Care-i treaba cu cosplay-ul, frate? — e o întrebare des întâlnită și la care se poate răspunde la fel de ușor: prin cosplay, orice om poate intra, fizic, în pielea unui personaj din domeniul geek-like: filme, seriale, jocuri video. Un exemplu ideal este desemnat de convenții, în cadrul cărora pot recunoaște cu mâna pe inimă că am văzut un număr de Harley Quinn destul de mare pe metru pătrat.

Lyra cosplay

Lăsând gluma la o parte, însă, pe baza cosplay-ului s-au înființat numeroase competiții naționale și internaționale, în care sunt notate încă cele mai mici detalii ale costumelor, tehnică, material, acuratețe. Cu alte cuvinte, toate armurile, armele, scuturile participanților sunt făcute de mână, chiar în sute de ore de muncă. Există multe nume care răsună mondial în acest sens, printre care Jessica Nigri, Yaya Han, Anthony Misiano, Danquish, Tasha Cosplay.

Acum, dupa ce sesiunea de search pe Google, Facebook si Pinterest, trecem mai departe.

Avem onoarea ca, în România, să activeze cosplayeri care s-au remarcat atât la nivelul țării, cât și la nivel internațional. Îi invocăm în acest topic pe Lyra Cosplay, Alfheim Cosplay Goods și BTrix Cosplay, care ne vor descrie experiențele lor.

Cum regula ne spune „Ladies first”, o să o respectăm în acest caz și am să prezint astăzi impresiile Ștefaniei „Lyra” Curelea, pe care o găsiți pe pagina ei de Facebook.

Hey! Mă numesc Ștefania, am 19 ani si sunt din București. Totul a început acum 5 ani cand prietenii mei mi-au aratat ce înseamna cosplay-urile, iar acest lucru m-a atras cumva încât am început să lucrez și eu la tot felul de costume. Până acum am realizat 10 costume dintre care unele din ele mi-au adus numeroase premii, 2 dintre ele fiind Best Prop. Pe lângă cosplay, cânt la pian de aproximativ 13 ani și creez haine pentru garderoba personală.

EM: Hey, Lyra! Poți să ne spui și nouă cam „care e treaba cu cosplay-ul?”

Lyra: Hey! Totul a început acum 5 ani dintr-o simplă conversație cu niște prieteni pe tema cosplay. Mi-au arătat câteva poze cu ceva cosplay-erițe precum Kamui, Yaya Han și m-am gândit că ar putea fi ceva accesibil și mie. Jucând League of Legends de prin 2011 am zis să încerc prima oară cu un campion de acolo. În consecință, am ales Battle Bunny Riven ca primul meu costum (știu ca e ceva prea sexy and so on, dar Riven este personajul meu preferat). Nu a fost cine știe ce, dar la vremea aceea eram mândră de felul în care am făcut sabia, cât și hainele.

EM: Câte ore lucrezi în genere pentru un cosplay acum și cam care ar fi costurile?

L: În general lucrez cam toată ziua (8-9 ore de somn si restul cosplay). Un costum complex ce constă în armura, material textil, LED-uri și o perucă calitativă poate duce undeva peste 1200 de lei.

EM: Din punctul tău de vedere, ce costum ți-a dat cele mai multe bătăi de cap?

L: Costumul cu cele mai multe bătai de cap a fost Iron Solari Leona. Faptul ca încă eram pe la început în considerentele materialelor noi pe care mi le sugerase un prieten, mi-a dat ceva bătăi de cap. Nu aveam prea multa experiență în ceea ce privește sculptatul, dar într-un final acest costum a ieșit genial. Pe lângă asta(Story time): mergeam cu tatăl meu spre Dreamhack Cluj-Napoca prin 2015 iar singura modalitate de a ajunge acolo era trenul. Pe drum scutul mi s-a rupt și a trebuit să stau sa îl repar în camera de hotel, sadly.

EM: Care a fost primul tău premiu obținut?

L: Primul meu premiu obținut a fost la East European Comic Con în 2016 unde am câștigat premiul  pentru Best Prop cu Iron Solari Leona.

EM: Pe scenele ale căror competiții ai pășit?

L: Lan party by LSE 2015, 2016, 2017; East European Comic Con 2016, 2017; Dreamhack Bucharest 2015; Dreamhack Cluj-Napoca 2015; Dreamhack Bucharest 2016; Asia Fest 2017; ITFest 2016.

EM: Ce premiu a fost cel mai satisfăcător pentru tine și munca ta?

L: Best Prop, pentru ca majoritatea costumelor mele constau în props cu detalii multe ce necesită mult timp și o atenție deosebită.

EM: A existat vreun moment în care ai vrut să renunți la această pasiune? Dacă da, în ce context și cum ai reușit să te autodetermini?

A: Nu am avut vreun moment de genul. În general iubesc ceea ce fac și în felul ăsta continui fiecare proiect de pe listă. 😀

EM: Am înțeles că ești studentă la Universitatea Româno-Americană. Cum reușești să-ți administrezi timpul astfel încât să îmbini cosplay-ul cu școala?

L: Cand eram în liceu, profesorii nu prea îmi dădeau atenție, dar când lipseam de la orele lor, nu ieșea prea bine. În schimb la facultate unii oameni mă susțin pentru ceea ce fac deoarece după parerea lor, cosplay-ul este o artă. Am noroc cu majoritatea cursurilor pe care le găsesc online și asa pot lucra cât mai mult la cosplay.

EM: Ce i-ai recomanda unui începător în arta cosplay-ului?

L: I-aș recomanda să înceapă cu ceva ușor, care nu necesită prea mult material textil sau prea multă armură. Iar în cazul în care nu crede că este în stare să reușească, să încerce până va ieși cum iși dorește.

EM: Ne apropiem de final, Lyra. Ca o ultimă întrebare, tu ce vrei să exprimi prin cosplay-urile tale?

L: Prin cosplay-urile mele vreau să dau viață personajelor preferate, pentru că una este să vezi ceva într-un monitor, pe o hartă, iar alta este să îl vezi în real life, sau mai bine zis să intrii în pielea lui.

Aceasta a fost Lyra, căreia țin să-i mulțumesc încă odată pentru timpul acordat și pentru că menține arta cosplayului în România. Puteți să-i urmăriți și admirați munca pe pagina ei de Facebook.

Revenim în curând și cu impresiile Alfheim Cosplay Goods. Stay tuned!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here