Continuăm seria de articole cu privire la Worlds cu un top 10 al jucătorilor prezenți în acest an. Acest top a fost creat în funcție de performanțele fiecărui jucător în regiunile în care au activat în 2017, respectiv în turneele internaționale din 2017 (MSI și Rift Rivals). Există însă foarte multe variabile când vine vorba de un astfel de clasament. Un factor foarte important pe care l-am luat în calcul a fost consistența acestor jucători. Totodată am încercat să iau în calcul și performanțele care se așteaptă de la acești playeri la Worlds.

Acest top, însă, nu va garanta faptul că un player va și avea performanțe bune la Worlds. De exemplu Smeb, anul trecut, era considerat numărul 1 în lume. Era MVP-ul atât Spring Split-ului cât și al Summer Split-ului. Însă, rezultatele lui la Worlds 2016 nu au fost pe măsura locului în top 10.

10. Meiko (Support – Edward Gaming)

Meiko
loleSports

Meiko a avut unul dintre cei mai consistenți ani dintre toți supporții prezenți la Worlds. Membru al organizației EDG din 2014, anul acesta a fost mai dificil pentru el deoarece înainte de Spring Split Deft a plecat din EDG (alături de PawN și Rapidstar). Împreună, Deft și cu Meiko au fost unul dintre cele mai puternice bot lane-uri din LPL in sezonul 6. După plecarea lui Deft, EDG a trecut prin 2 noi jucători pe rolul de ADC, jucători fără experiență, dar care au fost ajutați de performanțele excelente ale lui Meiko. Faptul că în multe meciuri 3 sau 4 ban-uri erau îndreptate asupra rolului său înseamnă că echipele erau conștiente de ce este capabil.

9. Mystic (AD Carry – Team WE)

Mystic
loleSports

Pe locul 9 l-am pus pe Mystic, AD Carry-ul de la Team WE. În general, strategia celor de la Team WE se învârte în jurul lui Mystic. Echipa se bazează pe faptul ca el va face hard carry în mid/late game. Asta în ciuda faptului că de multe ori nu are foarte mult ajutor din partea echipei. De obicei Team WE aleg hyper carries și astfel Mystic nu beneficiaza de o protecție foarte mare in teamfight-uri. În ciuda acestui fapt, după un MSI în care și-a dus echipa până în semifinale, a avut un Summer Split fantastic. Ca o statistică, luând în calcul Summer Split-ul (cu Playoff-ul, respectiv Regional Qualifiers), Mystic are cel mai mare damage percentage dintre toți jucătorii prezenți la Worlds, cu 33.4%.

8. Wolf (Support – SK Telekom T1)

Wolf
loleSports

Prezent ca în fiecare an în top 10 este Wolf, support-ul celor de la SKT. Ceea ce este destul de interesant este faptul că Bang (AD Carry-ul celor de la SKT) nu este prezent în acest top 10. A avut un an 2017 mai inconsistent, la fel ca si top lane-ul (unde s-au tot făcut modificări între Huni și Untara). În ciuda inconsisteței acestor roluri, cumva, Wolf a reușit să aiba cel mai bun an al său de până acum. Au fost destule momente (de exemplu în semifinala din Summer Playoff versus KT Rolster) în care Wolf a reușit să își împingă echipa spre victorie, cu o serie de play-uri splendide cu Rakan. În anii anteriori îl consideram pe Wolf punctul slab al celor de la SKT. Anul acesta însă îl consider unul dintre cei mai buni jucători din SKT.

7. CuVee (Top – Samsung Galaxy)

CuVee
loleSports

Probabil al treilea top laner din LCK ca si performanțe, CuVee beneficiază de absența lui Smeb de la Worlds și intră în Top 10. El este probabil principalul motiv pentru care SSG s-au calificat la Worlds. Cu un champion pool foarte divers și în combinație cu Ambition în junglă, CuVee a reușit să își împingă echipa de la spate in Regional Qualifiers, eliminând în finală favoriții (KT Rolster). Modul în care se poziționează în teamfight-uri, sau modul în care reușește să facă peel pentru echipa sa au întors multe din meciurile celor de la SSG. Deși a jucat în mare tanks și heavy teamfighters, cu noul meta el va putea oricând să scoată un Camille, Kled sau un Rumble pentru hard-carry.

6. Bdd (Mid – Longzhu Gaming)

Bdd
loleSports

Ce poți spune mai multe despre un mid laner care a avut în Summer Split un KDA de 11.3? Ca și comparație, locul 2 (PawN) a avut un KDA de 6. De obicei, KDA-ul nu este un argument care se aduce în discuție. Faptul că ai un KDA mare înseamnă că mori extrem de puțin, deci de multe ori se consideră că nu îți ajuți echipa destul în teamfights sau că stai mult prea safe în laning phase.

Ce e interesant însă e că Bdd este pe locul 2 in LCK când vine vorba de timpul petrecut dincolo de jumătatea mid lane-ului. Astfel, el are chiar un stil relativ agresiv de a juca. Pe lângă asta, champion pool-ul lui conține eroi care ajută foarte mult la KDA. Taliyah de exemplu, care are foarte mult roam potential. Galio la fel. De altfel 22 de meciuri din 44 (deci 50%) au fost jucate pe acești campioni. Iși cunoaște rolul foarte bine in Longzhu Gaming și nu trebuie sa fie un hard-carry, acest rol revenindu-i lui Khan.

5. Xiaohu (Mid – Royal Never Give Up)

Xiaohu
loleSports

Când vine vorba de mid lane în LPL, 2017 a fost pe departe anul lui Xiaohu. Din acest motiv, el este cel mai sus poziționat jucător care nu este din KR. În 2017, RNG a suferit foarte multe modificări. Pe parcursul unui an, au avut 2 Top laners, 3 Junglers și 4 AD carries care au jucat. L-am pus peste Bdd deoarece este incredibil cum într-o echipă care îl are pe Uzi, un AD Carry în jurul căruia se investesc foarte multe resurse, tot Xiaohu a fost cel care a împins RNG de la spate și i-a calificat la Worlds.

La MSI a fost cel mai bun jucător al celor de la RNG, dar nu au reușit să se califice în finală deoarece au dat peste SKT în semifinale. Are cel mai mare KDA dintre mid lanerii din LPL (6.5) si este al doilea ca și CS per minute (9.1). Este totodată MVP-ul Summer Split-ului în LPL.

4. GorillA (Support – Longzhu Gaming)

GorillA
loleSports

Cel mai bine clasat support din listă este fără îndoială GorillA de la Longzhu Gaming. Din 2015 încoace, GorillA este unul dintre cei mai constanți supporți din LCK. A dat dovadă de consistență și pe plan internațional, a fost finalist la Worlds în 2015 și semifinalist în 2016. Împreună cu PraY formează probabil cel mai puternic bot lane de la Worlds. Are al doilea cel mai mare assist average în LCK (8.2 / game) după Mata. Chiar dacă nu este cel mai bun support când vine vorba de viziune pe hartă, faptul că pune foarte multă presiune pe lane împreună cu PraY îl ajută ca acele ward-uri pe care le pune să ofere foarte multă informație. Plus că întotdeauna poate surprinde cu un pick nou, ca și exemplu Miss Fortune support în semifinala versus SKT din sezonul 6.

3. Khan (Top – Longzhu Gaming)

Khan
loleSports

Cea mai mare surpriză din 2017 în opinia mea este Khan. De ani buni unii dintre analiștii din comunitate spun despre Khan că este un player fantastic. Anul acesta însă (mai exact în Summer Split) a fost prima dată când și-a arătat adevărata valoare. Lider la CS / minute, Gold / minute și la Damage / minute, Khan a fost cu adevărat hard carry-ul în această echipă. Întreaga echipă este construită în jurul lui de altfel. Bot lane-ul poate câștiga orice 2v2, astfel, toate resursele mid-ului, respectiv jungle-ului se indreaptă către top lane. Și Khan a ales de multe ori campioni care nu erau în meta, tocmai pentru a putea face hard-carry. De exemplu Jayce, într-un meta în care pe top se alegeau tanks, sau Fiora.

Strategia celor de la Longzhu era să îl ajute pe Khan să își domine lane-ul, să fie în fața adversarului și să poată căra teamfight-urile în late game. Și asta s-a și întâmplat, inclusiv în finala versus SKT. Chiar dacă SKT stiau de această strategie, nu au putut să îl oprească pe Khan în late game. Problema va fi însă cum se va descurca Khan la Worlds. Nu a participat la nici un turneu internațional din 2013 de când a început să joace la nivel profesionist. Până anul acesta când a câștigat un Split, nu ajunsese niciodată mai sus de sferturi. Astfel, există un semn de întrebare când vine vorba de Khan la nivel internațional.

2. PraY (AD Carry – Longzhu Gaming)

PraY
loleSports

PraY este, fără doar și poate, cel mai în formă AD Carry din lume la momentul actual. Chiar dacă Longzhu au avut un Spring Split mai slab, PraY a fost constant. S-a putut adapta oricărui rol de care a avut echipa nevoie, fie că era cel care iniția teamfight-urile (foarte recunoscut pentru Ashe-ul lui), fie că era cel care era hyper-carry-ul. Imp l-a și numit pe PraY un „geniu al rolului de AD Carry”. A avut al treilea KDA in Summer Split (4.7), cel mai mare CS Differential @ 15 minutes (7.8). Dar cel mai important aspect este faptul că împreuna cu GorillA pot domina orice lane în 2v2 și astfel, datorită acestui aspect, întreaga hartă se deschide pentru Longzhu și strategia lor de a investi resurse în Khan poate să funcționeze.

1. Faker (Mid – SK Telekom T1)

Faker
loleSports

După ce anul trecut Smeb i-a „furat” locul 1 în clasament lui Faker, anul acesta Faker revine pe această poziție, după un an 2017 fantastic. Este incredibil cum după atâtea turnee câștigate, după atâta timp, Faker reușește să fie constant și mai ales cum reușește să schimbe regulile. De exemplu modul în care reușește să joace Lucian versus Taliyah, cum reușește să dea dodge la toate skillshot-urile adversarilor.

Faptul că are cel mai vast champion pool dintre toți jucătorii și reușește să scoată pick-uri precum Fizz în Playoff versus SSG; faptul că a trebuit să joace versus mid laners precum kurO, PawN sau Crown, toți mid laneri excelenți; toate acestea îl fac să fie cel mai bun jucător de League of Legends. Bdd a fost singurul care a reușit să îl oprească pe Faker din drumul spre un nou trofeu LCK Summer. Pe plan internațional însă, Faker are probabil cea mai mare experiență dintre toți jucătorii de la Worlds, are 3 finale disputate și tot atâtea câștigate. De fiecare dată când Faker a participat la Worlds a arătat de ce este fără doar și poate cel mai bun jucător de League of Legends din istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.