Blizzard a anunțat nerfuri pentru următorul patch pe mai multe cărți definitorii meta-ului actual, precum: Raza, Patches, Corridor Creeper și Bonemare. Vom lua pe rând și vom analiza atât cum vor afecta aceste schimbări meta-ul pe ladder, cât și structura line-up-urilor din cadrul turneelor competiționale. Îi vom întreba, de asemenea, pe Charzuull și pe AlexR28 despre părerile lor în privința acestor situații.

Pachetele afectate, în mod special, de aceste schimbări sunt Tempo Rogue, Highlander Priest și Agro Druid. Agro Paladinul suferă destul de puțin, în ciuda schimbărilor. El se bazează pe Call to Arms și Divine Favor și are un avantaj substanțial, spre deosebire de celelalte pachete de agro, împotriva pachetelor de control.

După cum ne-a obișnuit, TempoStorm ne-a pus la dispoziție meta snapshot-ul pe data de 26 ianuarie. Acesta surprinde în Tier 1 (pachetele optimizate, care pot reveni dacă rămân în urmă și care conțin condiții de câștig multiple și solide): Highlander Priest; Cubelock; Tempo Rogue; Agro Paladin.

După schimbări, Cubelock-ul va deveni liderul detașat, deoarece Highlander Priest era singurul pachet de control care putea face față turelor ridicole, posibile datorită Carnivorous Cube-ului.

Combo Dragon Priest va deveni principalul pachet de Priest, el are la dispoziție board clear-uri eficiente și un win condition credibil (clasicul divine spirit-inner fire, fiind ajutat de Potion of Madness și Twilight Acolyte).

Astea fiind spuse, post-nerf ne putem aștepta la un ladder care are în prim-plan Cubelock, Agro Paladin și Combo Dragon Priest. O mențiune onorabilă este Jade Druid, însă, după părerea mea, fără un început cu ramp, este mult prea lent față de deck-urile menționate mai sus.

În ceea ce privește partea competitivă, care se adaugă pachetelor de mai sus, Exodia Mage vine tare din urmă. Acesta are cel mai puternic win condition din joc, însă are de suferit dacă este pusă presiune suficient de mare pe el early game. Acest factor poate fi eliminat în cadrul unui turneu, unde poți să ai o idee împotriva a ce îl poți folosi, fiind un caz diametral opus ladder-ului.

În continuare, vă invit să vedem părerile lui Charzuull și ale lui AlexR28 în privința acestor schimbări.

În opinia lui Charzuull

În primul rând, după nerful lui Patches, vor dispărea pirații din meta, iar Gollaka Crawler va dispărea și el ca incluziune în deck-uri de ladder sau de turnee. Sunt sceptic în privința Tempo Rogue-ului; nu cred că va mai fi jucabil după nerfuri. Corridor Creepers deveneau win condition în multe meciuri, reprezentând un tempo excelent pt 0 mana cost, uneori. Acești minioni dispar din compoziția Tempo Rogue-ului și din alte deck-uri aggro. Nerful le face, practic, nejucabile.

Nerful Raza the Chained: aici e foarte complicată situația. Pe de-o parte, Raza Priestului va fi în continuare destul de bun vs. aggro, însă pierde extrem de mult damage vs. arhetipuri midrange/control. Acel 1 mana în plus, practic, anulează situațiile în care priestul poate da 30+ damage într-o rundă. Priestul nu mai poate juca hyper-agresiv vs. Exodia sau Control Mage, Jade Druid și altele. De asemenea, Jade Druidul va deveni (până iese din rotație, cel puțin) un match-up aproape imposibil de câștigat pentru Priest.

Cât despre Bonemare, această epică deghizată într-o carte comună, devine mult mai greoaie după nerf. Diferența de la 7 la 8 mana este extrem de semnificativă. Call of the Wild de exemplu, după ce a fost supusă nerfului la 9 mana, de la 8 în mod original, nu a mai fost folosită în niciun pachet competitiv.

Din perspectiva lui AlexR28

Bonemare: Scădere destul de mare în nivelul de putere al cărții, însă cred că această carte va fi, în continuare, jucată în deck-uri precum Tempo Rogue și Zoo Warlock. Schimbarea pare a fi făcută, mai mult, pentru a balansa cartea în arenă. Deck-urile în cauză, vor suferi destul de mult pe tura 7, însă nici nu au foarte multe alternative pt a înlocui Bonemare.

Corridor Creeper: Nerful distruge aproape în totalitate „jucabilitatea” acestei cărți. Singurele deck-uri în care îl mai văd jucat după nerf ar fi Aggro Druid și Evolve Shaman (care este foarte puțin jucat în acest moment).

Raza the Chained: Această schimbare afectează mult Raza Priest în matchup-urile cu alte deck-uri de control, însă, raportat la matchup-urile cu deckuri aggro, nu se schimbă mai nimic. Deck-ul rămâne foarte bun împotriva aggro-ului, iar această schimbare afectează doar potențialul de combo. Această schimbare afectează doar potențialul de combo pentru final de meciuri împotriva deck-urilor de control.

Patches: Rămâne o soluție pentru Aggro Druid sau Pirate Warrior, unde nu există variante mai bune de construcție a deck-urilor. Însă, spre exemplu, cred că nu va mai fi utilizată prea mult în construcția deck-urilor Zoo Warlock, Hunter sau Paladin, unde există variante alternative mai bune.

În concluzie, schimbările aduse de Blizzard (cam târzii, ce-i drept) vor afecta meta-ul destul de mult și vor plasa Warlock-ul ca lider detașat în următorul meta snapshot.

Va așteptăm, după ce o să ne lovească patch-ul luna aceasta, să aflăm dacă am avut dreptate sau dacă ne-am înșelat în cele spuse mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.