Continuăm seria articolelor cu Worlds 2017 – Grupa B. O grupă interesantă care s-a complicat puțin o dată cu aflarea ultimei echipe calificate din sesiunea de Play-In-uri: Fnatic.

1. Longzhu Gaming (LCK)

LZ roster
loleSports
 • Top: Khan
 • Jungle: Cuzz
 • Mid: Bdd
 • AD Carry: PraY
 • Support: GorillA
 • Substitute: Rascal (Top)
 • Coach: Kim Jung-su

Longzhu Gaming vine dupa un Summer Split fabulos în care au reușit să termine pe primul loc cu un record de 14-4. Apoi, în Playoff, au reușit să câștige finala împotriva celor de la SKT cu un scor de 3-1, în ciuda tuturor analiștilor care îi dădeau pe SKT drept favoriți. Aici se observă diferența dintre Spring Split și Summer Split. Dacă în Spring Split au terminat de abia pe locul 7, faptul că au câștigat Summer Split-ul i-a trimis direct la Worlds ca și principala reprezentantă a Coreei de Sud. Există multe semne de întrebare când vine vorba de Longzhu Gaming pe plan internațional, dar dacă e să ne luăm după performanțele din Summer Split, este fără doar și poate una dintre favoritele la câștigarea trofeului.

Când vine vorba de roster, faptul că 4 dintre cei 5 starters au intrat în Top 10 al jucătorilor în acest an spune enorm de multe. Pe de o parte, după performanțele lor merită, pe de altă parte, sunt foarte overhyped și există posibilitatea să nu se ridice la nivelul așteptat. Despre cei 4 jucători am discutat în articolul referitor la Top 10 jucători.

Prima problemă a celor de la LZ este faptul că singura lor strategie este de a focaliza toate resursele spre top lane, atât din pick & ban phase cât și în laning phase. Scopul lor este ca și Khan să aibă un avantaj solid în fața celuilalt top lane, ca ulterior să poata întoarce soarta teamfight-urilor în mid/late game. A doua problema este Cuzz (jungler-ul). Este cel mai tânăr și neexperimentat jucător din LZ și spre finalul Summer Split-ului echipele au început să scoată în evidență această lipsă de experiență cu ban-uri targetate asupra lui și urmărind-ul în permanență în junglă, știind că în majoritatea timpului va sta în jurul top-ului. PraY si GorillA sunt cel mai puternic bot lane de la Worlds iar Bdd se va descurca bine în orice match-up. Singura echipă care poate să le pună cu adevărat probleme pare a fi SKT.

2. Immortals (NA LCS)

IMT roster
loleSports
 • Top: Flame
 • Jungle: Xmithie
 • Mid: Pobelter
 • AD Carry: Cody Sun
 • Support: Olleh
 • Substitute: AnDa (Jungle)
 • Coach: SSONG

Immortals s-a calificat la Worlds ca și a doua reprezentantă a Americii de Nord. Dacă în Spring Split au terminat de abia pe locul 7, în Summer Split au terminat pe locul 2 cu un record de 14-4. În Playoff au pierdut în finală împotriva celor de la TSM (3-1). Punctele acumulate în ambele Split-uri i-au ajutat să se califice direct la Worlds. Într-un fel, atât Longzhu Gaming cât și Immortals au avut același traseu la Worlds, cu un Spring Split slăbuț, urmat de un Summer Split fantastic. Immortals nu au mai participat la nici o ediție de Worlds până în acest an și ca și echipa au destul de puțină experiență la nivel internațional. Individual însă pot surprinde multe echipe.

Dat fiind faptul că în grupe vorbim despre BO1-uri, stilul de joc al celor de la Immortals poate surprinde multe echipe. Au un stil agresiv în early game, centrat în jurul top-ului și mid-ului. Flame, fostul jucător al celor de la Longzhu Gaming, va avea ceva de demonstrat împotriva fostei sale echipe. Xmithie este un jucător cu foarte multă experiență pe scena internațională. Pobelter foarte mult timp a fost considerat unul dintre cei mai underrated mid laners din lume. Bot lane-ul e relativ lipsit de experiență și va ridica cele mai mari semne de întrebare când vine vorba de Immortals. Problema se va mai ridica și în situația în care Immortals este obligată să joace defensiv, fără să fie ei echipa agresivă.

Un mare plus al celor de la Immortals, mai ales în matchup-ul împotriva celor de la Longzhu Gaming, este faptul că îl au ca și Coach pe SSONG. Acesta a fost Coach-ul celor din Longzhu Gaming în Spring Split deci va fi pregătit pentru meciurile împotriva fostei sale echipe.

3. GIGABYTE Marines (GPL)

GAM Roster
loleSports
 • Top: Archie
 • Jungle: Levi
 • Mid: Optimus
 • AD Carry: NoWay
 • Support: Sya
 • Substitute: Nevan (Top)
 • Coach: Tinikun

GIGABYTE Marines au surprins multă lume la MSI 2017, când nu doar că au ieșit din Play-In stage ci au și jucat foarte bine în grupele principale. Au obținut victorii împotriva celor de la TSM, G2 și Team WE. Datorită performanțelor foarte bune de la MSI, regiunea lor (GPL) a obținut un loc direct în grupele principale de la Worlds. Ba mai mult, au obținut chiar un al doilea loc pentru GPL la Worlds. Astfel, o echipă a fost calificată în Play-In-uri (Young Generation). GAM s-au calificat direct la Worlds după ce au câștigat GPL Summer.  În finală i-au învins pe cei de la Young Generation cu 3-0.

GAM au suferit însă o serie de modificări după MSI. Archie, care era support-ul lor a trecut pe Top lane. Stark (Top) și Slay (AD Carry) au plecat și au fost înlocuiți de NoWay și de Sya. NoWay este un rookie, dar timp de 2 ani și jumătate a lucrat cu un Coach personal. Echipa a surprins pe multă lume cu play-ul lor foarte agresiv și haotic la MSI. Au făcut 4 man gank-uri pe bot lane la level 2 sau cheese-uri în jungla adversă. Punctul forte al echipei a fost pe departe Levi, alături de Optimus pe mid lane. Chiar dacă au suferit multe schimbări, GAM pot în continuare surprinde multe echipe cu stilul lor agresiv de joc. Una din echipele care pot fi surprinse este Immortals care nu se descurcă atât de bine împotriva echipelor extrem de agresive.

4. Fnatic (EU LCS)

FNC roster
loleSports
 • Top: sOAZ
 • Jungle: Broxah
 • Mid: Caps
 • AD Carry: Rekkles
 • Support: Jesiz
 • Substitute: Special (Mid)
 • Coach: Dylan Falco

Fnatic s-a calificat la Worlds ca și a treia participantă din Europa. Ei au pierdut în semifinalele Summer Split-ului împotriva celor de la Misfits. Au pierdut astfel cel de-al doilea loc, care ar fi dus direct în grupe. Au trebuit să treacă prin Regional Qualifiers unde în finală i-au învins pe cei de la H2K (3-0). Astfel s-au calificat în Play-In Stage, de unde au ieșit relativ ușor. Au pierdut un singur meci în grupe, împotriva celor de la Young Generation. După au câștigat meciul decisiv versus Hong Kong Attitude cu 3-0. Au reușit să evite grupa A (singura grupă în care puteau intra în afară de grupa B, deoarece grupele C și D conțin deja o echipă din Europa) și au ajuns într-o grupă de unde au mai multe șanse de calificare.

Line-up-ul celor de la Fnatic este centrat în jurul lui Rekkles. El a fost MVP-ul Summer Split-ului în Europa, cu un KDA fantastic de 11.6. A dominat la Gold / minute, CS / minute și a demonstrat că este în probabil cea mai bună formă a sa. După plecările lui YellowStar și Febiven din 2016 el a trebuit să se adapteze la rolul de shotcaller și căpitan. Problemele celor de la Fnatic nu vin însă din partea lui. Broxah este un jucător foarte talentat din punct de vedere individual. El nu reușește însă întotdeauna să profite de greșelile echipelor adverse. Fnatic cedează totodată de multe ori presiunea pe mid lane foarte ușor. Acest lucru permite mid laner-ului advers să facă roaming și să pună presiune pe celelalte lane-uri.

Predicții clasament final

Avem o grupa destul de complicată, deși la început pare ușoară. Longzhu Gaming sunt clar favoriți ai grupei, dar fiind vorba de BO1-uri, orice se poate întâmpla și orice echipă poate surprinde cu o strategie nouă. Totul va depinde de cum iși vor rezolva echipele lipsurile din Summer Split sau din Play-In stage și cum vor încerca să abordeze fiecare meci în parte. De exemplu se știe faptul că GAM vor aborda un stil foarte haotic prin care speră să surprindă echipele din această grupă. Astfel, sunt destul de sigur că GAM vor lua cel puțin 1 meci de la una din echipe și nu vor termina cu un record de 0-6. Bătălia se va da ca întotdeauna între EU și NA pentru locul 2. Astfel, predicția mea ar fi următoarea:

 1. Longzhu Gaming
 2. Immortals
 3. Fnatic
 4. GIGABYTE Marines

Personal consider că Immortals sunt într-o formă mult mai bună decât Fnatic și sunt mult mai buni când vine vorba de objective control. Vor putea astfel pedepsi orice greșeală a celor de la Fnatic. Aceștia din urmă depind prea mult de Rekkles și dacă nu vor reuși să îl pună în situația de a căra meciul le va fi foarte dificil să câștige.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.