu potențial în anumite scenarii (Zoo și Hunter).

Play-uri și momente memorabile

 • Frozen a găsit lethalul într-o situație dificilă, de la 1 hp, minutul 19:20.
 • Sintolol a făcut unul dintre cele mai frumoase playuri împotriva lui Shtanudachi.
 • Topdeck Psychic Scream pentru Shtanudashi vs Surrender, cu un board plin de Living Mana, minutul 21.
 • Seria lui Frozen cu Sintolol a fost incredibilă, probabil cea mai palpitantă serie a campionatului. Recomand călduros s-o urmăriți în totalitate, în caz că ați ratat-o la momentul respectiv.
 • Tom60229 face un play all-în cu Edwin de 10/10 și câștigă meciul, ducând seria la 2-2, în finala cu Frozen.
 • Frozen a afișat un nivel foarte ridicat de Hearthstone pe toată durata turneului. Din păcate, după un avans de 2-0 în finală cu Tom60229, pierde 3 meciuri la rând cu Jade Druidul. Puteți urmări finala aici.

Acesta a fost Hearthstone World Championship, un rollercoaster de emoții, playuri frumoase, serii palpitante cu multe întorsături, o strategie de lineup care i-a surprins pe toți și o finală memorabilă, cu un rezultat cel puțin neașteptat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.