După 2 săptămâni de la momentul lansării ultimei expansiuni – Knights of the Frozen Throne, lucrurile încep să se așeze. După testări riguroase, druidul pare să fie marele câștigător al acestei expansiuni atât în Constructed, cât și în Arenă; aici, a ajuns în Tier 1, alături de Rogue și Paladin.

În primul rând, câteva cuvinte despre grandiosul Lich King.

Cartea a dezamăgit, în mare parte, hype-ul uriaș și așteptările legate de „noul Doctor Boom”, așa cum se zvonea că va deveni. Efectul aleatoriu de a genera un spell la sfârșitul fiecărei ture nu pare să ofere consistență. Sunt 7 spell-uri și o armă, fiecare cu specificitatea ei, care au sens și ajută în anumite situații sau matchup-uri. Pe scurt – norocul dictează dacă efectul rezultat îi este de folos jucătorului sau nu. Și, fiindcă mulți jucători s-au adaptat să joace counters pentru Lich King (The Black Knight și/sau Big Game Hunter), de cele mai multe ori, cartea nu rezistă pe board mai mult de 1-2 ture.

Clasele în expansiunea KFT (Constructed)

Druidul

Druidul a devenit „power-house”-ul acestei expansiuni, după ce a primit câteva cărți extraordinare, care îl propulsează în top Tier 1 în Constructed și în Arenă.

Ultimate Infestation: cartea cea mai puternică, probabil, a expansiunii, care schimbă singură arhetipul Jade Druidului (de a elimina Gadgetzan Auctioneers). Totodată, împreună cu Spreading Plague, îi oferă soluția Jade Druid de a trage de timp suficient de mult pentru a stabiliza boardul împotriva deckurilor aggro. Taunturile generate de această carte rezistă, de obicei, mai mult de o tură, ceea ce îl favorizează pe druid să tragă cărți cu Nourish sau Primordial Drake; pe aceasta o joacă în tura 6 cu Innervate și, în acest timp, nu ia damage adițional.

Rămâne de văzut, însă, dacă această carte este must-have în Jade Druid, având în vedere că taunturile de 1/5 nu omoară nimic pe cont propriu și este necesar un follow-up ulterior. Ultimate Infestation oferă și damage direct împotriva eroului adversar, în afară de cycle; acest aspect este foarte util, având în vedere că Jade Druidul tradițional avea damage limitat din spell-uri, pe care le folosea pentru board.

Malfurion the Pestilent: o carte superbă și, după cum am prezis, a devenit un must-have în orice deck de mid-range druid. Este, probabil, cea mai eficientă carte de tip DK pentru mana-costul atribuit. Jucătorul câștigă 5 armură, 2 taunts de 1/5 sau 2 minioni de ½ cu poison. De asemenea, hero power-ul devine +3 damage / +3 armură, care este extraodinar de flexibil pentru orice matchup.

Alte cărți fantastice ar mai fi: Druid of the Swarm și Crypt Lord. Două adiții excelente în deck-ul de Aggro Druid, care acum deține cel mai puternic și exploziv early-game dintre toate deck-urile de tip aggro.

Așadar druidul este high-tier 1 cu aceste 2 arhetipuri (Jade și Aggro) și încă se experimentează druidul cu mid-range taunt; toate astea deși nu pare la fel de puternic precum cele 2 menționate mai sus.

Eu am avut winrate 60%+ cu aggro druidul pe toate cele 3 serverele pe care l-am jucat, iar Andrei „Shean” Stamate a urcat până în Top 100 Legend, folosindu-se și de acest deck, pe care a avut 21-13 scor (61.8% winrate).

Shamanul

Thrall-DeathseerSingura carte bună primită de shaman (Thrall, Deathseer) îmbunătățește deck-ul de Aggro-Evolve Shaman și îi conferă o alternativă de a domina bordul încă din tura 5. Își dezvoltă totemele și minionii mici în minioni cu 2 clase de mana mai scumpi. Aggro-Evolve Shaman-ul suferă din cauza minionilor foarte fragili din early-game. Aceștia nu pot face trade-uri eficiente cu minionii adversari fără ajutor adițional (ex: Flametongue Totem). Totodată, când este depășit pe board, nu mai poate întoarce meciul decât prin câteva scenarii norocoase. Acest deck o să rămână spre sfârșitul Tierului 1 sau poate să pice în Tier 2, dacă nu se adaptează.

În cursa lui spre Top100, Shean a avut scor 18-15 cu acest deck.

Hunterul

deathstalker-rexxarDin păcate, hunterul rămâne o clasă moartă în expansiunea KFT, deoarece nu a primit nimic cu adevărat util pentru a face față celorlalte deck-uri.

Deathstalker Rexxar este un concept unic și favorizează hunterul în late-game împotriva deck-urilor de control. Totuși, early game-ul lui este în continuare mult prea fragil și extraordinar de dependent de curve.

 

Mage-ul

frost-lich-jainaMage-ul e într-un loc ciudat momentan. Deși a primit o carte excelentă (Frost Lich Jaina), nu are stabilit un arhetip de deck care să fie Tier 1. Eu am testat destul de mult o versiune adaptată de Burn Elemental Mage. De multe ori, însă, nu mai făceam față împotriva minionilor cu mult HP și deck-ul în sine pare slow și dominat de mai multe arhetipuri de deck-uri. Părerea mea este că va fi Tier 2, dacă meta se menține în aceeași formulă.

Exodia Mage-ul pare un deck complet depășit de meta actuală. (low tier 2 cel mult)

Paladinul

Uther-of-the-Ebon-BladeDouă arhetipuri de paladin și-au făcut simțite prezența în acest început de expansiune și anume Murloc Paladinul și Control Paladinul.

Primul pare suficient de puternic pentru a câștiga împotriva oricărui deck, prin prezența sinergiei de murloci care poate obține controlul boardului încă din tura 2-3. Celălalt deck, momentan, este în curs de experimentare, deoarece este singurul deck de control fără nici un fel de draws. Bazându-se exclusiv pe draw-ul inițial și pe topdeck-uri, acest arhetip nu cred că va prinde nici măcar Tier 2.

Uther of the Ebon Blade este o carte minunată pentru arhetipul de mid/control paladin. Are 5 armură, o armă de 5/3 cu lifesteal echipată instant și un hero power. Acesta din urmă, în unele scenarii (foarte rare), îi poate garanta jucătorului câștigarea meciului.

Priestul

Shadowreaper-AnduinArhetipurile de priest se îndreaptă în 4 direcții diferite: Big Priest (momentan, e cea mai populară versiune), Kazakus Priest, Control Priest  și Dragon Priest cu combo.

Shadowreaper Anduin – una dintre cele mai unice cărți din KFT. Are sinergie perfectă în deck-ul Kazakus Priest odată ce este jucată Raza the Chained. Priestul are, din acel moment, abilitatea de a face 2 damage gratis pentru tot restul meciului + 2 damage adițional după fiecare carte jucată, favorizând multe combo-uri. În deck-urile de control, Shadowreaper Anduin elimină toți minionii de 5(+) attack de pe board și favorizează utilizarea mai multor hero-powers de heal, contra cost (2 mana). Este greu de crezut, însă, că priestul poate prinde Tier 1 cu vreunul dintre deckurile enumerate mai sus. (cel mult low tier 1 – Big Priest, fiind cel mai consistent)

Rogue-ul

valeera-the-hollowVenind în urma hunterului, rogue-ul pare cea de-a doua clasă „moartă” a expansiunii.

Valeera the Hollow, cartea cu concept unic și nou în Hearthstone și anume stealth pe erou, nu pare să se potrivească în arhetipul vechi de Miracle Rogue. Conform statisticilor, meciurile în care Valeera the Hollow a fost jucată au rezultat în mai multe înfrângeri, față de meciurile în care nu a fost jucată. Plus că, rogue-ul nu poate face față aggro-ul, neavând ca resurse board clears disponibile, ci doar combinații costisitoare. Este probabil ca până la următoarea expansiune, din iarnă, rogue-ul să rămână aproape nejucabil.

Warlock-ul

Warlock-ul a primit 3 cărți excelente în expansiunea KFT, și anume Bloodreaver Gul’dan, Despicable Dreadlord și Defile. Însă, warlock-ul, cu un deck de mid-range Demonlock nu pare să impresioneze; are un winrate general doar un pic peste 50%. Rămâne problema veche în ecuație – inexistența unor cărți de heal bune. După ce Reno Jackson a părăsit standardul, îi este foarte greu warlock-ului să stabilizeze, după ce rămâne în urmă pe board, chiar și după un AOE clear. Rămâne de văzut, în continuare, dacă se poate optimiza mai mult deck-ul și de a-l face mai viabil. În opinia mea, warlock-ul o să rămână spre sfârșitul Tierului 2, chiar spre Tier 3.

Warriorul

scourgelord-garroshCele câteva cărți interesante primate de warrior ca să încurajeze învierea arhetipului de control nu par să fie suficiente. Warriorul control nu prezintă vreo amenințare pentru majoritatea deck-urilor din meta. Scourgelord Garrosh este o carte bună de control. Însă, anularea hero-power-ului pe care se bazează acest arhetip pentru un AOE de 1 damage/ tură pare complet anti-sinergie.

Am experiementat și eu destule meciuri cu mai multe variante; astfel, pot să spun 90% sigur că acest tip de deck nu va prinde decât Tier 3.

Pirate Warrior-ul, însă, este o poveste diferită. Consider că acest deck va rămâne Tier 1, eventual spre sfârșit. Asta, deoarece este, încă suficient de puternic pentru a fura multe victorii, dacă prinde un curve decent.

Andrei „Shean” Stamate a avut winrate 69% cu Pirate Warrior în cursa lui spre Top 100. „Bjergsen” Popescu a reușit #2 Legend pe Wild folosindu-se (printre altele) de Pirate Warrior, având un winrate de peste 65%.

Schimbările în Arenă

Cum se claseză eroii în expansiunea Knights of the Frozen Throne

Pentru prima dată, probabil, în istoria arenei din Hearthstone, mage-ul nu mai este Tier 1. Și asta datorită faptului că a primit câteva cărți care doar trag de timp. Nu sunt foarte bune pe cont propriu și nu aduc vreo contribuție mage-ului. Acesta începe să fie depășit de minionii noi ale altor clase (ex: tempo cu sinergie pentru bestii de la druid).

În opinia mea, clasamentul arată așa:

 • Rogue, Paladin și Druid – Tier 1;
 • Mage, Warlock și Priest – Tier 2;
 • Hunter, Shaman și Warrior – Tier 3. Este clasa care a primit cele mai puține cărți utile în arenă.

Cele mai puternice cărți

De la momentul lansării expansiunii și până în prezent, am jucat 34 de arene. Astfel, mi-am făcut o idee despre cum se descurcă toate clasele și ce iese în evidență, în materie de cărți noi. Câteva se remarcă imediat: Bonemare (încă nu înțeleg de ce Blizzard a creat o carte atât de puternică, fără să o facă epică); Deathspeaker; Cobalt Scalebane; Sunborne Val’kyr; Bone Drake.

Nu o să întru în detalii pentru fiecare clasă (pentru că e foarte mult de povestit), dar o să vă las ca sursă bună de informații site-ul Lightforge. Aici, Adwcta și Merps (2 dintre cei mai buni jucători de arenă și cei care au creat HearthArena) fac update-uri constant la lista de Tier, clasament pe clase și multe alte statistici. Pentru a-i urmări live, vă recomand, cu căldură, canalul lor de Twitch.

Replica Blizzard vis-a-vis de părerile jucătorilor

Recunosc că „soluția” Blizzard cu „synergy picks” m-a deranjat în majoritatea arenelor jucate; am fost forțat să iau cărți mediocre care nu m-au ajutat în niciun fel. Toată revolta jucătorilor de arenă pentru această schimbare, defectuos implementată, se regăsește într-un post de Reddit cu peste 7300 upvotes, creat de Adwcta.

Ben Brode și un developer Blizzard au răspuns, în mare, că au luat în considerare cele spuse și că au încercat să creeze un proces care să-i ajute pe jucători să-și drafteze deck-ul de arenă într-o anumită direcție și cu o anumită sinergie. Însă, nu vor schimba nimic în curând. Logic ar fi fost, ca acest proces să se desfășoare în background: cum se obține o carte de tip Elemental (de ex.); să crească șansa cu un procentaj X ca alte cărți de același tip să apară ca opțiuni la draft; și asta fără ca jucătorul să fie obligat să drafteze anumite cărți prestabilite, în fiecare arenă. Momentan, putem spera că Ben Brode și echipa lui au luat aminte de „vocea poporului” și nu vor mai lăsa mult timp acest sistem, prost implementat.

Sper că v-au fost de folos câtuși de puțin informațiile și concluziile la care am ajuns. Până data viitoare, baftă la ladder, baftă la arenă și încercați cât mai mult să creați deck-uri viabile cu clasele „pedepsite” de Blizzard în această expansiune.

9 COMENTARII

  • @Bob – „Subiectiv”? Bineinteles ca este subiectiv, de aceea este un editorial si nu o stire oarecare.
   Acesta e un comentariu de hatereala, doar ca sa ne aflam in treaba sau e pe bune? (daca e pe hatereala, uite o doza si pentru tine: „Persoana care la scris” – corect, dpdv gramatical, se scrie „l-a”)
   Multumim pentru feedback.
   Cheers!

 1. Intr-adevar, experienta mea de 3 ani+ competitiv, plus cele 24 de legends si documentarea pe care am facut-o utilizand toate site-urile de deck-uri, streamuri si analize ale jucatorilor pro sunt dovada ca nu stiu cu ce se mananca Hearthstone-ul.

 2. Slab slab slab, pareri majoritatea proastw de la o persoana mediocra/slaba. Scris subiectiv si prost. Bun pentru cei ce se inspira de pe tempo storm.

  • Totodata, parerile mele nu sunt aceleasi cu cele prezente pe Tempo Storm, asa ca fapt divers. Dar esti doar un alt exemplu de vorbit ca sa ne aflam in treaba, hai sa uram si sa ne ascundem in spatele unui nick special pt hate. Oricum ii cunosc pe multi jucatori romani care fac hate, lista e lunga. Si toti sunt mediocri. 🙂 M-ar amuza sa fi unul dintre ei.

 3. Indiferent de opiniile exprimate, care banuiesc ca rezoneaza cu cele ale jucatorilor profesionist, nu poti sa nu te distrezi cand combinam engleza cu romana ”Deathstalker Rexxar este un concept unic și favorizează hunterul în late-game (…) Totuși, early game-ul lui este în continuare mult prea fragil și extraordinar de dependent de curve.” Saracu Rexxar, asa rau a ajuns, sa depinda de placerile carnale oferite de anumite domnisoare :D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.