Pentru răspunsul la întrebarea „Care-i treaba cu cosplay-ul, frate?” am mers pe principiul „Ladies first” și le-am lăsat pe Lyra Cosplay și Alfheim Cosplay Goods să ne răspundă primele. Ultimul, dar nu cel din urmă, BTrix „Radu” Cosplay ne va lăsa și impresiile sale.

Am început să fac costume în urmă cu 4 ani. Am vizitat și am participat la convenții atât în țară, cât și în străinătate. În repetate rânduri, am câștigat diverse titluri la EECC; Dreamhack; Nijikon și la diverse lanparty-uri. Am obținut două titluri cu grupul în Budapesta și o finală internațională în Haga. Acum sunt pentru a treia oară în poziția de jurat, ceea ce, pentru mine, reprezintă o mare onoare!

Cosplay-ul de Radu

EM: Hey, Radu! Poți să ne spui și nouă cam „care e treaba cu cosplay-ul?”

Radu: Salutare, Esports Media și ahoy gameri! Vă mulțumesc și eu pentru ofertă, mă bucur să fiu aici! În cosplay, totul ține de motivație si de dorința de a ieși din zona de confort. Așa s-a întamplat și în cazul meu în 2013, mai exact, când am simțit că am nevoie de un bonus de creativitate și ocupație. Cum mă acaparase febra Assassin’s Creed, am zis că trebuie să fac și eu ceva emblematic, să reprezint acest joc.

EM: Care a fost primul tău costum?

R: Connor Kenway din AC III a fost primul costum, creat manual în totalitate. Cu planuri inspirate de la alți cosplayeri și perioade lungi de căutat materiale prin tot Bucureștiul. Motivația inițială a fost dorința de a aduce la viață personajele preferate, prin costume și reprezentări specifice ori filmări, fie pe scenă sau pentru arhiva personală. Mai apoi, am aflat cât de ușor poți găsi alți membri ai fandomului preferat și că poți lega prietenii prin cosplay.

EM: Câte ore lucrezi, în general, pentru un cosplay acum și cam care ar fi costurile?

R: Pentru un costum complet, măsor volumul de muncă în zile sau săptămâni, totul depinde de tipul personajului (armuri sau props vs. costume textile). Pentru costumul la care lucrez în momentul de față, Anduin Lothar din filmul Warcraft, media este de 6 ore de lucru zilnic, cu o zi liberă pe saptămână. Și deja au trecut 6 astfel de săptămâni, iar costumul încă nu este gata.  Când am plănuit acest proiect, am estimat un minim de 350 de ore cumulate de muncă; și pe bună dreptate! Costurile diferă și ele de la un costum la altul, prin tehnologiile folosite, metodele aplicate și tipurile de materiale. Și nu sunt tocmai mici. Da, cosplay-ul este un hobby costisitor, dar dacă îl dezvolți cum trebuie, totul se răscumpără.

EM: Din punctul tău de vedere, care costum ți-a dat cele mai multe bătăi de cap?

R: Din nou îmi ațintesc privirea asupra bucăților de armură ale lui Anduin, care zac pe masa de lucru, în speranța unei îmbunătățiri. Având detalii și unghiuri complexe de lucru, a fost mai greu să le fac să stea cum trebuie, dar nu imposibil. Pentru asta vreau să mulțumesc și membrilor grupului din care fac parte, Assassin’s Creed Romanian Brotherhood, pentru ajutorul acordat și ideile lor. Mihaela m-a salvat cu măsurători, ajustări și weathering; iar Max m-a ajutat cu modele pentru printare 3D, CNC  si foam crafting. Într-un fel sau altul, cosplay-ul acesta se poate considera ca un proiect de grup, în care fiecare membru ACRB și-a pus considerabil amprenta.

EM: Care a fost primul tău premiu obținut?

R: Prima oară când am urcat pe scenă a fost în 2014 la Dreamhack, când am și câștigat primul titlu de grup cu ACRB. Acolo, 2 din cele 3 costume participante au fost create de mine.

EM: Pe scenele căror competiții ai pășit?

R: După acel prim câștig, am mai concurat la East European Comic Con în 2015 si 2016 unde am câștigat diverse premii cu grupul și la alte ediții Dreamhack. Cea mai importantă ediție a fost în 2015, când m-am clasat pe locul 3 individual. De asemenea, au mai fost Mondocon din Budapesta, Animecon în Haga și multe alte convenții de tip gaming sau anime din țară si străinătate.

EM: Care premiu a fost cel mai satisfăcător pentru tine și munca ta?

R: Faptul că am ocazia să lucrez într-un mediu constructiv, cu oameni talentați este realizarea la care voiam să ajung de când mi-am început drumul în cosplay. Am vrut să pot da frâu liber imaginației și să pot crea obiecte semnificative din diverse surse, să împărtășesc idei și să învăț în fiecare zi noi tehnici de lucru și moduri de abordare a problemelor.

EM: A existat vreun moment în care ai vrut să renunți la această pasiune? Dacă da, în ce context și cum ai reușit să te autodetermini?

R: Au fost momente cand am fost foarte aglomerat, proiecte de cosplay, facultate, diverse alte proiecte în țară și termene limită. Însă, nu a fost vreun moment în care să mă gândesc că e timpul să renunț la vreuna din aceste activități. În schimb, am reușit să-mi prioritizez timpul, astfel încât să le pot face pe toate într-o ordine concretă. Într-un final, toate sunt rezolvate, iar stresul prin care am trecut a fost numai un pas în realizarea acelor planuri.

EM: Am înțeles că ești student la Universitatea Româno-Americană. Cum reușești să-ți administrezi timpul astfel încât să îmbini cosplay-ul cu școala?

R: Pentru a crea un echilibru între două activități solicitante, de cele mai multe ori trebuie să renunți la somn. Am avut seri în care lucram până târziu pentru a termina o bucată de costum; apoi, a doua zi, trebuia să mă trezesc devreme să merg la cursuri. Totodată, am pierdut seri și weekenduri studiind pentru sesiune. Nu știi niciodată cât de stresantă poate fi o perioadă, până nu ajungi să te întrebi de câte ore de somn urmează să ai parte în săptămâna viitoare. Moralul tău depinde de atitudinea pe care o ai față de aceste situații și cum reușești să treci peste ele.

EM: Ce i-ai recomanda unui începător în arta cosplay-ului?

R: Nu vă fie frică să cereți ajutor. Împărtășiți idei, comunicați, discutați cu ceilalți. Sunt atâtea tutoriale în toate colțurile internetului, încât e aproape imposibil să abandonați un proiect pe motiv că „așa ceva nu s-a mai facut” sau „nu există informații” despre un subiect anume. Găsiți-vă inspirația și motivația în orice mic detaliu.

EM: Ne apropiem de final, Radu. Ca o ultimă întrebare, tu ce vrei să exprimi prin cosplay-urile tale?

R: Oportunitatea de a te exprima liber. „Give a man a mask and he will show you his true face”. Exact la fel e și în cosplay. De fiecare dată când îmbrac câte un costum, simt că pot face lucruri pe care le consideram ciudate în alte condiții. Cum mai auzeam și în jurul meu, în cel mai rău caz se face de râs caracterul, nu persoana în costum. Așadar fiți liberi să vă costumați după bunul plac, fiți cine vreți, pentru o zi sau pentru o viață, stay geek!

Aceștia trei sunt doar câțiva din marea comunitate cosplay din România. Sperăm că, datorită lor, ne-am lămurit „cam care e treaba cu cosplay-ul?”.

Ne mai auzim la o tacla!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.