Vă salut! Sunt Charzuull și vreau să vă prezint previziunile mele personale privind viabilitatea noilor cărți din expansiunea Knights of the Frozen Throne.

Voi aborda cărțile care cred că au potențial în Constructed/Arena sau care cred că merită discutate și voi reveni cu un review peste aproximativ o săptămână cu impresiile generale.

knights-of-the-frozen-throne

Neutre

Acherus Veteran: un Abusive Sergeant mai bun, potențial pentru deck-urile aggro (și aici mă refer în principal la aggro paladin), însă în arenă va fi mai bună ca în Constructed, deoarece arhetipurile de aggro din Constructed au un schelet bine stabilit și cartea în sine nu e suficient de „wow” pentru a o înlocui pe alta.

Bone Drake: O carte cu value foarte bun în arenă, o văd jucată (eventual o singură copie) în dragon priest, care duce lipsă de dragoni buni și cu value în late-game. Un potențial Drakonid Operative în plus sau o Ysera vs. un deck midrange sau de control este mană cerească pentru dragon priest.

Bonemare: Prima dată am crezut că face parte din aventura KOFT, pentru că e destul de puternică pentru o carte comună. În Constructed o să fie testată foarte mult, în primul rând, pe paladin. Mana costul de 7 o face un pic greoaie, însă efectul de Blessing of Kings + Taunt e superb. În arenă o să fie high tier 1 100%.

Corpsetaker: Un concept nou și interesant, are potențial ridicat pe shaman și paladin, jucată pe tura 4 va avea garantat un full battlecry; mai ales având în vedere că arhetipurile de shaman și paladin au, în prezent, 4 taunturi în compoziția deck-urilor. În arenă va fi decentă.

Happy Ghoul: Un concept amuzant, value foarte bun pentru priest care o poate juca pentru 2 mana. Însă nu o văd jucată în Constructed, în arenă o să fie ok pe priest, fiind singura clasă care nu depinde de cărți speciale pentru a-și da heal.

Mindbreaker: Unul dintre cele mai interesante concepte noi ale expansiunii, o carte care oprește hero power-ul, cu stats bune. Nu prea o văd jucată în Constructed, însă în arenă o să fie destul de bună, mai ales vs. mage și paladin.

Phantom Freebooter: O carte care probabil va înlocui Naga Corsair în Pirate Warrior. Faptul că își buffeaza și hp-ul o face extrem de agresivă și greu de scos de pe board pe tura 4, dacă jucătorul are 2 charge-uri de armă. (ex: Fiery War Axe echipat -> Phantom Freebooter de 6/5 stats) Pentru warrior și paladin este o adiție bună de draftat în arenă.

Saronite Chain Gang: Este efectiv un Feral Spirit care costă cu 1 mana mai mult, dar fără effect de overload, deci 4 mana cost efectiv în loc de 5. În arena va fi o carte foarte bună de tempo și extrem de enervantă în late-game, când adversarul are un minion mare și cartea asta îi poate câștiga jucătorului 2 ture în plus efectiv. Iar pentru Constructed, nu cred că este suficient de bună.

Skulking Geist: Superb concept, o carte mortală vs. arhetipurile de Jade Druid și Combo Priest (și de ce nu, AggroBuff Paladin), cu stats bune. (funny fact: odată jucată pe tura 6 vs. priest, trebuie înlăturată cu minioni, din cauza acelui 4 attack) În arena o să fie decentă.

The Lich King: Noul Dr.Boom, potențial uriaș pentru deck-urile de control sau mid-range, un taunt de 8/8 care adaugă la sfârșitul fiecărei ture o carte specifică DK (lista aici). Dacă supraviețuiește 2-3 ture, deja este mai bună ca value decât fostul Dr.Boom, retras de ceva timp din Standard. În arenă, la fel, va fi incredibilă – high tier 1.

Druid

Ultimate Infestation: O carte puternică, cu 4 efecte în late-game care pot asigura un avantaj semnificativ druidului. O s-o întâlnim, cel mai probabil, în arhetipul de „big druid”. În arenă o să fie superbă, mai ales că îi va asigura jucătorului o reîncărcare cu 5 cărți.

Druid of the Swarm: Minion de druid cu poison, drăguț concept, deși minionul în sine nu este decât echivalentul unui Stubborn Gastropod. Iar alternativa, un taunt de 1/5 ar fi bun pe token/aggro druid. O să funcționeze pe post de Tar Creeper mai ieftin, dar și cu mai puțin damage. Odată buffat, însă, o să fie foarte greu de scos de pe board (dacă era bestie și putea beneficia de sinergia cu buff-ul Mark of Ysaarj, atunci era prea puternică). În arenă o să fie mediocră, deoarece sunt destul de puține scenariile, dpdv. statistic, în care un ½ cu poison ar supraviețui și ar lua mult value, iar un minion de 1/5 este oribil.

Malfurion the Pestilent: O posibilă adiție într-un deck heavy de genul big druid, care prin battlecry sumoneaza (o data) 2 minioni cu poison și pot deranja mult un adversar cu un deck mid-range/heavy. Dar în câteva matchup-uri nu pare să fie utilă (de exemplu vs. mage). În schimb, hero power-ul (3 damage sau 3 armură în fiecare tură) face această carte aptă de a se adapta pentru orice matchup. În arenă o să fie și mai bună decât în Constructed, probabil high tier 1, având în vedere că mana costul nu este prea ridicat, iar hero power-ul schimbat poate face out-value adversarului în late-game, când ambii jucători de obicei trag câte o singură carte pe tură.

Spreading the Plague: O idee anti-aggro interesantă, deși pare mai mult enervantă decât eficientă. Druidul tot are nevoie de clear vs. aggro după ce minionii adversari iau 1 damage de la taunturile de 1/5. O să fie jucabilă, probabil, într-o listă de token druid, deși Living Mana pare mai bună. De asemenea, pentru arenă pare mediocră.

Fatespinner: Minion cu 3 damage AOE pe druid! Fabulos! Și nu prea în același timp. Este remarcabil că este introdusă o mecanică de aoe puternic pe druid, mult mai ieftină ca vechiul combo Azure Drake+Swipe, însă pentru efect imediat necesită Wrath, ceea ce înseamnă 7 mana. Vs. un bloodlust shaman, tura 7 poate fi prea târziu uneori, iar lăsat pe tura 5 poate primi Devolve. (care este momentan singura carte folosită de shaman cu pseudo-efect de silence.) O s-o vedem încercată pe un arhetip de big druid  eventual o copie pe token druid, cu efectul de buff pentru ceilalți minioni. În arenă o să fie mult mai bună ca în Constructed.

Hunter

Deathstalker Rexxar: AOE de 2 damage pentru 6 mana + un hero power nou de craftat bestii custom-made!?… Asta cam anulează abilitatea hunterului de a fi agresiv, poate o să fie decentă vs. un matchup midrange/heavy, dar atunci nu ar fi nevoie de 2 aoe damage. Sincer doar vs. shaman este eficient și nu văd cum cartea asta o să scoată hunterul din groapa în care l-a lăsat Blizzardul în ultimele luni. În arena cred că o să fie decentă spre mediocră.

Bearshark: un minion bun vs. mage și priest în special, care nu-l pot elimina fără alți minion disponibili pe board sau un aoe costisitor. Are șansa să înlocuiască Rat Pack din aceste motive + că poate fi buffat de Houndmaster pe tura 4. Destul de bun și în arena.

Venomstrike Trap: Drăguț concept de secret, însă problema hunterului este că nu are minioni sticky în primele ture. Și oricum secretele sunt slabe pe hunter în meta actuală. În arena o să fie mai bună, deoarece hunterul se bazează destul pe minioni neutri.

Professor Putricide: Se încearcă adaptarea/îmbunătățirea arhetipului (foarte slab) de secret hunter, care în continuare nu are niciuna dintre problemele eterne rezolvate. Nu poate trage cărți, dacă nimerește o tură de jucat mai multe secrete, se face “pom de Crăciun” și așteaptă, apoi joacă topdeck câte o singură carte și pierde în 90% dintre situații. Nici în arena nu o să fie bună.

Mage

Coldwraith: O carte cu potențial pentru arhetipul de freeze mage, poate fi folosită combo cu Frost Nova (3+3 mana) și există posibilitatea de a trage Doomsayer și jucat pentru încă 2 mana (total 8) și astfel se obține un board clear+cycle. A fost întotdeauna deranjant de jucat un Loot Horder sau un Novice Engineer, pentru că mureau instant. Coldwraith are stats decente (3/4 pentru 3 mana) și poate face trade-uri, este ok de jucat și tempo pe tura 3 vs. aggro decks. În arena o să fie decentă spre mediocră.

Sindragosa: Un concept interesant, însă costisitor și care depinde de RNG. Campionii de 0/1 trebuie omorâți cu hero power-ul și apoi plătit prețul full pentru ce rezultă din acei minioni și trebuie omorâți pe rând, adică în 2 ture separate. La prima vedere are ceva potențial, însă eu o consider o carte slabă și doar în arena o să fie decentă și poate nici acolo, deoarece este atât de slow.

Breath of Sindragosa: Un spell bun de 1 mână, cu o sinergie excelentă cu Coldwraith. Sigur o fie testată pe freeze mage, măcar o copie. (din lipsă de spațiu) Dezavantajul că nu poate targeta eroii adversari este o problema însă pentru arhetipul de freeze mage, care are suficiente freeze-uri și are nevoie de burn cards și eventual de câte un tech anti-armă sau altceva, ca să fie eficient în orice matchup. În arena va fi decentă spre bună.

Frost Lich Jaina: Una dintre cele mai interesante cărți ale expansiunii, Frost Lich Jaina pune pe board un Water Elemental cu efect de lifesteal și toți elementals jucați după aceea primesc acest efect. Momentan nu prea văd în ce arhetip și-ar găsi loc această carte, probabil într-un Control Mage mai mult axat pe lage-game. În arena o să fie mediocră spre decentă din cauza mana costului.

Paladin

Uther of the Ebon Blade: superbă carte, abilitatea de a scoate o armă care face 15 damage total și cu un heal efectiv de 15 în decurs de 3 ture este de-a dreptul excelentă. (mai ales că există o șansă destul de mare ca în acea fază de late-game a meciului (tura 9+) adversarul să fi folosit deja tech-ul anti-armă) Pentru meciurile de control sau vs. freeze mage, este o adiție bine venită. Iar în arena va fi la fel de bună, high tier 1.

Blackguard: o carte cu sinergie cu noul DK Uther (și cu Truesilver, Ragnaros the Lightlord și alte efecte de heal ale paladinului) pare o adiție cel puțin interesantă pentru arhetipul de control paladin. Jucată pe tura 6 este aproape garantat că va supraviețui, mulțumită 9 hp-ului. În arena va fi decentă și doar atât, având în vedere că sunt rare momentele când paladinul poate prinde o sinergie cu un heal.

Righteous Protector: Un Argent Squire mai bun, o carte foarte bună pentru arhetipul de Aggro Paladin. În arenă o să devină unul dintre cele mai enervate dropuri de 1 mana, care va face garantat 2 damage și poate fi target bun de combo-uri cu buffuri. (ex: tura 5 Protector + Blessing of Kings = 5 mana 5/5 taunt cu divine shield sau 7 mana Protector + Spikeridged Steed = 3/7 taunt cu divine shield)

Priest

Eternal Servitude: o carte bună vs. deckuri midrange și de control, dar cu dezavantajul că priestul trebuie să reziste mult în joc până în punctul de a-și scoate value bun cu această carte. În arena o să fie decentă. (doar)

Obsidian Statue: un taunt de 4/8 cu lifesteal pentru 9 mana care distruge când moare un minion random al adversarului… ok, este o carte destul de bună, costul este însă uriaș. Totuși sunt multe scenarii în care ar ajuta priestul să revină în joc, dacă are hp prea scăzut. E posibil să fie inclusă o copie în Control Priest. Cred că ar fi cel mai deranjant în matchupul control priest – freeze mage, deoarece dacă minionul nu este omorât cât mai repede, priestul va primi 4 heal cu fiecare atac.

Rogue

Shadowblade: ce carte superbă pentru rogue, de mult avea nevoie de o armă stand-alone pentru mai puțin de 4 mana (nu buffs de armă!) și cu avantajul de immune, o să facă rogue-ul și mai puternic în arenă. Cât despre Constructed va fi inclusă măcar o copie în arhetipul de Miracle Rogue, 6 damage în decurs de 2 ture pentru 3 mana și cu immune este exact de ce avea nevoie rogue-ul pentru a fi mai eficient în removal și totodată, pentru a-și menține mai mult timp hp-ul la o valoare comfortabilă.

Doomerang: Un fel de Blade-Flurry pentru un singur minion și care nu distruge arma, interesant concept ,însă trebuie să dispui de acea armă mai întâi. Nu va fi folosită în Constructed, iar în arena poate fi mediocră spre decentă, deoarece există și buff-uri de armă cu poison și faptul că poate fi făcut damage+poison fără ca rogue-ul să ia damage în sine. Însă este condiționat de armă/buff de armă. Nu merită draftata niciodată în arena dacă deckul nu are deja  o armă și un buff / 2 buffuri de armă / 2 arme.

Valeera the Hollow: Stealth pe erou, interesant concept, dar cartea în sine face mult prea puțin. Practic este un Ice Block de 9. Nu cred că va fi viabilă pentru Constructed. Iar în arena va fi absolut oribilă.

Shaman

Snowfury Giant: Un concept fain care profită de pe urma Overload-ului; totuși, nu cred va fi jucată cartea în expansiunea KOFT. Overload-ul este o mecanică foarte enervantă, iar arhetipul de Token/Bloodlust Shaman s-a dovedit foarte eficient, ocolind cărțile cu Overload. Poate doar în Control Shaman să fie testată, însă acel arhetipuri are destule lipsuri, este foarte slab și pe ladder și nu cred că un Giant sau 2 cu cost redus pe urma Overload-ului o să-l facă mai bun. În arena o să fie decentă, având în vedere că se pot drafta destule cărți bune cu Overload.

Voodoo Hexer: Sincer conceptul de Freeze Shaman m-a dezamăgit mai mult la prima vedere ca deck-urile cu mecanica Inspire. Este o posibilă adiție în arhetipul de Control Shaman, însă din nou nu cred îl va ajuta și în cazul acestei cărți. Pentru arena va fi decentă spre bună.

Thral Deathseer: Efect de dublu Evolve pentru 5 mana! În multe scenarii pare mai bun ca un Bloodlust. O să fie testată și retestată cartea, are un potențial foarte ridicat în arhetipul de Token/Bloodlust Shaman. Iar în arena poate să fie extraordinară alteori mediocră, depinzând de situație – spre lategame deja poate fi insta-win cu un board rudimentar.

Warlock

Defile: o carte cu un potențial uriaș, care poate învia un arhetip de Control Warlock/Demonlock. E un AOE care se recastează după ce a omorât un minion; poate fi excelentă vs. deck-urile de shaman și chiar și vs. Pirate Warrior, ce are minioni de 1->4 hp. Faptul că Pirate Warriorul nu are minioni de 2 hp poate fi o problemă, combo-ul trebuie condiționat de 1 damage distribuit unui minion de 3 hp.

Un board cu Patches, N’Zoth’s First Mate și Southsea Captain are la fel aceeași problemă, fiind un board de 2-2-3 hp, trebuie 1 damage distribuit unuia dintre minionii cu 2 hp (eventual cu Mortal Coil). Asta desigur neluând în considerare faptul că warlockul ar fi putut juca minioni în primele 3 ture, ceea ce ar favoriza mult planificarea unui Defile bun. În fine, sunt o infinitate de scenarii de analizat. Cartea pare din ce în ce mai bună pe măsură ce meciul durează mai mult. Iar în arenă va fi decentă spre bună.

Bloodreaver Gul’Dan: Aparent o carte foarte puternică cu potențial de lategame vs. matchupuri midrange și heavy/de control; problema principală este de a construi, în primul rând, un schelet suficient de bun de Control Warlock/Demonlock care să-i permită aceste cărți să beneficieze de battlecry-ul unic. În arenă poate fi de la mediocră spre foarte bună, depinzând enorm de draftul respectiv.

Gnomeferatu: O carte creată special să distrugă topdeck-uri, minunat! Împotriva deck-urilor de combo sau celor care depind foarte mult de 2-3 cărți speciale (de ex. Freeze Mage-ul) cartea asta se poate dovedi un tool excelent. Dar mai întâi trebuie să fie creat un schelet de Warlock viabil și abia apoi să se testeze dacă această carte are loc sau nu în deck. Pentru turnee poate fi un tech excelent. În arenă o să fie bună spre excelentă.

Warrior

Bloodrazor: Un Death’s Bite renăscut, cu 2 efecte de Whirlwind, unul imediat și altul după uzarea armei. Poate fi inclusă în arhetipul de Taunt/Control Warrior; este ceea ce avea nevoie warriorul în general vs. shaman și deck-urile de genul token/aggro. În arenă o să fie bună spre foarte bună, tier 1 cel mai probabil.

Dead Man’s Hand: o carte care pare special concepută pentru arhetipul de Taunt/Control Warrior (mult spre cel de control). Această carte însă trebuie testată în detaliu. În arenă poate fi mediocră spre decentă, din cauză că tempo-ul contează enorm; de asemenea, jucătorul nu o aibă des ocazia să țină mai multe cărți (decente) în mână cărora să le dea shuffle în deck.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.